Daug metų reguliariai nerašydavau. Galvoje nuolat sukosi mintis, kad reikia rašyti, bet vis nerasdavau laiko.

Galiausiai 2007 m. sausį pradėjau rašyti tinklaraštį ir nuo tada rašau praktiškai kasdien.

Tai pakeitė mano gyvenimą. Rekomenduoju kasdien rašyti visiems, ne tik rašytojams. Kasdien rašydama štai ką supratau:

Rašymas padeda apgalvoti gyvenimą, permainas, kurių imamės. Tai be gal vertinga, nes dažnai kažką darome nesuvokdami kodėl ar kokią įtaką tie dalykai mums daro.

Rašymas išgrynina mintis. Mintys ir jausmai miglotai sukasi, o rašymas priverčia mus iškristalizuoti mintis, sudėlioti jas logiška seka.

Reguliariai rašydami imate geriau rašyti. Na o rašymas – vertingas gebėjimas skaitmeniniame amžiuje.

Rašymas auditorijai (nei jei auditorija – tik vienas žmogus) padeda galvoti iš auditorijos perspektyvos. Tada prasideda stebuklai, nes kai įsijauti į skaitytojo mąstyseną, pradedi geriau suprasti skaitytojus, klientus, kolegas ir draugus. Įgyji empatijos, prasiplečia pasaulėžiūra.

Jei sieki kitiems išdėstyti savo požiūrį, lavini gebėjimus įtikinti kitus žmones persigalvoti. Daugelis tikrai nenori keisti nuomonės, jeigu jaučia, kad kažkas kėsinasi į jų poziciją, ir dar atkakliau laikosi savo požiūrio.

Jei kasdien rašote, nuolat kyla naujų idėjų, taigi nebelieka probleminio klausimo – iš kur pasisemti idėjų. Koks atsakymas? Idėjų yra visur. Jų turi žmonės, su kuriais bendraujate, jų įvairiuose gyvenimo eksperimentuose, įvairiausiuose straipsniuose internete, žurnaluose, filmuose, muzikoje ir romanuose. O kai reguliariai rašote, jūsų akys atviros toms idėjoms.

Jei reguliariai rašote internete, susikuriate auditoriją, kuriai įdomios jūsų mintys, įdomu, kaip galite jiems padėti. Tai naudinga bet kokiam verslui, kiekvienam, kas kuria karjerą, kas mėgsta bendrauti su bendraminčiais.

Ir tai tik pradžia. Įroniškiausia, kad šio įpročio privalumų nė neapsakysi žodžiais, tai reikia patirti, kad suprastumėte.

Kaip kasdien rašyti

Yra įvairių būdų, kaip įprasti kasdien rašyti, na o aš iš savo patirties rekomenduoju šiuos:

Įsipareigokite kasdien rašyti. Daugelis stengiasi rašyti kelis kartus per savaitę ar kartą per savaitę. To per maža, kad rašymas taptų įpročiu. Pasakykite sau: „Rašysiu kasdien, be jokių išimčių.“ Ir iš tiesų laikykitės šio įsipareigojimo.

Skirkite laiką rašymui. Tai labai svarbu. Rašymui reikia skirti laiko ir konkretų laiką, antraip neparašysite. Siūlau rašyti rytais, kuo anksčiau, kad niekas nesutrukdytų. Na bet jei esate pelėda, rašymui tiks vėlyvi vakarai, jei tik nesijausite pervargę.

Pradėkite nuo mažų dalykų. Tikriausiai nujautėte, kad tai pasakysiu, bet tai iš tiesų svarbu. Tereikia pradėti kasdien rašyti, juk nereikia parašyti 1 000 žodžių. Pradėkite ir tiek, nesvarbu, kiek parašysite. Kai išsiugdysite įprotį, prašysite daugiau, o pradžiai užteks ir nedaug.

Tinklaraštis. Galite rašyti sau žurnalą, bet aš primygtinai rekomenduoju rašyti tinklaraštį. Gaukite adresą ir pradėkite. Kodėl tinklaraštį? Todėl kad auditorijos turėjimas padeda rašyti reguliariai, skatina galvoti. Net jei auditorija maža. Suprantu – baugina, bet daug negalvokite, tiesiog imkite ir darykite. Laikui bėgant imsite jaustis geriau. Neleiskite baimei sutrukdyti nuveikti nuostabų dalyką.
Apsisaugokite nuo dalykų, kurie gali trukdyti. Trikdžiai – geriausi rašytojų draugai, ir visgi išjunkite mobilųjį, uždarykite visus tinklalapius, socialinius tinklus ir tiesiog rašykite.

Na štai ir visi patarimai. Laikui bėgant pajusite, kokį poveikį duoda bendravimas su auditorija, kiek tai teikia įkvėpimo, kokių pamokų būna. Na bet dabar sėskite ir pradėkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)