Seimo narė Dangutė Mikutienė ramina, kad įstatymo nuostatos kavos ir arbatos gėrimams negalios.

Maisto įstatymas nurodo, kad energiniu gėrimu yra laikomas nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio, arba kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų (gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.). Seimui apsisprendus uždrausti energinių gėrimų prekybą ir platinimą nepilnamečiams visuomenė sunerimo, ar pagal tokį apibrėžimą į energinių gėrimų sąrašą nepapuls kofeino turintys kavos gėrimai bei arbata.

Internetinio portalo caffeineinformer.com duomenimis, „McDonald's“ 354 ml juodos kavos puodelyje yra 109 mg kofeino, 473 ml – 145 mg kofeino. Skelbiama, kad 236 ml juodos arbatos yra 42 mg, o štai 591 ml „Lipton Ice Tea” - 48 mg. „Coca Cola” viename litre – apie 96 mg kofeino.

Palyginimui, energetiniame gėrime „Red Bull“ 250 g skardinėje yra apie 80 mg kofeino.

Įstatymo pataisą inicijavusi „darbietė“ Dangutė Mikutienė teigė, kad draudimas nepilnamečiams pardavinėti energinius gėrimus kavos ar arbatos gėrimus kavinių atstovų tikrai nepalies.

„Tai neliečia nei kavos, nei arbatos, - teigė parlamentarė. - Čia, žinokit, neteisingai lobistai interpretavo. Norėjo triukšmą sukelti“.

O triukšmą prekybininkai pradėjo kelti jau Seimo posėdžio išvakarėse, kai išplatintas pranešimas spaudai, gąsdinantis, kad tikroji bėda slypi ne energiniuose gėrimuose.

Energiniai gėrimai nekenkia, kol neišgeriate daugiau nei 1 litro per dieną
„Tyrimai rodo, jog didžiausią dalį (70 proc.) kofeino paaugliai gauna su kava, o energinius gėrimus Lietuvoje reguliariai vartoja apie 2 proc. paauglių“, - teigiama pranešime spaudai. Draudimą nepilnamečiams pardavinėti energinius gėrimus Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas išvadino „neadekvačiu“, nes, jo nuomone, čia jokios problemos nėra.

Išplatintoje informacijoje cituojamas ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto profesorius Rimantas Stukas.

„Žiūrint į kofeino suvartojimą, Lietuvos paaugliai didžiausią dalį kofeino gauna iš kavos – apie 70 proc. ir pagal šį rodiklį jau sparčiai vejasi suaugusius, didžioji dalis paauglių (58 proc.) kavos geria kasdien – tuo reikėtų susirūpinti. Tuo tarpu iš energinių gėrimų paaugliai gauna apie 9 proc. kofeino raciono, kasdien juos vartoja apie 2 proc. paauglių – tai problemos čia nematyčiau“, – sakė jis.

Kavinių atstovai sutriko

Tarp jaunimo populiarių kavinių atstovai kol kas įstatymo pataisos vertinti neskuba. Jie tikina, kad jiems reikia laiko susipažinti su pakeitimais. Be to, kofeino kiekį gėrimuose jie įprastai skaičiuoja procentais, o ne miligramais litre.

Lietuvos ypatingos kavos asociacijos vadovas Darius Vėželis teigė, kad kavos gėrimų pardavėjai neskaičiuoja, kiek miligramų kofeino yra litre kavos gėrimo. Specialisto teigimu, pavyzdžiui, pačiose kavos pupelėse yra 1,3-1,6 proc. kofeino.

Pašnekovas teigė, kad norint nustatyti miligramų kiekį tūryje reikėtų naujų tyrimų.

„Tačiau manau, kad kavoje neturėtų būti viršyta“, - sakė jis.

D. Vėželis teigė, kad kavinės nėra pasiskaičiavę kofeino kiekio savo gėrimuose, nes nėra tokių reikalavimų.

„Yra apibrėžta tik tiek, kiek pačiose kavos pupelėse yra kofeino. Daugiau žiūrima net ne į kofeino kiekį, o daugiau į pelenų, drėgmės kiekį. Žiūrima, kad nebūtų pelėsinio grybelio, kuris kelia grėsmę“, - kalbėjo specialistas.

„Coffee Inn“ kavinių tinklo bendrasavininkas Nidas Kiuberis teigė kol kas Seimo priimto sprendimo nenorintis komentuoti.

„Visiškai netikėtas įstatymo pakeitimas ir mums reikia laiko, kad suprastume jo padarinius. Kol kas mums trūksta informacijos“, - sakė jis.

„Vero Cafe“ kavinių tinklo vadovė Laima Vežėlienė teigė tikinti, kad Seimo sprendimas kavinių tinklų nepalies.

„Jaunimas daugiausia geria pieniškos kavos, kur kavos kiekiai nėra dideli“, - komentavo pašnekovė. Pasak jos, kavinių tinklas nėra pasiskaičiavęs, kiek konkrečiame kavos gėrimo puodelyje yra kofeino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)