Taip nutiko priešais Seimo rūmus esančiame biurų, butų ir parduotuvių centre „Vilniaus vartai“ prabanga spinduliavusio, bet dėl klientų stygiaus veiklą nutraukusio žuvies ir jūros gėrybių restorano „Marino“ savininkui Rolandui Laurinaičiui.

O juk dar 2008 m. restoraną verslininko Laimučio Pinkevičiaus valdomos bendrovės statytame biurų komplekse atidaręs R. Laurinaitis puoselėjo didelius planus – čia jau buvo spėję apsilankyti ne vienos užsienio valstybės vadovas. Restoranas buvo minimas ir iš blogosios pusės – kai čia vakarieniavo Danijos premjeras ir kiti garbingi svečiai, Vyriausybės kancleris įsivėlė į konfliktą su restorano šeimininkais, kad labai ilgai reikia laukti, kol yra gaminamas maistas.

Šiandien R. Laurinaitis jau nebevadovauja restoranui – jis dirba pagal verslo liudijimą. „Pietus vežioju“, – nedrąsiai apie savo verslą šiandien kalba jis.

Buvusį prabangaus žuvies ir jūros gėrybių restorano savininką trečiadienį DELFI sutiko Vilniaus apygardos teisme – teisėjas Vladislavas Lenčikas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje prokurorai R. Laurinaičiui pateikė kaltinimus dėl kontrabandinių cigarečių gabenimo.

37 metų verslininkas – ne vienas kaltinamųjų suole. Kartu su juo dėl neteisėto akcizinių prekių gabenimo teisiamas jo bičiulis Rytis Kleiba, o jų draugas Tomas Šafranovičius kaltinamas dėl papirkimo.

Šioje byloje kaltinimų dėl kyšininkavimo sulaukė ir dabar jau buvęs pasienietis Kęstas Dalgeda – su juo T. Šafranovičius sutarė, kad per patikrą pasienyje nebūtų pastebėtos kontrabandinės cigaretės.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Tomas Songaila sakė, kad dar 2014 m. pabaigoje T. Šafranovičius su Šalčininkų rajone, Širvių pasienio poste dirbusiu Sargybų skyriaus pasieniečiu K. Dalgeda, kad šis nepatikrinęs praleistų du baltarusiškas cigaretes vežančius lengvuosius automobilius.

Pareigūnas sutiko – iš pradžių buvo tartasi, kad už vieną praleistą dėžę cigarečių kontrabandos gabentojai sumokės apie 29 eurus, tačiau vėliau buvo nuspręsta, jog niekas pasienyje netikrins, kiek iš tikrųjų vežama kontrabandinių cigarečių dėžių, todėl vieno automobilio vairuotojas sumokės 150, o kito – 200 Eur.

Bet nesumokėjo – vos tik praleido per pasienio postą važiuojančius R. Laurinaičio ir R. Kleibos vairuojamus automobilius, pareigūnai savo kolegą sulaikė.

Buvo sustabdyti ir praleistų automobilių vairuotojai – pas juos buvo rasta beveik 5000 pakelių baltarusiškų cigarečių. Jų vertė – 12 285 Eur.

Šias cigaretes R. Laurinaitis ir R. Kleiba būtų pardavę Vilniuje. Kam – nesako: esą dar būtų ieškoję pirkėjų.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas ketvertas pripažino jiems pateiktus kaltinimus, todėl teismo prašė bylą nagrinėti supaprastinta tvarka – juos pripažinus kaltais, bausmė būtų sumažinta trečdaliu.

R. Laurinaitis ir R. Kleiba sakė, kad nepažįstami vyrai jiems į vieną Šalčininkų rajono kaimo sodybą atvežė baltarusiškų cigarečių, jie jas susikrovė į automobilius ir laukė, kol jų draugas T. Šafranovičius gaus SMS žinutę iš pasienyje dirbančio K. Dalgedos. Šis kaip tik dirbo sekmadienį ir, kaip pats sakė, netrukus atsirado galimybė praleisti automobilius su cigaretėmis.

„Man pasiūlė užsidirbti – neatidžiai patikrinti automobilius, aš sutikau“, – sakė dabar jau buvęs pasienietis. Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) jis neišdirbo nė metų.

„Cigaretes būtume pardavę, tada dar nežinojau kur, bet – būtume ieškoję“, – apie nelegalaus verslo planus kalbėjo R. Laurinaitis. Jis pigias baltarusiškas cigaretes slėpė prie automobilio variklio ir po sėdynėmis.

„Mano automobilį pasienietis tikrino, bet nenuodugniai – jis tik apžiūrėjo saloną, atidarė bagažinę, pastukseno ir leido važiuoti“, – nemalonumais pasibaigusią istoriją prisiminė buvęs restorano savininkas.

Koks atlygis turėjo būti skirtas T. Šafranovičiui, kuris savo draugams surado juos per pasienio postą turėjusį praleisti pasienietį, ikiteisminio tyrimo metu taip ir nepaaiškėjo. Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas T. Šafranovičius tikina, kad dėl atlygio nė nesitarė – esą tenorėjo padėti draugams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)