Į DELFI kreipėsi skaitytoja Dalia (tikrasis vardas ir pavardė žinoma). Prieš kurį laiką ieškodama papildomo darbo ji rado neblogą UAB „Saberis“ pasiūlymą padirbėti vertėja. Šios bendrovės darbo skelbimų vertėjams ir korektoriams už 500 eurų mėnesinį atlyginimą galima rasti ir šiuo metu.

Kaip pasakojo vilnietė, naujoje darbovietėje ji išdirbo du mėnesius – praėjusį spalį ir lapkritį, tačiau sutarto atlyginimo už šį darbo laiką taip ir negavo.

„Kiek žinau, darbdavys neatsiskaitė ne tik su manimi, bet ir su kitais darbuotojais, o kai kuriems galėjo būti mokama grynaisiais. Paaiškinimai buvo įvairūs: tai užsakovai nemoka pinigų, tai direktorius išvykęs, serga, palaidojo tėvą, paskui kolegą, po tėvo mirties gydėsi ligoninėje depresiją, paskui išvyko į Indiją ir pan.“, – pasakojo Dalia.

Kaip ir kiti kolegos dėl neišmokėto darbo užmokesčio ji kreipėsi Darbo ginčų komisiją prie Valstybinės darbo inspekcijos (VDI).

Pastarosios siūlymu tarp šalių buvo sudaryta taikos sutartis ir darbo byla nutraukta bendrovei „Saberis“ sutikus nustatytu laiku visiškai atsiskaityti su buvusia darbuotoja. Vis dėlto bendrovė to nepadarė, tad darbuotoja ketina kreiptis į antstolius.

Paklausta, ką patartų kitiems žmonėms, kad šie nenukentėtų nuo atlyginimo nemokančių darbdaviais, pašnekovė sakė: „Pirmiausia turbūt patarčiau perskaityti atsiliepimus internete, atkreipti dėmesį į komentarus. Nors būtent apie šią įmonę komentarai pasipylė jau po to, kai buvau įsidarbinusi, iki to laiko nebuvo“.

VDI Komunikacijos skyriaus vedėja Nerita Šot patvirtino, kad šis ginčas buvo sprendžiamas komisijoje.

„Trumpai apibendrinus posėdžio rezultatas toks: ieškovės ieškinys patenkintas, ji sprendimą turėjo gauti, ir atsakovas turi skubiai sumokėti ieškovei priklausančią sumą. Posėdžio sprendimas atsakovui yra išsiųstas registruotu paštu. Jei kuri pusė nesutinka su komisijos sprendimu, ji turi teisę per mėnesį kreiptis į apylinkės teismą“, – sakė vedėja.

Jos teigimu priimtas komisijos sprendimas yra vykdomasis dokumentas, taigi vadovaudamiesi juo antstoliai gali išieškoti nustatytą sumą iš bendrovės.

Visi bandymai susisiekti su UAB „Saberis“ direktoriumi Vytautu Mačiuliu buvo nesėkmingi – jis neatsakė nei į skambučius, nei į SMS žinutes.

UAB „Saberis“ įregistruota 2015 m. liepą. „Sodros“ duomenimis, dabar ji turi 3 darbuotojus. Įmonės skola „Sodros“ biudžetui buvo 1084,32 euro. VMI duomenimis, ši įmonė valstybei skolinga 3 eur.

VDI duomenimis, per metus darbo ginčų komisijos išnagrinėja apie 5 tūkst. darbo bylų. Didžiausia dalis – apie 90 proc. visų atvejų – tai darbuotojų kreipimaisi dėl neišmokėto darbo užmokesčio, uždelsto galutinio atsiskaitymo, neapmokėto viršvalandinio ar darbo naktį, švenčių ir poilsio dienomis kreipiamasi daugiausiai.

Taikos sutartimi baigiasi apie 12 proc. darbo bylų. Darbuotojų naudai iš viso buvo nutarta išieškoti apie 10 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)