Lietuva

Aktyviausiai dar kartą prekiauta Šiaulių banko akcijomis, o jų kainos ir vėl smarkiai šoktelėjo. Beje, banko akcijų apyvarta vienintelė Baltijos biržose perkopė 100 tūkst. eurų kartelę. Tikėtina, kad banko akcijomis susidomėjimą palaiko lūkesčiai dėl daug stipresnių šių metų banko finansinių rezultatų bei dėl to, kad Šiaulių banke liko visas iš Ūkio banko perimtas turtas, tad dabar bus bandoma aktyviau jį valdyti ir iš jo uždirbti. Šiandien aktyviau per vieną skandinavų tarpininką pirktos „Aprangos“ akcijos – jų kaina pasiekė 2,94 euro. Sumažėjo dėmesys gamtinių dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid“. Jos akcijų kaina liko nepakitusi ties 0,825 eurais, o apyvarta sudarė 14,2 tūkst. euro. Primintina, kad susidomėjimą šios įmonės akcijomis paskatino Lietuvos premjero A. Butkevičiaus komentarai dėl susitarimo su „Gazprom“ dėl „Amber Grid“ akcijų išpirkimo. Labai sudėtinga suprognozuoti galimą sandorio kainą, nes viena vertus akcijos vertinimas dar nėra brangus, bet tuo pačiu jis gali būti ir sumažintas, jeigu tai yra „Gazprom“ nuolaidos Lietuvai dalis.

Tiesa, šiandien labiau šoktelėjo „Lietuvos dujų“ akcijų kaina –ji augo 2,9 proc. Tokio aiškumo, ar „Gazprom“ taip pat pasitrauks iš šios bendrovės, nėra. Be to, „Lietuvos dujų“ veiklos perspektyvos prastesnė nuo kitų metų „Litgas“ perimant dalį įmonės klientų, kurie privalės pirkti suskystintas gamtines dujas iš SGD terminalo.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržos apyvarta šiandien ir vėl buvo kukli. Ji sudarė 177,1 tūkst. eurų bei dvigubai nusileido apyvartai Vilniuje. Aktyviau prekiauta tik „Tallink Grupp“ bei „Olympic Entertainment Group“ akcijomis, kurių apyvartos perkopė 10 tūkst. eurų. Visgi daugiau buvo pigusių nei brangusių akcijų, tad ir indekso reikšmė nusileido 0,19 proc. Po prekybos 2013 m. IV ketv. finansinius rezultatus skelbė „Tallinna Kaubamaja“. Šįkart rezultatai išties neblogi – bendrovės pajamos IV ketv. buvo 8,5 proc., o grynasis pelnas 8,9 proc. didesni nei prieš metus.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje vėl prekiauta neaktyviai, o apyvarta vos perlipo 30 tūkst. eurų kartelę. Aktyviau prekiauta „Olainfarm“ akcijomis, kurių kaina smuko 0,4 proc. Bendrovė šiandien paskelbė 2014 m. finansines prognozes.

Įmonių naujienos

Olainfarm (OLF1R).  Šiandien Latvijos farmacijos bendrovė „Olainfarm“ paskelbė 2014 m. pajamų, pelno ir investicijų prognozes. Anot bendrovės pranešimo, šiais metais tikimasi gauti 90 mln. eurų konsoliduotų pajamų (14,5 proc. daugiau nei 2013 m.) bei 80 mln. eurų nekonsoliduotų pajamų, t.y., iš vaistų ir aktyviųjų medžiagų pardavimo (+17,8 proc. m./m). Tokia pajamų prognozė turėtų džiuginti investuotojus, nes iš bendrovės norėtasi sulaukti bent dviženklio pajamų augimo, o tą ji būtent pati ir žada. Suprantama, pasiekti tokį augimą bus ganėtinai sudėtinga atsižvelgiant į ne visiškai palankią padėtį pagrindinėse pardavimo rinkose (Rusija, Ukraina, Baltarusija), tad iššūkis yra rimtas. Anot bendrovės, daug dėmesio šiais metais bus skiriama pardavimų didinimui Vidurio Azijos valstybėse bei jos gaminamų aktyviųjų medžiagų pardavimams. „Olainfarm“ vadovai planuoja, kad konsoliduotas grynasis pelnas 2014 m. turėtų pasiekti 15 mln. eurų, o nekonsoliduotas 14 mln. eurų. Tai būtų atitinkamai 20 proc. ir 31 proc. daugiau nei praėjusiais metais (2013 m. pelno rezultatas dar neskelbtas, tad remiamasi 2013 m. gruodį atnaujintomis metinėmis prognozėmis). Toks pelno šuolis, jeigu jis būtų pasiektas per 2014 m., turėtų būti sutiktas entuziastingai investuotojų gretose. Investicijos 2014 m. gali siekti 13 mln. eurų ir tai bus daugiau nei 2013 m., tad tai tam tikras parodymas, kad įmonė siekia investuoti į plėtrą, bet kartu investicijos natūraliai riboja dividendų išmokėjimo augimą. Tokias įmonės prognozes reiktų vertinti teigiamai, bet kartu reiktų pakankamai atsargiai žiūrėti į jų pasiekimą. Pagal prognozuojamą 2014 m. konsoliduotą „Olainfarm“ grynąjį pelną akcijos rinkoje vertinamos 7,4 P/E, o tai lieka nedideliu vertinimu.