Pirmasis scenarijus: Graikija lieka euro zonoje

Prancūzija ir Italija norėtų, kad Graikija liktų euro zonoje.

Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras tėvynėje yra populiarus, tačiau dešimtys šios šalies parlamento narių su nerimu žvelgia į galimą sąlygų griežtinimą, jei Graikija vis dėlto liktų euro zonoje, rašo BBC.

Net ir tokiu atveju Vokietijos ir Suomijos parlamentai turės pritarti dėl derybų naujam finansinės paramos paketui skirti. Jei derybos būtų sėkmingos, aštuonių euro zonos valstybių parlamentai turės pritarti šiam susitarimui.

Antrasis scenarijus: Graikija laikinai traukiasi iš euro zonos

Buvo manoma, kad šis Vokietijos finansų ministerijos siūlymas net nebus svarstomas. Vis dėlto šiuo metu šis variantas tampa vis labiau tikėtinas, nors Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as ir pareiškė, kad negali būti tokio dalyko kaip laikinas Graikijos pasitraukimas iš euro zonos.

Šio siūlymo detalės kol kas nėra aiškios, tačiau Graikijai gali būti pasiūlyta trauktis iš euro zonos mažiausiai penkių metų laikotarpiui. 

Pagal Vokietijos siūlomą variantą reikšmingas įsiskolinimų restruktūrizavimas Graikijai liekant euro zonoje nėra įmanomas. Vis dėlto nėra užsimenama ir apie esminį skolų naštos palengvinimą. 

Nėra aišku, ar tokiu atveju Graikija grįžtų prie nacionalinės valiutos, ar vis dėlto naudotųsi euru, nors ir nebebūtų euro zonos narė.

Nors Vokietijos kanclerė Angela Merkel Graikijoje yra itin nepopuliari, šiuo metu graikų likimas – jos rankose.

Trečiasis scenarijus: Graikija palieka euro zoną

Pastaruoju metu derybose dėl Graikijos ateities itin daug nemalonių momentų, o pasitikėjimas Graikijos vyriausybe pasiekęs dugną, taigi šis scenarijus tampa ganėtinai realistiškas.

Net jei A. Tsipro vadovaujamas ministrų kabinėtas ir šios šalies parlamentas padarytų viską, ko iš jų reikalaujama, graikų likimas vis tiek atsidurtų Suomijos ir Vokietijos parlamentų narių rankose.

Graikijos finansų sistema atsidūrusi duobėje, todėl jai reikia skubios pagalbos, taigi sudėtinga įsivaizduoti, kaip ši šalis galėtų likti euro zonoje.

Kas nori Graikijos išėjimo?

Tuo tarpu „The Guardian“ įvertino, kaip pasiskirsto euro zonos šalių nuomonė Graikijos išėjimo iš euro zonos klausimu.

Keturios euro zonos narės mano, kad Graikija bet kokia kaina turi likti euro zonoje, penkios euro zonos narės mano, kad, jei tik įmanoma, reikėtų išvengti Graikijos pasitraukimo, o devynios euro zonos narės neturi konkrečios pozicijos šiuo klausimu.

Šalys, kurios palaiko Graikijos išėjimą iš euro zonos: Suomija, Latvija, Lietuva, Slovakija, Malta, Austrija, Vokietija, Belgija, Olandija.

Nepalaikančios: Liuksemburgas, Ispanija, Prancūzija, Italija.

Abejoja, bet labiau linkusios išvengti Graikijos išėjimo iš euro zonos: Airija, Estija, Portugalija, Kipras, Slovėnija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)