Žiniasklaida kaltino tarptautinius skolininkus šantažu ir noru pasityčioti iš skolų prislėgtos šalies.

Europos lyderiai ketvirtadienį pasveikino Graikijos parlamento sprendimą patvirtinti biudžeto išlaidų mažinimo ir darbo rinkos reformų paketą, turintį padėti sutaupyti daugiau nei 18 mlrd. eurų (61 mlrd. litų), tačiau perspėjo Atėnus, kad jog sutarties dėl naujausios tarptautinių skolintojų išmokos gali nepavykti pasirašyti dar kelias savaites.

"Jie tyčiojasi iš Graikijos", - kaltino radikalios kairiosios pakraipos laikraštis "Avghi".

Liberalus dienraštis "Kathimerini" rašo, kad Europos Sąjunga (ES) atidėlioja 31,5 mlrd. eurų (108,8 mlrd. litų) išmokos pervedimą iš didžiulio finansinio gelbėjimo fondo dėl Bendrijos "nesugebėjimo susitarti su TVF (Tarptautiniu valiutos fondu) dėl kompromiso, vertinant Graikijos skolos stabilumą".

Prognozuojama, kad Graikijos bendrasis įsiskolinimas ateinančiais metais padidės iki 346 mlrd. eurų (1,19 trln. litų) ir sudarys 190 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tuo tarpu šalies ekonomika veikiausiai susitrauks labiau nei rodo ankstesnės prognozės - 4,5 procento.

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble ketvirtadienį sakė, kad nors Atėnai priėmė sunkiai iškovotą taupymo priemonių paketą, jis nesitiki, kad bus greitai susitarta dėl tolesnės išmokos, nors Graikija perspėjo, kad jai gresia nemokumas jau lapkričio 16 dieną.

"Šiuo metu nematau, kad būtų imamasi kokių nors sprendimų", kurie yra būtini lemiamai sutarčiai tarp skolintojų trejeto - ES, TVF ir Europos centrinio banko (ECB)", - sakė jis.

W.Schaeuble pridūrė, jog šis sprendimas vargu ar bus priimtas "ateinančiomis savaitėmis", netgi kai Graikijos parlamentas trečiadienį nedidele persvara priėmė taupymo priemonių programą - jau ketvirtąją per pastaruosius trejus metus.

Vienas Europos Komisijos atstovas sakė, kad taupymo planas tik atveria kelią tolesnėms deryboms dėl Graikijos ilgalaikių finansinių poreikių, o šis klausimas yra opus visos ES rinkėjams, su nerimu vertinantiems pastangas gelbėti į krizes klimpstančią Graikiją.

Diskusijos dėl šios pagalbos tikriausiai bus pagrindinė tema per euro zonos finansų ministrų, kuris vyks Briuselyje pirmadienį - kitą dieną po numatomo Graikijos įstatymų leidėjų balsavimo dėl 2013 metų biudžeto. Tačiau pranešama, kad sprendimas dėl tolesnės išmokos gali būti atidėtas iki lapkričio 26 dienos.

Graikija atsisakė komentuoti, kas gali nutikti, jeigu ji lapkričio 16-ąją pristigtų lėšų grąžinti apie 5 mlrd. eurų skolų.

Kairiosios pakraipos dienraštis "Eleftherotypia" kaltijos Graikijos partnerius Europoje ir tarptautinius skolintojus tęsiant "šantažą iki pat galo".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)