Naujausiais Lietuvos banko (LB) duomenimis, per pirmuosius tris 2022 m. ketvirčius Lietuvos gyventojų gauta iš užsienio asmeninių pervedimų suma sudarė 464 mln. eurus. Tai šiek tiek didesnė suma nei buvo ankstesnių metų atitinkamu laikotarpiu, kai Lietuvos gyventojai sulaukė 453 mln. eurų. Šie skaičiai apima visų Lietuvos finansinių įstaigų duomenis. Tačiau neaišku, kiek konkrečiai iš kiekvienos šalies pinigų pasiekė Lietuvą, nes LB tokios informacijos viešai neskelbia.

Įdomu, kad vien „Revolut“ duomenys rodo dvigubai didesnius skaičius. Finansinių technologijų įmonė skelbia, kad užsienyje gyvenantys lietuviai praėjusiais metais į Lietuvą pervedė daugiau kaip 1 mlrd. eurų – 52 proc. daugiau nei užpernai, kai suma siekė 691 mln. eurų.

LB atstovų teigimu, skirtumų galėjo atsirasti dėl naudojamų skirtingų skaičiavimo metodikų, kas laikoma emigrantu ir jų perlaidomis. Į LB asmeninių pervedimų duomenis įtraukiama iš Lietuvos emigravusių asmenų, kurie užsienio šalyse dirba ilgiau kaip vienerius metus ir siunčia pinigus Lietuvoje likusiems artimiesiems, statistika.

Šiek tiek didesnius pokyčius LB duomenyse galima įžvelgti, vertinant Lietuvos gyventojų perlaidas į užsienį. Jei per 2021 m. pirmuosius tris ketvirčius buvo pervesta 166 mln. eurų, tai per 2022 m. atitinkamą laikotarpį ši suma beveik padvigubėjo ir sudarė 294 mln. eurų. Itin stipriai šios perlaidos išaugo į Ukrainą ir Sakartvelą, jos sudarė apie pusę viso gyventojų perlaidų į užsienį padidėjimo.

Savaime suprantama, kad prasidėjus karui Ukrainoje, Lietuvos gyventojai gausiai rėmė ukrainiečius, todėl ir išaugo jų pervedama lėšų dalis į karo niokojamą šalį. Tačiau kodėl išaugo perlaidų į Sakartvelą? 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)