Taip pat vakar investuotojai teigiamai įvertino trečio pagal dydį Prancūzijoje banko „Credit Agricole“ (+2,2 proc.) ir Vokietijos bendrovės „Deutsche Post“ (+2,2 proc.) paskelbtus geresnius nei tikėtasi veiklos rezultatus. Bendrai naujienos stumtelėjo Vokietijos DAX indeksą į viršų 0,39 proc., o Prancūzijos CAC 40 indeksas šoktelėjo 0,37 proc. Vakar dieną JAV didieji indeksai S&P500 ir Dow Jones Indus. Avg. dieną baigė su 0,97 proc. ir 0,84 vertės netekimais, po to kai atsinaujino konflikto įtampa Ukrainoje, bei pasirodė naujienos, kad Rusijos prezidentas nurodė Vyriausybei paruošti atsakomąsias sankcijas Europai ir JAV. To pasėkoje net paskelbtų JAV pramonės užsakymų apimčių augimas nuo -0,6 proc. iki 1,1 proc. nesustabdė pesimistinių nuotaikų JAV akcijų rinkose. Šiandien Vokietijoje bus paskelbta, kaip pasikeitė pramonės užsakymų apimtys. Prognozuojama, kad pastarasis rodiklis birželio mėnesio duomenimis padidės nuo buvusio -1,7 proc. susitraukimo iki 0,9 proc. teigiamo augimo. Tačiau, didelė tikimybė, kad šiandien šias naujienas nustelbs neramumai Ukrainoje, kurių poveikis šiuo metu atsispindi Azijos rinkose, indeksui NIKKEI 225 šios dienos ryte fiksuojant -1,04 pokytį.

Valiutų rinkos

Po trumpo euro vertės padidėjimo prieš JAV dolerį baigiantis praeitai savaitei, vakar dieną šis pranašumas buvo nubrauktas EUR/USD valiutų kursui sumažėjant 0,36 proc. iki 1,3370 ribos. Antradienį eurui neigiamos įtakos turėjo paskelbta informacija, kad netoli Ukrainos sienos yra telkiami Rusijos kariai bei Rusijos prezidentas reikalauja sudaryta atsakomąsias priemones Europai ir JAV už taikomas sankcijas. Taip pat investuotojai baiminasi, kad per pastarąsias savaites skelbiami euro zonos makroekonominiai rodikliai pareikalaus ECB imtis papildomų skatinimo priemonių, kurios nustums žemyn eurą prieš kitas pagrindines valiutas.

Tuo tarpu vakar paskelbti JAV makroekonominiai rodikliai suteikė JAV doleriui papildomo pranašumo prieš eurą. Gerėjant šalies situacijai, vis stiprėja investuotojų spekuliacijos, kad greitu metu bus didinama bazinė palūkanų norma, kuri iškels JAV dolerį į viršų kaip saugesnę ir patikimą investicinę grąžą duodančią investiciją. Šiandien EUR/USD valiutų kursas laikosi nepakitęs nuo vakar ties 1,3370 riba. Tikėtina, šiandien pagrindinių valiutų kursas išsilaikys panašiame lygyje, investuotojams laukiant rytoj numatomo ECB posėdžio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną, dar neprasidėjus prekybai Baltijos akcijų rinkose, „Tallink Grupp“ paskelbė liepos mėnesio veiklos statistiką. Remiantis informacija, praeitą mėnesį išaugo sunkiasvorių transportavimo priemonių pervežimų skaičius 3,5 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais, tuo tarpu per tą patį laikotarpį smuko keleivių transporto priemonių pervežimai -4,1 proc., o tai tikėtina prisidėjo prie -2,3 proc. keleivių transportavimo sumažėjimo.

Nors bendrovės pagrindinė pajamų dalis yra generuojama iš keleivių, tokie rezultatai į prekybą pastarosios bendrovės akcijomis neįnešė pesimistinių nuotaikų ir akcijos vertė kilo 1,16 proc., už akciją mokant 0,695 euro. Bendrai pozicijoje buvo sudaryti 73 sandoriai, apsikeičiant akcijomis už kiek daugiau nei 127 tūkst. eurų. Vilniaus biržoje aktyvi prekyba vyko „Šiaulių bankas“ akcijomis, jų vertei sumažėjant 1,27 proc. (mokant 0,31 eur. už akciją) ir pasiekiant 75 tūkst. eurų apyvartą. Šiandien yra numatyti skelbti bendrovės „Harju Elekter“ šešių mėnesių veiklos rezultatai, tikėtina, tai įneš papildomo aktyvumo šioje pozicijoje.