Rolandas Mackevičius ir Jonas Nainys su ištikimais gerbėjais šiemet atšventė šeštąjį „radistų" gimtadienį. Sukurta „ZIP FM“ radijo laida tapo dviejų vaikinų etikete, nešančia jiems daugiau pajamų nei pagrindinis darbas. Radistų prekės ženklas, sukurtas abiejų jaunuolių, oficialiai priklauso radijo stočiai.

„Kai sukūrėme „Radistų" laidą, galvojome, kad tai paprasta laida ir net nemanėme, kad iš laidos gali išaugti atskirų veiklos šakų“, - prisiminė J. Nainys.

Pasak jo, kuriant laidą pagrindinis tikslas buvo gerai praleisti laiką ir sukurti aplinką, kurioje gerai laiką praleistų ir jų tikslinė auditorija – jaunimas.

Vilioja suburtas jaunimas

„Nežinau, kas lėmė, bet laida buvo vis labiau klausoma, augo reitingai ir patys pasijautėme tvirčiau. Pajautėme, kad turime palaikymą, subūrėme bendruomenę“, - kalbėjo vienas iš „radistų".

J. Nainys svarstė, kad sėkmės tarp prekės ženklus populiarinančių verslų „radistai" sulaukė dėl suburtos didelės jaunimo auditorijos. Tyrimo bendrovės „TNS“ duomenimis, 2013 m. „ZIP FM” radijo stoties dienos pasiekiamumas buvo 4,4 proc. visos auditorijos (2,4 mln. gyventojų), savaitės – 11,4 proc.

„Jau po dvejų-trejų metų supratome, kad iš „radistų" galima padaryti atskirų projektų. Kadangi prieš tai buvau didžėjus, į klubinius reikalus įtraukiau ir Rolandą, o vėliau viskas išaugo ir į atskirą festivalį, besitęsiantį tris dienas“, - pasakojo pašnekovas.

Paklaustas, ar su bendradarbiu sutinka dalyvauti prekių pristatymo vakarėliuose už „maistą ir gėrimus“, J. Nainys teigė, kad dėl darbo valandų niekada neturėjo galimybės net pagalvoti apie tokius renginius.

LNK laidos „Norim dar! – su Radistais“ pristatymas Palangoje
„Į prekių ženklų pristatymus retokai einame, nes dirbame vakare nuo 7 iki 10 val. Tokios darbo valandos trukdo ne tik į tokius renginius eiti, bet ir į spektaklius, kiną“, - teigė jis.

Vis dėlto „radistams" darbu tampa ir vakarėliai: visai neseniai jaunuoliams buvo pasiūlyta organizuoti vakarėlių ciklą su „Bacardi“.

„Mes niekada bendradarbiavimų neieškojome ir neieškome, veiklos visada turėjome daug. Viskas ateina savaime, - teigė J. Nainys. - Per šiuos metus savyje išugdėme tiek daug įgūdžių ir kaip organizatoriai, ir kaip renginių vedėjai, todėl vienu šūviu visiems prekių ženklams galime pasiūlyti kelis zuikius“.

J. Nainys prisipažino – papildomi projektai, pasitelkiant „Radistų" vardą, tiek jam, tiek R. Mackevičiui atneša daugiau pajamų, nei tiesioginis darbas radijo stotyje.

„Dirbu populiariausioje radijo stotyje tarp jaunimo, viskas puiku, bet finansiniu atžvilgiu mes didžiąją dalį pajamų gauname dalyvaudami renginiuose ir iš papildomų veiklų, - kalbėjo Radistas. - Pradėdamas dirbti radijuje niekada nežiūrėjau į atlyginimą ar skaičius. Tiesiog labai norėjau išmokti ir išsiugdyti savybes, kurias galėčiau panaudoti ateityje. Visada žinojau, kad radijas yra tik priemonė parodyti save, o paskui kažką sukurti“.

Kruopščiai renkasi, su kuo bendradarbiauti

Kartu su J. Nainiu dirbantis R. Mackevičius teigė tikrai nesitikėjęs, kad vakarinė radijo laida išaugs į stiprų prekės ženklą: „Nesitikėjome. Viskas prasidėjo nuo to, kad kūrėme ne prekės ženklą, o gerą laidą“.

Paklaustas, kuo „radistai" vilioja kitus produktus ar prekes siūlančius verslus, R. Mackevičius paminėjo jaunąją auditoriją. Pagal amžiaus grupę daugiausia Radistų klausytojų 14-26 metų amžiaus. Socialiniame tinkle „Facebook“ šie jaunuoliai turi daugiau nei 200 tūkst. gerbėjų.

Dėl savo populiarumo tarp jaunimo „radistai" nuolat sulaukia pasiūlymų bendradarbiauti, tačiau, pasak R. Mackevičiaus, jis su J. Nainiu labai kruopščiai atsirenka, kuriuose projektuose dalyvauti.

„Labai stipriai atsirenkame. Tai, ką girdite radijuje, sprendžia radijo vadovybė ir reklamos atstovai, bet tai, kas vyksta už radijo ribų, tai jau mano ir Jono atsakomybė. Dažniausiai dalyvaujame kruopščiai atsirinktuose projektuose arba patys kuriame projektus ir pasiūlome juos tinkantiems prekių ženklams“, - kalbėjo radijo laidos vedėjas.

Pasak jo, jau septintus metus gyvuojanti laida „Radistai" kol kas nuo sėkmės kalnelio nepradėjo leistis, tačiau kasmet nerimaujama, ar „Radistų" populiarumas nepradės kristi.

„Kol mintimis nepasensime, tol „Radistai" egzistuos. Viskas priklauso tik nuo tavęs – kiek esi jaunatviškas ir seki jaunimo tendencijas, - kalbėjo pašnekovas. - Kiekvieną pavasarį galvojame, kaip čia bus šiais metas, bet visada kažką naujo sugalvojame – tai išleidžiame albumą, tai šiemet turėsime naują televizijos laidą“.

Sukurti personažai tinka ne visiems produktams ar paslaugoms

Reklamos agentūros „SAN Hunters JWT“ vykdomasis direktorius Rytis Buračas teigė, kad verslo ir sukurtų personažų bendradarbiavimas nėra išskirtinis fenomenas.

„Bet kurie laidų vedėjai, kurie išpopuliarėja ir turi savo auditoriją, tampa geidžiamu prekės ženklu, nes kartu tempia visą auditoriją. Galime prisiminti Algio Ramanausko-Greitai ar „Dviračio žynių“ personažus, kaip Pilypukas“, - kalbėjo reklamos specialistas.

R. Buračas aiškino, kad prekės ženklo vertė skaičiuojama, imant turinčio savo vardą prekės ženklo ir bendrinio prekės ženklo pavyzdžius ir žiūrima, kiek pajamų galima gauti daugiau už stiprų prekės ženklą turintį produktą ar paslaugą.

Pasak pašnekovo, žinomų vardų ir prekių ženklų bendradarbiavimas išplitęs visame pasaulyje. Tikriausiai daug kam „Nike“ prekės ženklas primena krepšininką Michaelį Jordaną.

„Kai žvaigždės rekomenduoja tam tikrą prekės ženklą, esami fanai kartu yra pakviečiami jį naudoti“, - teigė pašnekovas.

Rytis Buračas
Vis dėlto reklamos specialistas įspėjo, kad žinomo visuomenėje žmogaus ar jų grupės bendradarbiavimas su produktų ar paslaugų kūrėjais ne visada gali pasiteisinti. Kaip pavyzdį R. Buračas paminėjo „Olialia“ prekės ženklo kompiuterius, kurie nesulaukė planuotos sėkmės.

„Daugeliui produktų šis vardas nepasiteisino. Yra produktų, kuriems kai kuris prekinis ženklas netinka. Jei krepšininkas tau rekomenduos kompiuterį, galvosi, ar tikrai jis yra tas žmogus, kuris tai gali padaryti geriausiai“, - komentavo R. Buračas.

Ne visi prekių ženklai savo produktams ar paslaugoms reklamuoti renkasi jau žinomus veidus ar vardus. Kai kurios bendrovės pasirenka kurti savus personažus. Ar šis pasirinkimas įmonėms kainuoja brangiau ar mažiau, reklamos specialistas nesiryžo prognozuoti, tačiau vienareikšmiškai sutiko, kad bendradarbiaujant su žinomu veidu efektas pasiekiamas daug greičiau.

„Pavyzdžiui, „Omnitel“ pasirinko sukurti savo personažus – pristatyti visuomenei šeimą. Tokiais atvejais projektas turi būti pakankamai įdomus, kūrybingas, kad būtų atkreiptas auditorijos dėmesys ir tik prie jų pripratus personažai įgaus vertę. Tam reikia laiko ir investicijų“, - teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (361)