Prognozuojama, kad pastarieji rodikliai padidės, nubrėžiant teigiamas didžiausios euro zonos ekonomikos tendencijas. Taip pat šiandien prekybą atnaujins JAV rinkos po vakar buvusios nedarbo dienos ir šalyje bus paskelbta kaip pasikeitė vasario mėnesio Niujorko gamybos užsakymų rodiklis. Remiantis prognozėmis, indekso vertė kis nuo 9,95 iki 8,5 sudarant 14,5 proc. kritimą. Šiandien ryte Europos indeksų ateities sandorių reikšmės rodo nežymų minusą, todėl prekybą antradienį gali prasidėti su indeksų kritimu.

Valiutų rinkos

Pirmadienį euro JAV dolerio vertė sustiprėjo prieš eurą 0,46 proc., EUR/USD valiutų kursui apsistojant ties 1,1355 lygiu. Investuotojus neramina situacija, kad Graikijos valdžia nepriims euro zonos atstovų keliamų reikalavimų ir tokiu būdu šalį prives prie finansinio nestabilumo. Atmetinėjant pasiūlymus Graikija turi apsispręsti iki šio mėnesio pabaigos, kol yra siūloma finansinė parama. Priešingu atveju šalis jau kitą mėnesį susidurtų su finansinių įsipareigojimų dengimo sunkumais ir naujai išrinkti politikai nesugebėtų net pradėti vykdyti savo populistinių rinkimų tikslų. Šiandien ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi beveik nepakitęs nuo vakar dienos, ieškant krypties ties 1,1360. Šiuo metu pagrindinis investuotojų dėmesys ir toliau bus nukreiptas į euro zonos atstovų ir Graikijos derybas. Taigi prošvaistės susitarime duotų eurui stiprumo prieš JAV dolerį, priešingu atvejų – EUR/USD valiutų kursas tikėtina koreguotųsi į neigiamą pusę.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną Vilniaus vertybinių popierių birža buvo uždaryta, tuo tarpu Taline (-0,45 proc.) ir Rygoje (-0,66 proc.) prekyba vyko, indeksų vertėms sekant neigiamą tendenciją, o bendram aktyvumui viršijant 345 tūkst. eurų. Pagal investuotojų prekybos aktyvumą išsiskyrė apatinio trikotažo bendrovė „Silvano Fashion Group“, kurios akcijos vertė išliko nepakitusi ties 1,2 euro už akciją. Pozicijoje nebuvo pastebėta tiesioginių sandorių, o 63 automatinio įvykdymo sandoriai buvo apsikeista akcijomis už daugiau nei 124 tūkst. eurų. Papildomų naujienų bendrovė nepaskelbė, o investuotojų aktyvumą tikėtina paskatino tam tikros prošvaistės dėl situacijos Ukrainoje bei investuotojų finansinių portfelių perskirstymas laukiant bendrovės finansinių rezultatų. Pirmadienį po prekybos sesijos farmacijos įmonė „Olainfarm“ išplatino statistiką, kad sausio mėnesio duomenimis bendrovės pardavimai krito 20 proc. Taip pat pranešime buvo pabrėžta, kad „Olainfarm“ pradėjo savo produkciją platinti Brazilijoje, o Didžiojoje Britanijoje prekybos apimtys pakilo 50 proc. Šios naujienos rodo, kad įmonė stengiasi diversifikuoti riziką, užsitikrinant plėtrą ir pardavimų vykdymą labiau stabilesnėse rinkose. Šiandien bendrovės nenumato skelbti svarbesnių naujienų, o investuotojai tikėtina labiau reaguos į Europoje vyraujančias nuotaikas.