Aviacijos katastrofos, išpuoliai Paryžiuje, specialiosios operacijos Belgijoje turistus verčia gerai susimąstyti dėl savo atostogų. Vieni supranta terorizmo tikslą pasėti baimę ir ramiai keliauja į šalis ir miestus, kurie jau patyrė terorizmo smūgius, kiti – renkasi ramesnes vietas poilsiui.

Šių metų pirmąjį pusmetį Lietuva sulaukė 71 tūkst. turistų iš Rusijos (apgyvendinimo įstaigų duomenys). Tai – net 37 proc. mažiau nei 2014 m. pirmąjį pusmetį (113,1 tūkst.). Ar draudimai ir rekomendacijos nevykti į tam tikras šalis ar kurortus Rusijos piliečiams gali juos atvyti į Lietuvos kurortus?

Druskininkų kurorto sveikatingumo įstaigų asociacijos vadovas ir sveikatingumo centro „SPA Vilnius“ vadovas Valdas Trinkūnas teigė, kad teorinė galimybė yra.

Valdas Trinkūnas

„Jokių kitų argumentacijų tam šiai dienai nebūtų, išskyrus emocinę argumentaciją, kuri logiškai diktuoja, kad jei negali vienur ar kitur važiuoti, galbūt važiuoji, kur ramiau. Bent anksčiau, po neramumų Šiaurės Afrikoje, vienas kitas sakydavo, kad buvome pasiplanavę važiuoti kitur, bet dabar ten neramu, todėl pasirinkome jus“, – kalbėjo Druskininkų verslininkas.

V. Trinkūnas teigė, kad ir dabar galima tikėtis panašios situacijos: „Tik tas, kad dabar neramumų pilna visur. Tiek ir Prancūzija, Belgija, senoji Vakarų Europa gana sudėtingoje situacijoje. Kai daug kur blogai, tai žmonės arba visai nebevažiuoja, arba nebekreipia dėmesio ir toliau važiuoja“.

Pašnekovas skaičiavo, kad jo valdomame sveikatingumo centre šiemet svečių iš Rusijos bus apie 20 proc. mažiau (iš visų poilsiautojų rusakalbiai „SPA Vilnius“ sudarydavo apie 25-30 proc.).

„Pabendraujame su jais ir klausiame, kokios priežastys, kad atvažiuoja ar atvažiuoja rečiau. Tie, kurie atvažiuoja dažniau, į politiką nežiūri, bet žiūri į objektyvius kriterijus kaip ekonomika – jiems euras per paskutinius porą metų labai pabrango ir jiems pabrango ir kelionės. Kai kas leidžia sau išlaidas, kai kas – nebe“, – pasakojo V. Trinkūnas.

Bendraudamas su Rusijos piliečiais pašnekovas teigė pastebėjęs, kad visgi yra labai maža Rusijos turistų dalis, kuri į Lietuvą neatvyko dėl politinių priežasčių: „Vienu metu buvo apribota, kad jei dirbi valstybinėje tarnyboje, negali važiuoti į Vakarų Europą, bet tokių nebuvo daug“.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė taip pat viliasi, kad Lietuva po įvykių Egipte ir Turkijoje sulauks daugiau turistų iš Rusijos.

„Mes labai tikimės. Jau tai jautėsi ir šiemet, srautai nelabai sumažėjo, turbūt ir dėl visos situacijos. Be to, ir kitos šalys mus atranda“, – kalbėjo pašnekovė.

Evalda Šiškauskienė

Viešbučių sektoriaus atstovė taip pat pastebėjo tendenciją, kad Lietuvoje lieka atostogauti vis daugiau ir pačių lietuvių.

„Į mus atsigręžia ir daugelis kaimyninių šalių, pradedant nuo mūsų pačių – lietuvių. Žmonės saugumo sumetimais per atostogas nusprendžia likti šalyje ir džiaugtis SPA procedūromis ar kaimo turizmo sodybomis. Lygiai tas pats atsitiko su latviais – lietuviai važiuoja į Latviją, latviai pas mus. Augimas yra 11 proc.”, – pasakojo E. Šiškauskienė.

Pašnekovė teigė tikinti, kad ir Rusijos piliečiai pradės sugrįžti į Lietuvos kurortus.

„Manau, kad dabar sulauksime pavienių tokių poilsiautojų. Niekas taip greitai nevyksta. Mūsų problema, kad neturime pinigų rinkodarai. Turizmo departamentas vis prašo iš Vyriausybės daugiau pinigų, kad pasikeitus situacijai į rinką galėtume mesti daugiau pinigų informacijai. Šito mums labai trūksta“, – kalbėjo ji.

E. Šiškauskienės nuomone, Vakarų Europoje, Turkijoje ir Egipte esant neramiai situacijai tai galėtų išnaudoti Lietuva ir visas Baltijos regionas pristatydamas save pasauliui kaip ramų regioną atostogoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1508)