Pernai ir užpernai grybų supirkimo kainos tokiu metų laiku siekė rekordus, o kilogramą voveraičių į supirkimo punktus pristatę gyventojai galėjo tikėtis gauti net iki 10 eurų.

Tačiau šiemet už kilogramą voveraičių supirkėjai moka vos 6 eurus, nors tiek šių, tiek kitų grybų Lietuvos miškuose kol kas reta.

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius Delfi aiškina, kad to priežastis – itin geras grybų ir uogų sezonas tokiose šalyse kaip Ukraina, Baltarusija ir Rusija. Būtent iš šių valstybių į Europą vežamos pigios gėrybės ir mažina supirkimo kainas Lietuvoje.

„Kol kas grybų, turiu omenyje voveraites, miške yra labai labai mažai. Tas pats ir su mėlynėmis, – pavasaris buvo ilgas, šalnos tęsėsi vos ne iki birželio mėnesio, todėl uogos nušalo ir jų nėra daug“, – teigia V. Varanavičius.

Pasak jo, nepaisant to, Lietuvos verslininkai gyventojams už miško gėrybes negali mokėti labai daug, nes rinka užversta pigia produkcija iš Ukrainos ir ją užpuolusių Rusijos ir Baltarusijos.

Grybų supirkimas

„Ukrainiečiai savo uogų derlių pernai pardavė labai pigiai, šiemet vėl uogauja pigiai. Ten vienas kilogramas, t. y. apie 1,7 litro, mėlynių kainuoja iki euro. Mūsų rinkėjai už tokius pinigus tikrai neis uogauti“, – tikina V. Varanavičius.

Todėl, jo teigimu, Lietuvos verslas mėlynių iš gyventojų šiuo metu apskritai nesuperka, o tos uogos, kurios mūsų šalies miškuose visgi nuskinamos, atsiduria turgeliuose ar pas pakelės prekiautojus.

Voveraitės į Europą šiuo metu daugiausia atkeliauja iš Rusijos: „Galime diskutuoti, kiek norime, bet tie grybai važiuoja, gal ne tiesiogiai per mus, gal per kitas šalis. Tačiau rinka šviežių voveraičių pripildyta, nes tai nėra sankcionuota prekė.“

Iš Rusijos teigia nebeperkantys

Lietuvos miško grybų ir uogų asociacijos vadovas neslepia, kad rusiškos bei baltarusiškos miško gėrybės pasiekia ir Lietuvos perdirbėjus, tačiau verslininkai apie tai kalba nenoriai.

Vieni komentuoti apskritai atsisako, kiti teigia, kad iš šalių agresorių nieko nebeperka.

Anksčiau visus grybus iš Rusijos importuodavusios bendrovės „Dzūkijos grybai“ vadovė Virginija Jovaišienė Delfi tikina, kad prasidėjus karui visus ryšius su šia šalimi nutraukė.

„Viskas susidėjo – ir karas, ir tai, kad bankai blokuoja atsiskaitymus. Taigi iš Rusijos grybų nebesivežame“, – sako V. Jovaišienė.

Pasak jos, šiuo metu bendrovė grybais bando apsirūpinti iš Lietuvos rinkėjų, tačiau prasti ir sausringi metai neleidžia to padaryti, tad šie metai verslui grasina dideliais nuostoliais.

„Liūdna situacija, net neįsivaizduoju, kaip čia viskas bus. Perspektyvų išgelbėti šiuos metus tikriausiai nebėra“, – teigia pašnekovė.

Jos teigimu, vienintelė likusi viltis – rudens sezonas, kai turėtų pradėti dygti baravykai. Bet jei gausiai nepasirodys ir šie grybai, bus labai sudėtinga.

V. Varanavičius taip pat patvirtina, kad Lietuvoje veikiantys Skandinavijos bankai blokuoja atsiskaitymus už grybus bei uogas į Rusiją ir Baltarusiją, tačiau, anot jo, galimybių apsirūpinti miško gėrybėmis šiose šalyse visgi yra.

„Aš pats su tais dalykais nedirbu, žinau tik iš nuogirdų, bet, kiek žinau, lenkų bankai puikiausiai dirba su tomis šalimis, todėl grybai ir uogos atkeliauja per šią kaimyninę šalį“, – sako V. Varanavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją