Euro zonos finansų ministrų pavaduotojai norėtų, kad susitarimas dėl 7,2 mlrd. eurų paskolos būtų pasiektas per euro grupės susitikimą balandžio 24 dieną.

Pasak vieno ES pareigūno, "jeigu atsižvelgsime į Stačiatikių Velykų šventes ir savaitgalius, Graikijai liko tik šešios dienos".

Toks pareiškimas nuskambėjo Graikijai pažadėjus ketvirtadienį, kaip ir buvo tartasi, grąžinti Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) 460 mln. eurų.

Graikijos vyriausybės pareigūnai patikino "Reuters" naujienų agentūrą, kad išmoka Fondui bus pervesta ketvirtadienį.

Graikijos premjeras Aleksis Cipras pareiškė, kad Atėnams nepavyks aptarnauti savo skolos be finansinės pagalbos iš Europos Sąjungos. Per kelias savaites Graikija turės padengti ir kitas, daug didesnes skolas.

Šią savaitę A. Cipras lankosi Maskvoje. Trečiadienį jis susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Bet V. Putinas tvirtino, kad A. Cipras per derybas neprašęs Rusijos finansinės paramos.

A. Cipras: svarbiausias Graikijos tikslas - likti euro zonoje

Pagrindinis Graikijos vyriausybės tikslas - likti euro zonoje ir rasti bendrą europinį finansinių šalies problemų sprendimą, pareiškė Graikijos premjeras Aleksis Cipras per susitikimą su Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto (MGIMO) studentais.

"Mūsų vyriausybės tikslas - kad Graikija liktų euro zonoje, mes ieškome bendro europinio šio uždavinio sprendimo. Graikijos užsienio politika turės įtakos šalies finansų problemų sprendimui", - A. Cipro žodžius citavo "RIA Novosti".

Kiek anksčiau Graikijos gynybos ministras Panas Kamenas pastebėjo, kad jeigu Graikija pasitrauktų iš euro zonos, jos pavyzdžiu vėliau pasektų Ispanija, Italija, o ilgainiui - ir Vokietija.

Ketvirtadienį paskelbta, kad Graikija padengė dalį skolos Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) - pervesta 310 mln. eurų iš bendros 1,7 mlrd. eurų sumos.

Be to, Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis nusiuntė euro zonos finansų ministrų grupės vadovui Jeroenui Dijsselbloemui reformų planą, pranešė Graikijos vyriausybės atstovas.

Sausį Vokietijos žiniasklaida rašė apie tai, kad Vokietija svarsto Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybę. Tačiau Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė toliau sieksianti, kad Graikija liktų euro zonoje. Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Valsas pareiškė, kad Prancūzija pasirengusi padėti Graikijai įvykdyti prisiimtus įsipareigojimus, kaip ir likti euro zonoje.