„Galiu pasakyti, kad matome kai kurių teigiamų ženklų – tai Rusijos vyriausybės atstovų pasirašytas Minsko memorandumas, paliaubos (Ukrainos) pietryčiuose, kurių iš esmės laikomasi, nors tęsiasi susišaudymai“, – sakė jis, duodamas interviu Rusijos internetiniam leidiniui rbcdaily.ru.

V.Ušackas pridūrė, kad ES „sankcijos nėra nukreiptos prieš eilinius Rusijos piliečius; jų tikslas – pakeisti Rusijos vyriausybės sprendimus ir veiksmus konflikto Ukrainoje atžvilgiu“.

„Sankcijos nėra savitikslės, jos ne amžinos. Esame pasirengę sėsti prie derybų stalo tarp 28 Europos Sąjungos šalių, o pasiekus konkrečių rezultatų pagal Minsko susitarimą – ugnies nutraukimą, užsienio pajėgų, kovotojų ir technikos išvedimą, sienos kontrolės atkūrimą ir kitų Minsko protokolo punktų laikymąsi – būsime pasiruošę iš dalies arba visiškai atšaukti sankcijas“, – sakė jis.

Pasak jo, Bendrijos veiksmai priklausys nuo konkrečios padėties.

Vygaudas Ušackas
„Kita vertus, man sunku įsivaizduoti, kaip galėtume atšaukti visas sankcijas, žinant, kad jos pirmiausiai buvo paskelbtos atsakant į Rusijos įvykdytą neteisėtą Krymo aneksiją“, – pažymėjo ES atstovybės vadovas.

V.Ušackas pažymėjo, kad Ukrainos ir Rusijos konflikto karinio sprendinio nėra ir kad šį krizė turi būti sureguliuota politinėmis priemonėmis.

„Džiaugiamės, kad užsimezgė dialogas tarp (Rusijos ir Ukrainos) prezidentų (Vladimiro) Putino bei (Petro) Porošenkos. Palaikome Porošenkos taikos planą, laukiame spalio 26-osios rinkimų rezultatų, įstatymų, numatančių Donecko ir Luhansko sričių atskirų rajonų ypatingąjį statusą bei amnestiją, įgyvendinimo. Visi tie elementai yra mūsų suvokiamo ėjimo iš krizės sudėtinės dalys“, – sakė jis.

V.Ušackas taip pat patikino, kad ES tebėra atvira Rusijos piliečiams, jeigu naujieji Rusijos įstatymai nesutrukdys jiems gauti Šengeno vizų.

Rusija nenusileis ES reikalavimams dėl sankcijų, sako S. Lavrovas

Sergejus Lavrovas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pareiškė, jog Maskva neplanuoja nusileisti Vakarų reikalavimams, kad būtų sušvelnintos jai paskelbtos sankcijos dėl Ukrainos krizės.

Tačiau kalbėdamas prieš svarbias derybas su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, kurios turi įvykti vėliau antradienį, S.Lavrovas užsiminė, kad Rusija yra pasirengusi taisyti santykius su Europos Sąjunga (ES).

„Nereikia nė sakyti, kad mes neaptarinėsime kažkokių kriterijų dėl sankcijų panaikinimo, – Maskvoje Europos kompanijoms atstovaujančiai nepelno organizacijai „Association of European Businesses“ sakė S.Lavrovas. – Kas jas įvedė, tas turėtų jas atšaukti. Mes nevykdysime kažkieno dirbtinių reikalavimų. Nežinome, kas daugiau praranda kalbant apie ekonomiką: Rusija ar Europos Sąjunga“.

Cituodamas anksčiau šiais metais paskelbtus Europos Komisijos vertinimus, S.Lavrovas sakė, kad bendra sankcijų padaryta žala ES mokesčių mokėtojams gali atsieiti 40 mlrd. eurų šiemet ir 50 mlrd. eurų kitais metais, be to, užsiminė, kad šie skaičiai gali būti padidinti.

S.Lavrovas, kuris vėliau antradienį Paryžiuje su J.Kerry turi aptarti Ukrainos krizę, sakė, kad Rusija yra pasirengusi grąžinti į vėžes ryšius su Europa.

„Manau, joks blaiviai galvojantis žmogus Europoje neginčytų minties, kad nėra protingos alternatyvos ryšių tarp Rusijos ir ES gerinimui“, – sakė jis.

S.Lavrovas pridūrė, kad Rusija trokšta pradėti derybas dėl laisvosios prekybos su ES zonos įkūrimo – Kremliaus remiamos idėjos, kuri kol kas nėra įsivažiavusi.

„Stengdamiesi didinti bendradarbiavimą susidursime su kliūtimis, kol nustatysime sau aiškius ilgalaikius tikslus“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)