Kaip rašo „The Guardian“, federalinė valdžia ir toliau intensyviai šaldys į sankcijų sąrašą patekusių asmenų turtą. Maža to, imsis jo konfiskavimo, antradienį metiniame pranešime patikino Amerikos prezidentas Joe Bidenas.

Už tokio turto valdymą bus atsakinga nauja Teisingumo departamento darbo grupė – „KleptoCapture“, kuriai talkins Iždo departamentas, FTB, JAV Vidaus pajamų tarnyba ir kitos susijusios federalinės agentūros. Remiantis Jungtinių Valstijų įstatymais, Teisingumo departamentas gali pritaikyti civilinės konfiskacijos procedūrą turtui, priklausančiam užsienio nusikaltėliams, įskaitant korupcijos atvejus, kai jie nustatomi būtent Jungtinėse Valstijose.

Jų pastangoms padės ir transatlantinės pajėgos, apie kurias pranešta antradienį – į darbą jau įsitraukė atsakingi Jungtinių Valstijų, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Kanados ir Europos Komisijos specialistai.

„Mes vienijame jėgas su savo sąjungininkais Europoje ir perimsime jūsų jachtas, jūsų prabangius būstus, jūsų privačius lėktuvus. Mes ateiname atsiimti jūsų nesąžiningai sukauptų turtų“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Tik federaliniams pareigūnams gali tekti kaip reikiant paplušėti. Jungtinėse Valstijoje taikomi reikalavimai, susiję su nekilnojamojo turto sandorių užsienio piliečiams priežiūra, gana lankstūs, tad Amerika Rusijos superturtingųjų pasirinka ne atsitiktinai kaip kone ideali slėptuvė savo vertingiausiems pirkiniams.

Kiti oligarchų itin mėgstami žaislai, kaip lėktuvai ir laivai, įprastai registruojami per fiktyvias bendroves. Ir dauguma šių prabangos transporto priemonių keliauja po teritorijas, kur negresia ekstradicija, pavyzdžiui, po Maldyvus, informuoja „Bloomberg News“.

„The Guardian“ pristato Rusijos oligarchus, pagaliau atsidūrusius ir JAV sankcijų sąraše – taip pat kelis, kuriems iki šiol vis pavykdavę išsisukti, bet kurie Jungtinėse Valstijose turi labai rimtų interesų.

Ališeras Usmanovas

Ališeras Usmanovas

Rusai Ališerą Usmanovą pažįsta kaip vieną iš Vladimiro Putino numylėtinių. Iki 2015 metų turtingiausio ruso statusu besipuikavęs verslininkas valdo didžiąją dalį antrojo pagal dydį Rusijos mobiliojo ryšio tinklo „MegFon“ akcijų, jam taip pat priklauso nemenka dalis geležies ir plieno giganto „Metalloinvest“.

Tik mažai amerikiečių žino, kad būtent A. Usmanovas iš dalies prisidėjo prie feisbuko istorijos. Milijardierius pradėjo investuoti į šį socialinį tinklą 2009 metais, kai Marko Zuckerbergo verslui kilo bėdų ieškant finansavimo po finansinės krizės. Skaičiuojama, kad oligarchas iš Rusijos šiam verslui atseikėjo per 900 mln. dolerių, o tai reiškia, kad, prieš jas parduodamas 2014 metais, kontroliavo net 10 proc. akcijų ir susikrovė nemenką kapitalą. Jis taip pat vienas iš stambių „Apple“, „Twitter“, „LinkedIn“, „Groupon“ ir „Zynga“ investuotojų.

A. Usmanovas Europos Sąjungos sankcijų sąraše atsidūrė pirmadienį, o jau trečiadienį Vokietijos pareigūnai perėmė jo 600 mln. dolerių vertą superjachtą „Dilbar“ – ji išskirtinė didžiausiu pasaulyje jachtoje įrengtu uždaru baseinu. Kovo 3–ąją oligarchas buvo vienas iš tų, kuriuos pastebėjo ir Jungtinės Valstijos. Turčiui vis dar priklauso 200 mln. dolerių vertės privatus lėktuvas „Airbus“ A340.

Rotenbergai

Arkadijus Rotenbergas

Dar prieš broliams Arkadijui ir Borisui Rotenbergams tampant dviem turtingiausiais Rusijos verslininkais, jie paauglystėje buvo V. Putino dziudo treniruočių bičiuliai – tas vaidmuo jų gyvenime liko ir suaugus.

Panašu, kad jiems tai labai sekėsi, nes, tapęs prezidentu, V. Putinas brolius apdovanojo galimybe kontroliuoti didžiausias valstybines bendroves ir pelningas sutartis, o tai jiems leido sukaupti didžiulius turtus. Per tą laiką Rotenbergams pavyko sukurti didžiulę šeimyninę tarptautinių investicijų imperiją, valdomą per fiktyvias bendroves, dėl ko Arkadijaus sūnus Igoris ir pats tapo milijardieriumi.

Nors po Rusijos 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos broliai ir atsidūrė sankcijų sąraše, jie ir toliau aktyviai dalyvavo Jungtinių Valstijų meno rinkoje, kur per kelis mėnesius po sankcijų įsigaliojimo įsigijo meno kūrinių už 18 mln. dolerių, teigiama Senato parengtoje ataskaitoje. Su Rotenbergais siejamos fiktyvios bendrovės ir toliau atlikinėjo sandorius JAV finansų sistemoje, kurių vertė siekė daugiau nei 91 mln. dolerių, teigiama ataskaitoje.

Praėjusią savaitę – neskaitant Arkadijaus ir Boriso – JAV sankcijų sąraše atsidūrė ir Igoris bei dar penki šeimos nariai.

Igoris Šuvalovas


2008–2018 metais Rusijos vicepremjero pareigas ėjęs Igoris Šuvalovas šiuo metu yra Rusijos vystymo banko, finansuojančio didžiuosius infrastruktūros objektus, tokius kaip Sočio olimpinės žaidynės, VEB valdybos pirmininkas. Jis tvirtina esąs vienas skaidriausių Rusijos valdininkų, tikina, jog 2013 metais visą savo turtą perkėlė į Rusiją, o ir prieš tai ofšoru užsiėmė tik todėl, kad neišlepintų vaikų. Kovos su korupcija aktyvistas Aleksejus Navalnas išsiaiškino, kad I. Šuvalovas per vieną ofšorinę bendrovę 2014 metais Londone įsigijo du itin prabangius butus ir naudojosi slaptu privačiu lėktuvu, kad po visą pasaulį galėtų skraidinti žmonos korgius. Kaip paaiškino vienas jo darbuotojas, „tiesiog verslo klase skraidyti labai nepatogu“.

Dabar, kai pateko tiek į Jungtinių Valstijų, tiek į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą, karališkai skraidinti šunis bus žymiai sudėtingiau.

Jevgenijus Prigožinas

Jevgenijus Prigožinas

Legenda skelbia, kad Jevgenijus Prigožinas savo sėkmės kelią pradėjo... pardavinėdamas dešrainius, neilgai trukus po to, kai išėjo iš kalėjimo, kur atliko laisvės atėmimo bausmę už apiplėšimą. Panašu, kad viešojo maitinimo verslas buvo itin sėkmingas, jau po kelerių metu jis pradėjo prabangių restoranų verslą, jo klientais tapo Rusijos įtakingiausieji. Iš ten ir pravardė – Putino virėjas, padėjusi įsitvirtinti valdančiųjų elite.

Amerikiečiams greičiausiai geriau žinomi kiti J. Prigožino verslai: pavyzdžiui, „Internet Research Agency“, įdarbinusi visą armiją trolių, savo veiklą pradėjusi nuo paramos 2014 metų Rusijos invazijai į Krymą. Kita svarbi užduotis buvo 2016 metų JAV prezidento rinkimai ir parama Donaldo Trumpo kandidatūrai. J. Prigožinas ir „Internet Research Agency“ 2018 metais JAV prisiekusiųjų komisijos pripažinti kaltais dėl kišimosi į prezidento rinkimus, 2021 metais verslininkas buvo įtrauktas į FTB ieškomų asmenų sąrašą.

Dabar jis atsidūręs ir Jungtinių Valstijų bei Europos Sąjungos sankcijų sąraše dėl dezinformacijos kampanijų, skirtų paremti V. Putino karą Ukrainoje.

Sergejus Čemezovas

Sergejus Čemezovas

Buvęs KGB agentas su Rusijos prezidentu susibičiuliavo XX amžiaus devintąjį dešimtmetį, kai kartu gyveno tame pačiame daugiabutyje. Sėkminga pažintis padėjo sparčiai kilti karjeros laiptais tiek valstybiniame, tiek privačiame Rusijos verslo sektoriuose. 2007 metais jis buvo paskirtas valstybinės Rusijos gynybos gigantės „Rostec“ vykdomuoju direktoriumi, šias pareigas jis užima ir šiandien. S. Čemezovas 2014 metais buvo nubaustas Jungtinių Valstijų sankcijomis dėl „Rostec“ vaidmens aprūpinant ginkluote Rusijos invaziją į Krymą. Dabar Vašingtonas į jį nusitaikė dar vieną kartą – šįkart ne tik į jį, bet ir į jo šeimos narius.

Remiantis šiuo metu kalinamo aktyvisto A. Navalno atliktais tyrimais ir pateiktais kaltinimais, S. Čemezovo artimieji per fiktyvias bendroves sukaupė didžiulius turtus, tarp kurių superjachtos ir prabangios vilos visame pasaulyje.

Pats S. Čemezonas tikina esąs švarus, dar 2019 metais Rusijos žiniasklaidai jis aiškino: „Nekaupiu turtų. Neslapstau pinigų pakampėse. Neturiu nei jachtų, nei lėktuvų“.

Nikolajus Tokarevas

Nikolajus Tokarevas

Dar vienas buvęs KGB pareigūnas, tarnavęs kartu su V. Putinu ir S. Čemezovu, Nikolajus Tokarevas, dabartiniam Rusijos prezidentui telkiant politinę galią, taip pat sėkmingai iš valstybinio turto krovėsi kišenes. 2007 metais jis tapo valstybės kontroliuojamo naftos giganto „Transneft“ vadovu. Oligarchas savo poziciją „Transneft“ pasinaudojo kaip priemone verslo ir nekilnojamo turto imperijai kurti, iš kurios finansuojamas išskirtinės prabangos dvaras, esą, mėgstamas paties V. Putino. Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos sankcijos jam smogė šią savaitę.

Vladimiras Potaninas

Vladimiras Potaninas

Antrasis turtingiausias Rusijos žmogus, bankininkas, metalurgijos magnatas ir buvęs ministras pirmininkas Vladimiras Potaninas buvo vienas iš nedidelės grupelės išrinktųjų oligarchų, kurie praeitą savaitę susitiko su Rusijos prezidentu, kai tik prasidėjo Rusijos prezidento karas Ukrainoje.

V. Potaninas suvaidino svarbų vaidmenį Amerikos meno pasaulyje: jis du dešimtmečius priklausė Niujorko Guggenheimo muziejaus tarybai. Trečiadienį iš šių pareigų pasitraukė. Oligarchas taip pat skyrė milijonus Kennedy centrui Vašingtone, kur ant sienos netgi iškaltas jo vardas. Turtuolis, remiantis šaltiniais, valdo turto Niujorke – ši yla iš maišo išlindo per itin bjaurias skyrybas, kainavusias jam net 7 mlrd. dolerių.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos V. Potaninui sankcijų netaiko, o tai labai gera žinia trims jo superjachtoms ir dviem privatiems lėktuvams (bent jau tiems, apie kuriuos viešai žinoma).

Leonidas Michelsonas

Leonidas Michelsonas su Vladimiru Putinu

Turtingiausias 2016 metų Rusijos žmogus Leonidas Michelsonas yra gamtinių dujų gamintojo „Novatek“ įkūrėjas ir valdybos pirmininkas. Maža to, jis artimas V. Putino draugas ir milijardieriaus, kuriam amerikiečiai sankcijas taiko nuo 2014 metų, Genadijaus Timčenkos verslo partneris.

L. Michelsonas tiesiog dievina meną: jam ne tik priklauso 200 mln. dolerių vertės meno kūrinių kolekciją, bet jis nuo 2013 metų yra ir Niujorko „Naujojo muziejaus“ patikėtinių tarybos narys. Maža to, yra finansavęs parodų Čikagos meno institute ir Londono „Tate Modern“. Jeigu tikėtume gandais, jo superjachtoje „Pacific“ telpa du sraigtasparniai.

Kitus jo turtus susekti žymiai sunkiau. 2017 metais „Panama Papers“ atskleidė, kad L. Michelsonas, pasitelkęs įmantrią fiktyvių bendrovių sistemą, slapčia įregistravo 65 mln. dolerių vertės „Gulfstream“ privatų lėktuvą Jungtinėse Valstijose, kam įprastai reikia arba JAV pilietybės, arba leidimo nuolat gyventi šalyje. Nors verslo magnatui šiuo metu sankcijos ir netaikomos, jų sąraše atsidūrusi jo bendrovė „Novatek“.

Piotras Avenas

Piotras Avenas

Piotras Avenas vadovauja „Alfa Group“ – tai komercinis bankas, kuriam Jungtinės Valstijos taiko sankcijas. Bankas padėjo verslininkui uždirbti 5,5 mlrd. dolerių. Puikiai žinomas klasikinių Rusijos menininkų paveikslų kolekcionierius darbus iš savo kolekcijos, vertinamus mažiausiai 200 mln. dolerių, yra skolinęs Niujorko moderniojo meno muziejui ir „Neue Galerie“. P. Avenas, esą, niekada nepirko lėktuvo ar jachtos, o „Financial Times“ yra sakęs, kad „visus uždirbtus“ pinigus išleidžia menui. „Tai, žinoma, jeigu neskaičiuotume milijonų, kurie atitenka 8,5 akrų dydžio sklypo Anglijoje transformavimui į „KGB saugumo lygio“ rezidenciją, kur galima rasti bombų neįveikiamą panikos kambarį.

Praeitais metais P. Avenas padavė teismą „HarperCollins“ dėl knygos apie Rusijos prezidento iškylimą „Putino žmonės“, argumentuodamas, kad joje pateikiamas šmeižtas.

Praėjusį pirmadienį P. Avenui Europos Sąjunga pritaikė sankcijų. Anot Briuselio, jis „vienas iš artimiausių V. Putino oligarchų“ ir vienas iš „penkiasdešimtiems turtingiausių Rusijos verslininkų, reguliariai susitinkančių su V. Putinu Kremliuje“. Nei Jungtinės Valstijos, nei Jungtinė Karalystė ribojimų jam kol kas netaiko.

Michailas Fridmanas

Michailas Fridmanas

P. Aveno verslo partneris Michailas Fridmanas – „Alfa Group“ įkūrėjas ir Ukrainoje gimęs Rusijos oligarchas. M. Fridmanas nemažai investavęs Jungtinėse Valstijose, pavyzdžiui, 2011 metais yra išleidęs 1 mlrd. dolerių nekilnojamojo turto objektams rytinėje pakrantėje. Tuo metu „Wall Street Journal“ jis sakė, jog „Amerikos rinka likvidžiausia ir geriausiai reguliuojama visame pasaulyje, ji investuotojams suteikia geriausią reikiamą apsaugą“.

Per M. Fridmano investicijų grupę „LetterOne“ milijardierius 200 mln. dolerių skyrė „Uber“ ir 50 mln. dolerių telekomunikacijų startuoliui „FreedomPop“. M. Fridmanas taip pat sukėlė nemenką skandalą, kai 2018 metais kartu su P. Avenu dalyvavo kviestinėje uždaroje vakarienėje, kurią organizavo „Atlantic Council“ – viena įtakingiausių Amerikos užsienio politikos ekspertų grupių. Kritikai tuo metu kalbėjo, kad tai – neoficiali Kremliaus misija, skirta protestui prieš Jungtinių Valstijų sankcijas.

Praeitą savaitę M. Fridmanas tapo vienu iš pirmųjų oligarchų, pasisakiusių prieš Rusijos karą Ukrainoje, pavadindamas tai tragedija ir parašydamas, jog „karas niekada nebuvo sprendimas“. Nepaisant to, pirmadienį Europos Sąjunga jam pritaikė sankcijų, pavadindama turtuolį „svarbiausiu Rusijos finansininku ir Putino artimiausiųjų įgalintoju“. Kaip ir P. Avenas, M. Fridmanas kol kas dar nesulaukė nei Jungtinių Valstijų, nei Jungtinės Karalystės sankcijų.

Oligarchas turi sūnų Aleksandrą, jis, kaip skelbiama, studijuoja Niujorko universiteto Sterno verslo mokykloje.

Aleksejus Mordašovas

Aleksejus Mordašovas

Šiuo metu turtingiausiu Rusijos žmogumi laikomas Aleksejus Mordašovas valdo trečdalį didžiausios Europoje turizmo bendrovės „Tui“, jis užsidirbo milijardus dirbdamas didžiausios Rusijos plieno ir kasybos bendrovės „Severstal“ vadovu. Jis taip pat ir vienas stambiausių banko „Rossija“ akcininkų. Pastarasis bankas pastaraisiais metais atidarė savo šakų ir Rusijos okupuotame Ukrainos Kryme.

Per pastaruosius du dešimtmečius milijardierius nemažai investavo Jungtinėse Valstijose, jis skyrė daug pinigų per „Sevastal“, investuodamas į plieno gavybą Vidurio Vakaruose, tačiau galiausiai 2014 metais šiuos verslus už 2,3 mlrd. dolerių pardavė.

A.Mordašovas jau tapo Europos Sąjungos sankcijų taikiniu, tačiau Jungtinės Valstijos prieš jį dar veiksmų nesiėmė. Gali būti, jog galiausiai bus susidomėta jo privačiu lėktuvu „Bombardier Global 6000“ ir net keliomis superjachtomis, tarp kurių 500 mln. dolerių verta „Nord“, kuri, anot senatoriaus Bernie Sanderso įrašo tviteryje, skirto rusų turtams ofšoruose, „jau ilgiau nei dešimt dienų plaukioja Seišeliuose“.

Romanas Abramovičius

Romanas Abramovičius

Ilgametis „Chelsea“ futbolo klubo savininkas Romanas Abramovičius vieno Jungtinės Karalystės parlamentaro apibūdintas kaip „pagrindinis Putino režimo finansinis įgalintojas“, ką pats verslininkas ilgą laiką neigė. Senelių Sibire užaugintas našlaitis savo kelią į sėkmę rado tradiciniu būdu: sugebėjo įsitrinti valdžios aplinkoje, o tada ėmė pelnytis pardavinėdamas buvusią valstybinę nuosavybę, kurią įgijo griuvus Sovietų Sąjungai.

Milijardieriui priklauso viena įspūdingiausių jachtų pasaulyje. Joje telpa trys sraigtasparniai ir netgi povandeninis laivas. R. Abramovičius Jungtinėse Valstijose valdo itin prabangų turtą, įskaitant tris pastatus prestižiniame Niujorko rajone, kurių bendra vertė viršija 90 mln. dolerių. 2018 metais jie perrašyti jo trečiajai žmonai Darijai Žukovai.

Šiuo metu R. Abramovičiui Vakarai sankcijų netaiko. Anksčiau britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas parlamente sakė, kad oligarchui „jau taikomi ribojimai“, tačiau vėliau prisipažino „kalbėjęs netiesą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės