Nors Vilnius reitinguojamas kaip 13-as pagal pigumą miestas, yra ir pigesnių sostinių. Skaičiuojama, kad Vilniuje trijų asmenų šeimai reikia uždirbti mažiausiai 1 702 USD arba 1 524 eurų, kad ji galėtų užsitikrinti minimalų 122 prekių ir paslaugų rinkinį, neįskaičiuojant būsto nuomos.

Įdomu tai, kai kaimyninių šalių sostinės priskiriamos prie dar pigesnių miestų nei Vilnius: 11-a vietą užima Lenkijos sostinė Varšuva, kur šeimai reikia mažiausiai 1 632 USD arba 1 453 eurų pajamų per mėnesį, o Latvijos sostinė Ryga – dar pigesnė ir yra 7-oje vietoje su 1 529 USD arba 1 369 eurų.

„Pagrindinis veiksnys, kuris lemia miesto pigumą arba brangumą yra darbo užmokestis tame mieste, nes prekių ir paslaugų kainos yra tiesiogiai susijusios su atlyginimų lygiu. Natūralu, jei mažos kainos, tai maži ir atlyginimai bei atvirkščiai. Taigi, vadinamieji pigūs miestai nėra pigūs tų miestų gyventojams, bet yra pigūs turistams, jei jų miestuose atlyginimai yra didesni“, - komentavo „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis.
Nerijus Mačiulis

Paaiškindamas, kodėl Ryga ir Varšuva atrodo santykinai pigesnės sostinės nei Vilnius, N. Mačiulis mano, kad skirtumai tarp kainų šiuose miestuose nėra esminiai.

„Vertėtų pasižiūrėti, kokių paslaugų ir prekių kainos konkrečiai buvo lyginamos, bet, skirtumai nėra labai dideli, veikiausiai jie atsiranda dėl matavimo ir palyginimo pasirinkimų. Visgi, sakyčiau, kad po šio tyrimo galima daryti prielaidą, kad nereikia baimintis prekių ir paslaugų brangimo, nes tai gali mus priartinti prie Europos vidurkio ir pagal atlyginimus“, - sakė N. Mačiulis.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda dėstė, kad miestų kainų lygį lemia kainos toje valstybėje.
Gitanas Nausėda

„Kainų lygis Lietuvoje dar yra gerokai žemesnis nei Europos Sąjungos vidurkis, tad neturėtų būti netikėta, kad ir Vilnius didelėmis kainomis nepasižymi. Tai, kad Vilnius yra šiek tiek brangesnis nei kaimyninės sostinės, gali būti susiję su savivaldos teikiamomis paslaugomis, užsienio turistų srautu, kuris taip pat tam tikrose kategorijose gali iškelti kainų lygį, tačiau, manyčiau, Vilniaus vieta šiame miestų sąraše yra pakankamai logiška“, - mano G. Nausėda.

Kitos pigesnės nei Vilnius Europos sostinės yra Vengrijos Budapeštas (9-a vieta pagal pigumą su 1 591 USD arba 1 425 eurų būtinosiomis pajamomis šeimai), Čekijos Praha (6-a vieta su 1 523 USD arba 1 364 eurų), Rumunijos Bukareštas (3-ia vieta su 1 464 USD arba 1 311 eurų), Bulgarijos Sofija (2-a vieta su 1 304 USD arba 1 168 eurų), o pigiausia Europos sostinė yra Kijevas (1 273 USD arba 1 140 euro).

Kiti pasauliniai miestai – sostinės, kuriuose šeimai pakaktų mažiau pajamų per mėnesį nei Vilniuje yra Kenijos Nairobis (12 vieta), Egipto Kairas (10 vieta), Pietų Afrikos respublikos Johanesburgas (8 vieta), oficialioji Indijos sostinė Delis (5 vieta) ir didžiausias Indijos miestas Mumbajus (4 vieta).

Trijų asmenų šeima, gyvenanti Ciuriche, būtinai turi uždirbti 3 632 dolerių per mėnesį, kad galėtų užsitikrinti minimalų prekių ir paslaugų rinkinį. Norint pragyventi Ženevoje reikia uždirbti 3546 dolerių per mėnesį, Niujorke - 3342 dolerių, Londone - apie 2832 dolerių. Tačiau, atsižvelgus į nuomos mokestį, į pirmąją vietą iškyla Niujorkas, kur vidutinė buto nuomos kaina be baldų su dviem miegamaisiais siekia 4320 dolerių per mėnesį, Ciuriche - 2390 dolerių per mėnesį. Aukštos kainos neatsiejamos nuo nemažų išlaidų turistams, norintiems apsilankyti minėtuose miestuose. Skaičiuojama, kad vienos dienos vizitas į Ženevą ar Ciurichą, taip pat į Tokiją ir Niujorką porai turistų kainuos mažiausiai 1000 dolerių. Beje, Šveicarijos miestų gyventojai uždirba daug daugiau nei kitų šalių miestų gyventojai. Vidutinis darbo atlyginimas Ciuriche viršija 41 dolerį per valandą. Tai yra 21 kartą daugiau už vidutinį Kijevo gyventojo atlyginimą. Pasidalinkite savo nuomone - ar jūsų akimis Vilnius yra pigus miestas? Su kokiomis pasaulio sostinėmis lygintumėte šiame mieste vyraujančias kainas? O gal lankėtės svetur ir galite pagrįsti, kad Lietuvos sostinėje brangu? Pasidalinkite! Savo mintimis galite pasidalinti žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (316)