Įtariama, kad apsimestiniais 1 milijoną litų siekusiais metalo gaminių įsigijimo sandoriais, vykdytais keliose Europos Sąjungos (ES) valstybėse, nusikalstamos veikos sumanytojai apgaule iš valstybės biudžeto siekė gauti daugiau kaip 170 tūkst. litų PVM permoką.

Kaip rašoma pranešime spaudai, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad klaipėdietis R. G. 2012 m. pabaigoje kitų asmenų vardu įsigijo dvi Lietuvoje registruotas uždarąsias akcines bendroves, iš kurių vienos vadove buvo paskirta jo sesuo V. R., o kitai bendrovei neva vadovauti buvo paskirtas Estijos pilietis J. H.

2013 metais R. G., realiai vadovaudamas uždarosioms akcinėms bendrovėms, šių įmonių vardu įforminęs apsimestinius prekių pirkimo iš Latvijoje veikiančios metalo gaminių gamyklos sandorius, per Kipre registruotą ribotos atsakomybės bendrovę įsigijo metalo gaminių už beveik vieną milijoną litų.

Tačiau gaminiai realiai į Lietuva nebuvo atvežti – klastojant įmonių dokumentus, šie jie buvo parduodami Lenkijos ir Estijos Respublikose esančioms įmonėms.

Kaip nurodoma pranešime, FNTT tyrėjai ir VMI specialistai nustatė, kad sukčiaujant tarptautiniu mastu apgaule iš Lietuvos valstybės biudžeto siekta gauti daugiau kaip 170 tūkst. litų PVM permoką. Siekdamos šio tikslo Lietuvos bendrovės, realiai valdomos R. G., pateikė užpildytas deklaracijas, kuriose melagingai nurodė, kad iš ES valstybių įgytos prekės buvo parduotos kitoms ES valstybės įmonėms taikant 0 proc. PVM tarifą.

Šių deklaracijų pagrindu įmonės pateikė prašymus iš Lietuvos biudžeto grąžinti neva sandorių metu susidariusią daugiau kaip 170 tūkst. Lt PVM permoką. Kilus įtarimų dėl sandorių realumo, PVM permokos grąžinimas buvo sustabdytas, o vykdytas tarptautinis sukčiavimas, apėmęs kelias valstybes – užkardytas.

Ikiteisminio tyrimo metu atlikta daugiau nei 20 kratų įvairiuose Lietuvos miestuose, jų metu paimti tyrimui reikšmingi dokumentai bei kompiuterinės laikmenos.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimu nusikalstamos veikos organizatoriui klaipėdiečiui R. G. skirta kardomoji priemonė – 1 mėn. suėmimas, o kitam įtariamajam – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

FNTT Klaipėdos apygardoje atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, neteisėtos įmonės veiklos ir dokumentų klastojimo organizuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)