Pasak šalies vadovės, ES viršūnių susitikime Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso patvirtino, jog siūlymai yra parengti, tačiau, atsižvelgdami į sėkmingai surengtus Ukrainos prezidento rinkimus šalių vadovai šio klausimo nesvarstė.

„Europos Komisijos vadovas patvirtino, kad paketas yra parengtas, nes ankstesnė (Europos Vadovų) Taryba buvo prašiusi tokį paketą parengti, priklausomai nuo situacijos. Jeigu situacija blogėtų, birželio mėnesio taryba svarstytų. Vakar tokio poreikio nebuvo. Įvyko rinkimai, jie sulaukė tarptautinio pripažinimo, tai yra labai svarbu“, - iš Briuselio sakė prezidentė.

„Kol kas sankcijų klausimas neeskaluojamas, bet kitas sankcijų paketas yra parengtas ir, jeigu reikės, jis gali būti aktyvuotas“, - pridūrė D.Grybauskaitė.

ES yra paskelbusi sankcijas 83 Rusijos ir Ukrainos piliečiams bei dviem kompanijoms. Šiems asmenims uždrausta atvykti į ES, įšaldytos jų sąskaitos. Tokių priemonių ES ėmėsi reaguodama į Rusijos įvykdytą Ukrainos Krymo regiono aneksiją ir neramumų kurstymą šalies rytuose.

ES grasino Rusijai „trečiosios stadijos“ sankcijomis, kurios apima ekonomines priemones, jei Maskva sutrukdytų Ukrainos prezidento rinkimus.

Dėl ES ir Ukrainos sutarties - dar nenuspręsta

ES ir Ukrainos laisvos prekybos sutarties pasirašymas birželį galimas, bet galutinis sprendimas dėl to dar nepriimtas,  sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Po ES viršūnių susitikimo Briuselyje šalies vadovė teigė, kad sutarties pasirašymas priklausys nuo naujojo Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pozicijos ir situacijos šalyje.

Pasak D.Grybauskaitės, ES išimties tvarka leidus ukrainietiškoms prekėms judėti be muitų, sutarties pasirašymas nėra principinis klausimas.

„Ar parašas bus birželio mėnesį, ar kiek vėliau, priklausys ir nuo naujojo vadovo, ir nuo tų pokalbių, kurie vyksta ir su Ukrainos kaimyne, su Rusija. Ukrainos rytuose įtampa dar neužgesinta. Sutartis gali būti pasirašyta, bet ji taip pat gali būti šiek tiek atidėta. Bet tai nėra jau principinis klausimas, nes de facto laisvos prekybos sutartis jau galioja“, - sakė prezidentė.

ES ir Ukraina kovo mėnesį pasirašė politinę asociacijos sutarties dalį, bet svarbiausia prekybinė dalis buvo atidėta.

Pernai tikėtasi, kad istorinę sutartį Ukraina pasirašys per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio mėnesį, bet spaudžiamas Rusijos tuometinis prezidentas Viktoras Janukovyčius atsisakė tai padaryti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (412)