Kaip ir V. Kaikaris, Š. Marčiulionis skundžiasi sunkumais, kurie jo verslą užgriuvo dėl padėties Ukrainoje. Į politinius vertinimus buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas stengiasi pernelyg nesileisti, tačiau jis kritiškai atsiliepia apie Maidano protestuotojus bei stebisi Lietuvos užsienio politika.

Su Sovietų Sąjungos rinktine 1988 m. Olimpinėse žaidynėse auksą iškovojęs krepšininkas interviu DELFI taip pat dalijosi nuoskaudomis dėl slavų tautų susipriešinimo bei nerimu dėl seną draugą užgriuvusių negandų. Ukrainos krepšinio legenda Aleksandras Volkovas – 1988 m. Š. Marčiulionio komandos draugas – vasarį spruko iš šalies. Ukrainos krepšinio federacijos vadovas A. Volkovas – Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos narys.

Žinutė V. Kaikariui: „Geros įžvalgos“

Įmonių grupės „Šiaurės vilkas“ savininkas V. Kaikaris ketvirtadienį LRT televizijos eteryje mestelėjo ne vieną kritikos sulaukusią repliką apie Lietuvos poziciją dėl Rusijos veiksmų prieš naująją Ukrainos valdžią bei karinių demaršų Kryme.

„Jeigu mes turėtume armiją, su kuria, kaip Vytauto Didžiojo laikais, galima būtų papūsti prieš Maskvą, tai aš dar suprasčiau. Dabar mes neturime nei armijos, nei finansinių galimybių. Negalime kalbėti nei apie tankus, nei apie patrankas. Galėsime jas sviestu tepti, kai neturėsime kur jo dėti, galėsime sūrį susikišti ten, kur nesueina. Va tada sėdėsime ir galvosime, ką padarėme“, - tai tik viena iš sparnuotų V. Kaikario frazių.

Penktadienį jis DELFI teigė sulaukęs daugelio verslininkų, tarp jų – ir Š. Marčiulionio – palaikymo. „Šiandien man skambina visi, pradedant Š. Marčiulioniu ir baigiant visais kitais normaliais bičais, sako, nors vienas pasakei teisybę, visi bijome“, - teigė V. Kaikaris.

Š. Marčiulionis DELFI patvirtino palaikęs V. Kaikarį. Tiesa, ne skambučiu. „Aš neskambinau. Ne. Aš tiktai parašiau žinutę, kad geros įžvalgos“, - sakė olimpinis čempionas.

Paklaustas, kokias įžvalgas turėjo omenyje, pašnekovas pateikė savo asmeninį pavyzdį – dėl įtampos tarp Rusijos bei Europos Sąjungos pašlijo krepšininko verslo reikalai. Viešbučių verslu besiverčiantis Š. Marčiulionis teigia patiriantis katastrofišką klientų srautų iš Rusijos ir Baltarusijos sumažėjimą.

„Verslui labai sunku. Ir man šiai dienai. Patys blogiausi mėnesiai yra. Ir nežinau, kaip daryti su žmonėmis. Pas mus irgi klientai yra baltarusiai, rusai. Ir per 10 metų pas mus nėra buvę tokios krizės viešbučių versle“, - kalbėjo Š. Marčiulionis.

Pasak jo, klientų badas prasidėjo maždaug šių metų pradžioje. „Nuo sausio mėnesio. (…) Jiems sudėtingiau gauti vizas, daug komplikacijų konsulatuose, ir žmonės, tie klientai, kurie turėjo atvažiuoti, neatvažiuoja. Grupės neatvažiuoja, neatvažiuoja pavieniai žmonės. Paprasčiausiai galbūt bijo važiuoti pas mus, kadangi... nežinau. Daug visokiausių galima prigalvoti dalykų. Bet yra kaip yra. Skaičiai yra žiaurūs. Ir žmonėms negaliu algos mokėti. Tikrai sutinku, kad šičia mums negerai – versle“, - tęsė Š. Marčiulionis.

Paklaustas, ar ruošiasi darbuotojų atleidimams, verslininkas teigė dar palauksiąs su drastiškais sprendimais – esą galbūt vasarą padėtis pagerės. „Dabar dar negalvoju (apie atleidimus – DELFI). Aš tikiuosi, kad pasitaisys situacija“, - vylėsi legendinis krepšininkas.

Š. Marčiulinis teigė pažįstantis ir daugiau verslininkų, kuriems padėtis Rytuose tapo kolosaliu galvos skausmu. „Juk 30 proc. ekonomikos pas mus yra surišta su Rusija“, - pabrėžė pašnekovas.

Krepšinio legenda pabrėžė, esą V. Kaikaris – pirmasis taip atvirai apie santykių su Rusija svarbą prabilęs verslo bendruomenės atstovas. „Na, tokios nuomonės dar nėra buvę. Jis pirmas pasakė savo nuomonę – turbūt ir gavo labiausiai per galvą“, - teigė pašnekovas.

Apie Molotovo kokteilius, demokratiją ir slavų vienybę

Paklaustas, kaip vertina V. Kaikario pasisakymus apie politiką, Š. Marčiulionis stebėjosi „Šiaurės vilko“ savininką užgriuvusia kritikos lavina. Krepšininkas taip pat nesuvokia, kodėl politikai, prieš žarstydami pareiškimus, nepasitaria su verslu.

„Jis demokratinėje visuomenėje turi savo balsą. Jisai sako, ką galvoja. (…) Pas mus labai daug yra sąsajų (su Rytų rinkomis – DELFI), kur tiesiogiai iš karto kerta per verslą. Reikia, manau, truputį su verslu irgi tartis, apsikalbėti kažkokius dalykus, kurie tikrai gali pažeisti verslą Lietuvos“, - svarstė Š. Marčiulionis.

Vertindamas padėtį Ukrainoje, pašnekovas neslėpė manantis, kad Maidanas „nuvertė tironą“. Tiesa, dėl situacijos Kryme tokios tvirtos nuomonės jis neturi.

„Dėl okupacijos – vieni sako „okupacija“, kiti sako „apginti savo (tautiečius – DELFI)“. Čia interpretacijų yra daugybė. Bet jeigu mes nediskutuosime, nekalbėsime, slėpsimės, bijosime, tai, aš manau, mes netoli eisime su demokratija savo šalyje. Jeigu iš karto pulsime vieną žmogų, kuris nori apginti verslą, mokesčių mokėtojus, ir savo darbuotojus“, - tęsė verslininkas.

DELFI pasiteiravus, kurį terminą – Krymo okupaciją ar rusakalbių gynimą – rinktųsi pats, Š. Marčiulionis atsakymo išvengė. Vis dėlto jis nepraleido progos pasisakyti apie vasario susirėmimus Kijeve ir jų dalyvius – Maidano protestuotojus.

„Jūs geriau žinot. Yra žurnalistai, yra politikai. Jie važiuoja, jie žino. Aš istorijos tiek girdėjau, kiek V. Kaikaris sakė. Bet aš nesu sprendėjas tų dalykų. Aš tiktai žinau, kad taikūs protestuotojai, jeigu su kojinėmis ant galvos ir su Molotovo kokteiliais ateitų pas mus, pas jus prie redakcijos – nemanau, kad juos vadintumėte protestuotojais.

Radikalumas niekada nėra geras dalykas. Lietuvoje būnu galbūt mažiau negu jūs. Daug situacijų būna ir Valstijose įvairių. Bet mes vis tiek turime žiūrėti, kaip mūsų vaikai išgyvens ir kaip mes galime pasielgti protingai“, - sakė Š. Marčiulionis.

Krepšininkas teigė apgailestaujantis, kad slavų tautos yra susipriešinusios. „Man gaila, kad slavai yra supykdyti. Yra gaila, kad tos tautos, jie supykdyti yra tarpusavyje. Kad jie supykdyti, kad trintis ta bus labai ilgai. Ir kad daug kažkas iš to užsidirbs – tai yra faktas. Mes tą turime taip pat suprasti ir tai įvertinti“, - užuominomis kalbėjo Š. Marčiulionis.

Laisvę ginti – gerai. Bet...

Paprašytas įvertinti Lietuvos politikų poziciją Rusijos atžvilgiu, verslininkas pirmiausiai pasigedo aukščiausių politikų komunikacijos, primindamas, kaip prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė „nesugeba į vieną kabinetą sueiti“.

„Jeigu būtų koordinuojama ta kryptis, jeigu koordinuota būtų, veiksmingi žodžiai... Matot, pas mus nesugeba į vieną kabinetą sueiti aukščiausi pareigūnai. Vieni važinėja tenai, kiti – tenai. Vieni klauso to, kiti – to. Tai garbės nedaro. Nei politikai, nei Vyriausybei. Aš, kaip mokesčių mokėtojas ir kaip laisvas žmogus, galiu pasakyti, kad tai yra neatsakingumas“, - sakė Š. Marčiulionis.

Pirmasis Sovietų Sąjungos krepšininkas, patekęs į NBA lygą, teigia pasisakantis už demokratinių vertybių gynimą. Tačiau politikams ginti jas esą derėtų nepamirštant, kad yra ir verslas, kuris gali dėl to nukentėti.

„Profesorius Landsbergis sako, kad vertybes reikia ginti – tai yra demokratija, laisvė. Taip, mes ją turim ginti. Bet ginti visomis priemonės turim ir būtent solidariai galvoti apie verslą, apie mokesčius ir apie tuos pačius pensininkus ir vaikus savo. Pas mus bėdų labai daug yra – viduje“, - dėstė Š. Marčiulionis.

Paprašytas įvertinti prezidentės poziciją, jis teigė nematantis nė vienos šalies, su kuria Lietuva turėtų tvirtus santykius.

„Kokius mes draugus turime šiai dienai politikoje? Jūs man pasakykit. Lenkas ne draugas. Baltarusis – juo labiau. Rusas – priešas. Latvis – toks, anoks. Estas per lėtas. Skandinavai – ten visi grobikai yra pas mus. Mes turime kažkokią poziciją?“ - retoriškai klausė Š. Marčiulionis.

Skauda širdį dėl krepšinio ir A. Volkovo

Lietuvos krepšininko bičiulis A. Volkovas vadovavo Ukrainos pasiruošimui kitąmet surengti Europos vyrų krepšinio čempionatą. Anot Š. Marčiulionio, dabar jo bičiuliui labai nelengva, o čempionatas Ukrainoje faktiškai yra žlugęs.

„Sunku, labai sunku. Iš sportinės pusės žinau: kabo ant nosies, daug pinigų sumokėta už teisę 2015 m. (rengti čempionatą – DELFI). Aš žinau, kad jie tikrai nesugebės pasiruošti. Ir visi jo (A. Volkovo – DELFI) geri norai... Aš manau, kad paprasčiausiai kadangi jis toje Regionų partijoje atėjo į politiką, jam tikrai daug kainuoja sveikatos ir nervų šita situacija. Tikrai nepavydu. Aš jį noriu palaikyti, bet nedažnai jisai kelia ragelį“, - teigė olimpinis čempionas.

Š. Marčiulionis viliasi, kad jo 1988 m. komandos draugui nebus priklijuota „politinė etiketė už tuos dalykus, kurių jis nėra padaręs“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6402)