„Manau, kad tai Rusijos atsakomybė, jog kviečiai negali būti išgabenti iš Ukrainos. Mes bandysime rasti sprendimą, kaip išvežti grūdus, ir Jungtinės Tautos taip pat bando rasti sprendimą tam“, – antradienį po susitikimo su Lietuvos prezidentu bei Latvijos ir Estijos premjerais žurnalistams teigė O. Scholzas.

Kancleris ragino atkreipti dėmesį į tai, kad jeigu būtų bandoma sudaryti koridorių iš Ukrainos uostų grūdų eksportui į kitas šalis, svarbu, jog Rusija nepasinaudotų tuo ir nepradėtų karinių veiksmų prieš Ukrainos uostamiesčius.

„Galbūt mums tai (įgyvendinti eksportą – ELTA) pavyktų padaryti iš Ukrainos uostų, žinoma, tai nėra lengva, paprasta, bet mes bandysime surasti kažkokią taisyklę, kaip tai galėtume padaryti“, – sakė politikas.

O. Scholzas taip pat užsiminė apie galimybę gabenti grūdus geležinkeliu per Europos vidaus, Baltijos šalių uostus. Tačiau, pasak jo, planuojant grūdų iš Ukrainos transportavimą geležinkeliu, negalima atsisakyti sankcijų, kurios yra priimtos A. Lukašenkos atžvilgiu.

„Tai neturi būti prielaida, kad mes atšauksime sankcijas Lukašenkai. Tai yra labai sudėtingas, didelis uždavinys ir bendromis jėgomis stengsimės rasti bendrą sprendimą su kitomis valstybėmis. Kartu su Jungtinėmis Tautomis rasime sprendimą, kaip tai gali įvykti“, – tvirtino Vokietijos kancleris.

ELTA primena, kad penktadienį neteisėtas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka telefonu kalbėjosi su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi António Guterresu. Tai penktadienį pranešė portalas „eurointegration.com.ua“.

Pasak Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros „BelTA“, jie, be kita ko, svarstė ir grūdų išvežimo iš Ukrainos problemą.

„Pašnekovai aptarė aktualiausius darbotvarkės klausimus, ypač daug dėmesio skirdami grūdų išvežimo iš Ukrainos teritorijos problemai. Valstybės vadovas aiškiai apibrėžė poziciją šia tema: Baltarusija pasirengusi Ukrainos grūdų tranzitui į Baltijos jūros uostus per savo teritoriją. Be to, Minskas pasirengęs teikti visokeriopą pagalbą juos pervežant Baltarusijos geležinkelio transportu ir skirti tam reikiamus pajėgumus“, – sakoma „BelTA“ pranešime.

Pasak pranešimo autorių, A. Lukašenka pasiūlė JT generaliniam sekretoriui surengti derybas, kuriose dalyvautų Baltarusijos, Ukrainos ir sutinkančių suteikti savo uostus Baltijos jūros šalių atstovai, kad būtų sureguliuota grūdų išvežimo problema.

Bet, kaip pažymi „eurointegration.com.ua“, A. Lukašenkai svarbiausia, kad šie uostai (Vokietijos, Lenkijos, Baltijos šalių, Rusijos) būtų atviri ir baltarusiškoms prekėms.

Gautomis žiniomis, A. Guterresas paprašė kelių dienų, kad galėtų pasitarti su suinteresuotų šalių vadovais.