Visgi tiek prekybos tinklų, tiek Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro, tiek ir "Vakarų ekspreso" atlikto eksperimento duomenys rodo, kad per metus pigusių prekių buvo ne tiek jau ir mažai. Pigo šviežia mėsa ir kai kurie jos produktai, ryžiai, grikiai, kava.

Tačiau kur kas daugiau reikia atseikėti pieno produktų ir bulvių mėgėjams.

Pigo ketvirtadalis prekių

2013-ųjų sausį "Vakarų ekspreso" žurnalistas visų didžiųjų prekybos centrų - "Maxima", "Iki", "Rimi" ir "Norfa" -parduotuvėse fiksavo įvairių maisto produktų ir kai kurių higienos reikmenų kainas. Užsirašytos pigiausių konkretaus segmento prekių (dažniausiai - prekybos tinklo prekinio ženklo) ir atsitiktinai išsirinktų neakcijinių produktų kainos. Kad būtų aprėptas kuo platesnis prekių ratas, kiekviename prekybos centre fiksuotos skirtingų prekių kainos.
Lygiai tas pat buvo padaryta šį sausį. Tiesa, kai kurių prekių parduotuvių lentynose jau nebepavyko aptikti.

Visus prekybos centrus vienijo gerokai pabrangusių pieno produktų ir bulvių bei pigusios ar stabilią kainą išlaikiusių kavos, ryžių, šviežios mėsos tendencija. Tačiau netrūko ir atvejų, kai tos pačios kategorijos, bet skirtingų gamintojų prekių kainos judėjo priešingomis kryptimis. Buvo ir taip, kai pigiausio segmento prekės brango, o su gamintojų prekiniais ženklais - pigo arba jų kaina nesikeitė.

Iš 183 stebėtų prekių pabrango 67 (36,6 proc.). Lygiai tiek pat prekių išliko su tokiomis pačiomis kainomis kaip ir prieš metus, o pigo 49 prekės (26,7 proc.).

Kas brango prekybininkų akimis?

"Maxima LT" Maisto prekių pirkimo departamento direktoriaus Tomo Marcinkevičiaus teigimu, praėjusiais metais bendro kainų kilimo nebuvo. Didžiosios dalies būtiniausių produktų kainos per pastaruosius metus esą išliko stabilios, o kai kurie produktai netgi atpigo.

"Pastarąjį pusmetį stebėjome pieno ir pieno produktų kainų kilimą. Pagrindinė kainų didėjimo priežastis - brangstanti žaliava. Jos kainos per pastarąjį pusmetį kilo maždaug 20 procentų, o mūsų klientams pieno produktų kainos pokytis siekė kelis procentus", - tvirtina T. Marcinkevičius.

Anot jo, šiek tiek pabrango šviežia žuvis. Taip pat - šokoladas ir kai kurie saldumynai, nes sulaukta prastesnio kakavos pupelių derliaus Vakarų Afrikoje, iš kur atkeliauja apie 70 proc. šios žaliavos.

"Norfos" atstovo spaudai Dariaus Ryliškio teigimu, pieno produktai vidutiniškai brango apie 10 proc. Taip esą nutiko dėl pokyčių pasaulinėse rinkose.

"Bulvės brango, nes jos tokia tendencija fiksuota ir Lenkijoje, Latvijoje, o tai skatino šias daržoves branginti mūsų ūkininkus. Be to, Azerbaidžanas pernai gana smarkiai pirko lietuviškas bulves", - aiškino pokalbininkas.

Tuo metu "Iki" Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis išskyrė "šiek tiek" išaugusias žirnelių, agurkų, kai kurių džiovintų vaisių kainas.

"Šiems kainų pokyčiams daugiausiai įtakos turėjo ūkio produktų derlius, mokestiniai pasikeitimai bei pirkėjų vartojimo pokyčiai", - aiškino jis.

"Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė tvirtino, kad pieno produktai šiame prekybos tinkle brango tiek, kiek kainas kėlė tiekėjai.

"Ne visų pieno produktų kainos kilo visa apimtimi - kai kurie mūsų tinkle buvo pigesni nei kitur, nes skirtumą mes kompensavome savo pelno sąskaita, pirkėjai kainų padidėjimo kai kuriais atvejais ir nepajuto", - tvirtino ji.

G. Bielskytė taip pat akcentavo bulvių brangimą, kurį esą išprovokavo didesnė paklausa aplinkinėse rinkose.