Metų eigoje augo įsigyjančių ID kodą skaičius. Jei balandžio mėnesį kodą turėjo per 200 tūkst. asmenų, tai gruodžio mėnesį – jau beveik 360 tūkst. asmenų, skelbiama SADM pranešime žiniasklaidai.

Pridedama, kad pokytį fiksuoti pavyko ir Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Pranešama, kad fizinių asmenų, kurie vykdė su statybomis susijusią veiklą su verslo liudijimu arba su individualios veiklos pažyma per praeitus metus padaugėjo beveik 2,5 tūkst.

„Jei 2021 m. gruodžio mėnesį šalyje buvo 34 tūkst. tokių asmenų, tai 2022 m. balandžio mėnesį beveik 37 tūkst. o gruodžio mėnesį – daugiau kaip 36 tūkst. Šaltuoju metų laiku dirbančiųjų statybos sektoriuje skaičius visada laikinai sumažėja“, – skelbiama pranešime.

„Sodros“ duomenimis, praeitais metais daugėjo ir pagal darbo sutartį statybų sektoriuje dirbančių asmenų skaičius. Jei 2021 m. gruodžio mėnesį tokių asmenų buvo beveik 109 tūkst., tai 2022 m. balandžio mėnesį – 112 tūkst., liepos mėnesį – 114 tūkst.

Turinčių skaidriai dirbančiojo ID darbuotojų skaičius pernai nuolat augo visus metus.

„Jei 2022 m. balandžio mėnesį, kai įsigaliojo reikalavimas šį kodą turėti visiems statybvietėje statybos darbus atliekantiems asmenims, kodą buvo įsigiję 201 tūkst. asmenų, tai liepos mėnesį jį jau turėjo beveik 280 tūkst. asmenų, o gruodžio mėnesį – beveik 360 tūkst. asmenų“, – praneša SADM.

„Skaidriai dirbančiojo ID tikrinimas palengvino darbą kontroliuojant nelegalų darbą statybų sektoriuje, o taip pat, mūsų nuomone, tai turėjo įtakos dirbančių nelegaliai asmenų statybų sektoriuje skaičiaus mažėjimui. Šiuo metu pastebima vyraujanti tendencija, kad daugiausiai nustatoma dirbančių be skaidriai dirbančiojo ID kodo individualiose statybose, kuomet vykdomos statybos ūkio būdu“, – sako vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Per 2022 metus VDI atliko 2 680 inspektavimų statybos sektoriuje, tai yra 23 proc. daugiau palyginti su 2021 m., tačiau nustatė 20 proc. mažiau asmenų, dirbančių nelegaliai (924), skelbiama pranešime.

VDI nuo 2022 m. balandžio 1 d., kai įsigaliojo reikalavimas dėl skaidriai dirbančiojo ID, atliko 1302 patikrinimus statybvietėse, kurių metu buvo vykdoma skaidriai dirbančių asmenų kontrolė. Iš viso buvo patikrinta 2670 asmenų. Patikrinimų metu nustatyta daugiau kaip 500 asmenų, dirbusių neturint skaidriai dirbančiojo ID.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją