Vienas iš nedaugelio žemės ūkio kooperatyvų, gaminančių pieno produktus Vilniuje, natūralaus pieno litrą parduoda po 55 centus. Tuo metu daugelis pieno ūkių už žaliavą gauna vidutiniškai po 19 centų. Teigiama, kad perdirbėjai dar kiek paliesina pieną, nugriebdami grietinės, o prekybos centruose tas kiek nugriebtas litras kainuoja apie eurą. Iš to paties litro perdirbėjai ir prekyba dar uždirba ir paradavę grietinės ar sviesto.

Pieno gamintojams piktinantis vis krentančiomis supirkimo kainomis,  kurios esą mažiausios, perdirbėjai tikina, kad  krenta produktų kainos užsienio rinkose. Mat daugiau nei pusė pieno eksportuojama. Kita vertus, esant žaliavos pertekliui, daugiau nei penktadalį  pieno perdirbėjai atsiveža iš Latvijos ir Estijos.

„Artimiausiu metu man įmonės pažadėjo, kad dėl žaliavos derėsis ir sudarys ilgalaikes sutartis, tačiau prisirišti prie kainos niekas nenori“, – sakė Pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktorius Egidijus Simonis.

Nesutardami su perdirbėjais dėl supirkimo kainų gamintojai prašo valstybės įsikišimo.

„Kol kas nėra valstybės institucijos, kuri galėtų tuo užsiimti. Nustatyti principus, kaip sudaroma kaina ir kaip ji kinta, turi Rinkos reguliavimo agentūra“, – sakė Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Toks reguliavimas numatytas nesenai Seimo priimtame įstatyme, kuris prezidentės dar nepasirašytas.

Jei prezidentė patvirtintų įstatymą, jaustume žemdirbių palaikymą“, – sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Jeigu padėtis negerės, žemdirbiai sako nuostolingai nedirbs ir nebelaikys karvių, ir neatmeta, kad neįleis  pienovežių iš Latvijos ir Estijos, blokuos pasienio kelius.

 „Vienas kelias – mažinti karvių, ką jau darome. Jei kainos bus mažinamos, imsimės drastiškų priemonių ir neleisime įvežti plieno iš Latvijos ir Estijos“, – sakė Pieno perdirbėjų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

Pasak ministrės, norint išlaikyti pieno ūkius, bus prašoma Europos Komisijos paramos. Kitą savaitę, kaip padėti Baltijos šalių ir  Suomijos ūkininkams, nukentėjusiems dėl krintančių žaliavos kainų, bus kalbama su žemės ūkio eurokomisaru Briuselyje. Taip pat  bus ieškoma galimybių, kaip pieno ūkius paremti ir naudojantis nacionaline programa.