Tuo tarpu bloko diplomatijos vadovė perspėjo, kad pastarosiomis savaitėmis padėtis Ukrainoje tapo „daug blogesnė“.

Ministrai nurodė, kad tęs dabartinį kursą, kol Rusija visiškai įgyvendins savo įsipareigojimus pagal vadinamuosius Minsko susitarimus, kuriuos pernai rugsėjį Baltarusijos sostinėje pasirašė Maskva, Kijevas ir prorusiški separatistai.

Sprendimas nešvelninti sankcijų buvo priimtas, nors ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini siūlė peržiūrėti Bendrijos ryšius su Rusija.

„ES užsienio reikalų ministrai susitarė, kad turime tęsti sankcijų spaudimą Rusijai, kol tai padės užtikrinti taiką Ukrainoje“, – Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius parašė socialiniame tinkle „Twitter“ po derybų Briuselyje.

„ES privalo išlaikyti kursą“, – pridūrė jis.

28 šalių blokas paskelbė Maskvai ribotas ekonomines sankcijas po to, kai Rusija pernai kovą aneksavo Krymą, o griežtesnių priemonių buvo imtasi, kai liepą virš rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas.

Rytų Ukrainoje atsinaujinus įnirtingoms kautynėms, F.Mogherini sakė, kad „vėliausi įvykiai (konflikto zonoje) nėra padrąsinantys – veikiau atvirkščiai“.

„Šiandien padėtis ten daug blogesnė negu pastarosiomis savaitėmis“, – pabrėžė F.Mogherini per spaudos konferenciją po derybų.

Švelninti santykius su Rusija nėra pagrindų, sako prezidentės patarėja J.Neliupšienė

Situacija Ukrainoje rodo, kad švelninti santykius su Rusija ar diskutuoti apie sankcijų atšaukimą šiuo metu nėra jokios galimybės, sako vyriausioji prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

„Darosi akivaizdu, kad vyksta Rusijos karas prieš Ukrainą: patvirtinti atvejai, kai žūsta Rusijos reguliariosios kariuomenės kariuomenės kariai, todėl išsisukinėjimui ir nuolaidžiavimui seniai nebėra vietos. Džiugu, kad vakar vykusioje Europos Sąjungos užsienio reikalų taryboje, kurioje dalyvavo mūsų užsienio reikalų ministras, diskusijoje atsispindėjo tos nuotaikos, kad dabartinė situacija aiškiai rodo, kad nėra jokios galimybės grįžti prie buvusios situacijos, prie bandymo įtraukti ar kažkaip suvilioti Rusiją“, – Žinių radijui antradienį sakė J.Neliupšienė.

Pasak jos, švelninti diskusijų toną su Rusija nėra pagrindų – jis išliks griežtas.

„Panašu, kad sankcijos atšaukimas irgi šiuo metu yra negalimas, matyt, jis negalimas bus ir artimiausiais mėnesiais“, – sako prezidentės patarėja.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo ruožtu pareiškė, kad Maskva pasinaudojo ramesniu laikotarpiu konflikto zonoje, kad pasiruoštų sukelti dar didesnį chaosą.

„Netgi paliaubomis buvo pasinaudota, kad būtų geriau aprūpinti separatistai ir teroristų grupuotės – būtent tai yra priežastis, kodėl prie (Donecko) oro uosto vėl vyksta mūšiai“, – jis sakė žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)