Į šį klausimą straipsnyje leidinyje „Foreign Policy“ atsako Jamila Trindle.

Vien per balandį rublis sustiprėjo 20 proc., tai kontrastinga pernai metų dinamikai, kai amerikiečių politikai su pasitenkinimu rodė į sumažėjusios vertės rusų valiutą, kaip įrodymą, kad sankcijos, Vakarų įvestos Maskvai už elgesį Ukrainoje, yra veiksmingos, primena autorė. Jos teigimu, iš to, kas vyksta, nereikėtų daryti išvadų, kad sankcijos nebeveiksmingos, tačiau ir šiaip nelengva užduotis – stabilizuoti padėtį Ukrainoje tapo dar sunkesnė.

Vertinant rublio stiprėjimą, specialistų nuomonės skiriasi. Vieni mano, kad tai vasario paliaubų pasekmė, kiti įžvelgia ryšį su didėjančiomis naftos kainomis. Yra ir tokių, kurie vadina tai ne rublio sustiprėjimu, o protingo lygio pasiekimu po stipraus kritimo pernai.

Šiaip ar taip, tikriausiai su palengvėjimu atsikvėpė tos rusų įmonės, kurios ėmė paskolas doleriais. „Bloomberg“ duomenimis, į Rusiją vėl būriais patraukė investuotojai į vertybinius popierius (autorė vadina šią tendenciją kiek kontrintuityvia, nes vertybinių popierių pelningumas dėl rublio sustiprėjimo sumažėjo). Tiesa, tai nereiškia, kad į Rusiją vėl plūstelės investuotojai, kurie orientuojasi į tolimesnę perspektyvą, pabrėžia autorė.

„Nors stiprėjantis rublis – džiugi žinia rusams, norintiems vykti į užsienį ir pirkti užsienietiškas prekes, ekonomikai tai iš esmės nežada džiaugsmingų perspektyvų“, – tęsia J. Trindle, remdamasi ekonomikos augimo rodikliais ir fondų rinkos būkle. Ji pabrėžia, kad naftos kainos toli gražu nėra 100 dolerių už barelį.

„Iš tiesų rublio sustiprėjime yra karčios ironijos – jeigu valiuta per daug sustiprės, tai gali sukelti realių pajamų iš naftos eksporto sumažėjimą. Susilpnėjęs rublis faktiškai tapo Maskvai apsauga nuo liūdniausių naftos kainų sumažėjimo padarinių, nes nafta parduodama už dolerius, o juos versdavo į rieškučias rublių, kuriais būdavo padengiamos vidinės išlaidos. Rublio sustiprėjimas reiškia, kad realios pajamos už kiekvieną barelį sumažėjo.“

Didelio rublio stiprėjimo ateityje nevertėtų tikėtis, prognozuoja ‚Brown Brothers Harriman“ analitikas Marcas Chandleris: „Šiek tiek – galbūt, bet žymiai? Manau, ne.“ Ar teisus jis, ar ne, kotiruočių padidinimo „vargu ar užteks Rusijos ekonomikai ar Putinui išgelbėti nuo eilinio sankcijų raundo“, reziumuoja J. Trindle.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (739)