Tai pranešė Ukrainos ekonomikos ministerija, kuria remiasi „Ukrinform“.

„Esame labai arti ikikarinių fizinio eksporto apimčių. 2024 m. sausį Ukraina eksportavo 12 mln. tonų produkcijos, o tai yra tik dviem tonomis mažiau, palyginti su ikikariniu 2022 m. sausiu. Iš jos 8,7 mln. tonų buvo eksportuota jūra“, – pažymėjo Ukrainos ministro pirmininko pirmoji pavaduotoja, ekonomikos ministrė Julija Svyrydenko.

Pasak jos, perspektyvos yra ne mažiau optimistiškos. Praėjusį mėnesį į Odesos srities uostus krovos operacijoms atvyko pirmasis laivas, apdraustas nuo karo grėsmių pagal draudimo programą UNITY, kurią, bendradarbiaudama su partneriais, sukūrė Ukrainos vyriausybė. Draudimo kaina sudaro tik 0,75 proc. laivo vertės.

„Draudimo rinkos normalizavimas prekyboje yra kertinis elementas atnaujinant pridėtinės vertės produktų eksportą. Mūsų tikslas yra pasiekti ne tik ikikarines eksporto apimtis, bet ir didesnes pajamas. Tai bus įmanoma, kai Ukrainos eksportuotojai galės laisvai gabenti konteinerius jūra. O tai bus įmanoma tik tada, kai atsigaus jūrų transporto draudimo rinka. Todėl mums taip svarbu, kad draudimas taptų labiau prieinamas ir iš tiesų būtų naudojamas eksportuojant Ukrainos produkciją“, – pabrėžė J. Svyrydenko.

„Ukrinform“ primena, kad praėjusiais metais Ukrainos eksporto pajamos buvo vienos mažiausių per pastarąjį dešimtmetį, o tai lėmė logistikos problemos. 2023 m. Ukrainos fizinio eksporto apimtys padidėjo iki maždaug 100 mln. tonų, tačiau skaičiuojant pagal vertę metinis eksportas sumažėjo 18,7 proc., iki 35,8 mlrd. JAV dolerių (33,3 mlrd. eurų).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją