Nors per pastaruosius septynerius metus VDI nėra gavusi moterų skundų, o Europos Sąjungos Statistikos tarnyba skelbia, kad 2013 metais skirtumas tarp vidutinio vyrų ir moterų atlyginimo Lietuvoje buvo vienas mažiausių iš visų 28 ES valstybių, manoma, kad problema vis dėlto yra, tik ji neišvilkta į dienos šviesą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava sako, kad tikriausiai moterys nesiskundžia dėl dviejų priežasčių: jos nežino kolegų vyrų, dirbančių analogišką darbą, atlyginimų. Privačiame sektoriuje, pavyzdžiui, bankininkystėje, atlyginimai neviešinami, jie yra darbuotojo ir darbdavio susitarimo reikalas.

Be to, moterys, net ir žinodamos, kad tokias pat pareigas ir tokį pat darbą dirbantis vyras gauna didesnį darbo užmokestį, nedrįsta skųstis, nes bijo prarasti darbą ar patekti darbdavių nemalonėn.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pastarąjį skundą iš moterų dėl nevienodo darbo užmokesčio yra gavusi bene prieš 10 metų.

Dvi automatizuotų katilų kūrikės pasipiktino, kad analogišką darbą dirbantiems 4 vyrams mokamas didesnis atlyginimas. Jos tikino, kad kurį laiką visi kūrikai, kurių įmonėje buvo 6, gaudavo vienodą darbo užmokestį. Vieną dieną atėjusios į darbą, jos išgirdo, kad darbdavys kolegoms vyrams suteikė vyresniųjų kūrikų pareigas ir pakėlė atlyginimą, nors šie niekur nekėlė savo kvalifikacijos.

Nors tarnybai moterys nesiskundžia dėl atlyginimo, nenutyli apie kitokios formos diskriminaciją dėl lyties. Jos skundžiasi, kad darbdavys dėl lyties užkirto kelią eiti aukštesnes pareigas ar apskritai nenorėjo priimti į darbą, nes prioritetą teikė vyrams.

Lietuvos įstatymai draudžia diskriminuoti dėl lyties, tai liečia ir darbo užmokesčio klausimus.

Pasak VDI Panevėžio skyriaus vedėjo Rimanto Trotos, planuojama patikrinti kelias įmones. Darbo inspektoriai koncentruosis ties informacijos ir ryšių, sveikatos, socialinės priežiūros, viešojo maitinimo, transporto sektoriais.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, minėtose ir kai kuriose kitose ekonominės veiklos srityse moterų ir vyrų darbo užmokestis skiriasi 20–40 proc. moterų nenaudai.

Inspektoriai aiškinsis, ar moterys mažiau už vyrus gauna dėl to, kad skiriasi jų ir vyrų darbo specifika, kvalifikacija, ar joms mokama mažiau tik todėl, kad jos yra moterys.

VDI ragina moteris kovoti dėl vienodo darbo užmokesčio ir nebijoti kreiptis į inspekciją ar kitas institucijas, jeigu jos, nenusileisdamos kompetencija vyrams ir dirbdamos tą patį darbą, uždirba mažiau.