Rublio kursas smuko apie 1 proc. – dabar už vieną dolerį prašoma 38,71 rublio. Tai žemiausias rublio kursas nuo 1998 metų ekonomikos krizės. Antradienį, rugsėjo 16 d. euro kursas pasiekė didesnę nei 50 rublių žymą.

Praeitą savaitę JAV ir Europa pristatė naujų sankcijų Maskvai, kuriomis Rusija baudžiama dėl veiksmų Ukrainoje, rinkinį.

„Nereikia panikuoti“, - ramina Rusijos finansų ministro pavaduotojas Aleksejus Moisejevas.
Paprasti Rusijos žmonės dėl smukusio rublio nerimauja – jie baiminasi, kad tokie pokyčiai paskatins ir taip nemenką infliaciją.

Rugsėjo pradžioje metinė infliacija Rusijoje siekė 7,7 proc.: taip nutiko nusilpusiam rubliui lėmus didesnę importo kainą, bei Maskvos pritaikytam maisto importo draudimui sumenkinus konkurenciją.

Šalies Centrinis bankas siekia iki kitų metų metinę infliaciją sumažinti iki 4,5 proc. A. Moisejevo teigimu, valdžia, jeigu prireiks, imsis visų reikiamų infliacijos mažinimo veiksmų.

Centrinis bankas ėmėsi veiksmų

Rusijos rubliai
A.Moisejevo pareiškimas sutapo su Rusijos Centrinio banko antradienį išplatintu pranešimu, kuriame jis žada imtis likvidumo skatinimo veiksmų bankininkystės sektoriuje.

Toks sprendimas skirtas padėti bankams įveikiant ribotos prieigos prie užsienio kapitalo, kurią lėmė Vakarų pritaikytos sankcijos, keliamas problemas.

„Šios operacijos skirtos padidinti kredito institucijų pajėgumus sprendžiant trumpalaikio valiutos likvidumo klausimą“, - teigiama Rusijos Centrinio banko pareiškime.

Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas jau anksčiau perspėjo, kad sankcijos gali kaip reikiant sutrikdyti Rusijos ekonomiką.

„Rusijai pritaikytos sankcijos neabejotinai šalies ekonomiką veiks dar bent metus ar dvejus, nes bus apribotos investicijų šioje nesaugioje aplinkoje galimybės“, - A. Kudriną citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Rublio vertę nulėmė ir kiti veiksniai, tarp kurių – sumažėjusi naftos kaina ir sumenkusi parama valiutai iš Centrinio banko.

„Nafta ir susiję produktai ir toliau sudaro beveik pusę eksporto, o tai reiškia, kad mažesnės kainos prilygsta mažesnės eksporto pajamoms, o tokia situacija neabejotinai daro spaudimą valiutai“, - paaiškino Neilas Shearingas iš „Capital Economics“.

Rugpjūtį Rusijos Centrinis bankas pranešė mažinsiantis paramą rubliui ir leisiantis laisviau prekiauti valiuta.

JAV: vadinasi, sankcijos veiksmingos

Rusijos rubliai
Baltieji Rūmai mano, kad rublio kurso susilpnėjimas užsienio valiutų atžvilgiu rodo, jog JAV ir Europos sankcijos Rusijai pasiekia tikslą, trumpoje spaudos konferencijoje pareiškė Baltųjų Rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

„Tai – įrodymas, kad Rusija moka“, – sakė J. Earnestas. Jo teigimu, rublio nuvertėjimas – „šiuo metu akivaizdžiausias poveikis“ Vakarų sankcijų Rusijai.

Jis paaiškino, jog amerikiečių politikos siekis – kad Rusija patirtų išlaidų ir atsidurtų izoliacijoje.
JAV ir kitos Vakarų šalys jau kelis mėnesius kaltina Rusija didele dalimi prisidėjus prie krizės Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)