Žurnalistai bandė atskleisti vadinamojo „Juzovsko projekto“ paslaptį. Šis projektas nenoriai aptarinėjamas ir pačioje Ukrainoje, mat jis slepia didelius resursus, galinčius pakeisti pasaulio energetinį žemėlapį.

Aplinkybės byloja, kad Donbase niekas nekovoja už žmogiškumą, federalizaciją, rusakalbių gyventojų apsaugą, slavų patriotus ar prieš mitinius „banderovcus“ ir sostinės chuntą. Visa tai tėra Kremliaus kabinetuose išgalvoti įvaizdžiai, grūdami į paprastų žmonių galvas, siekiant užmaskuoti tikrąjį Rusijos specialios operacijos tikslą.

Tikrai, Slovjansko mieste nėra nei svarbių gamyklų, nei šachtų, nei karinių dalinių ar mokslinių institutų. Tačiau šis miestas įsikūręs pačiame „Juzovsko projekto“ teritorijos centre. Čia sutelkti paties moderniausio XXI amžiaus energetikos resurso – skalūnų dujų – klodai. Milžiniškas jų telkinys apima dalį Donecko ir Charkovo sričių.

Ekspertai pažymi, kad dujų atsargos šioje vietoje gali kardinaliai pakeisti ne tik Ukrainos, bet ir visos Europos energetiką.

„Naujausiais patvirtintais duomenimis, amerikiečiai dabar išduoda, tai 3,6 trilijono kubų, kuriuos jie aiškiai mato kaip išgauti. Tai didelis kiekis, reikšmingas kiekis, nes jeigu Ukraina padidins gavybą 15-20 milijardų kubinių metrų, ji jau bus eksportuotoja“, - pažymėjo Energetikos tyrimų centro generalinis direktorius Aleksandras Čharčenka.

Centrinė valdžia užsiima šiuo projektu, tačiau itin atsargiai kalba apie jo perspektyvas. Vis dėlto, nepaisant šio santūrumo, akivaizdu, kad ateityje Ukraina gaus iš to daug naudos.

„Atsargos pakankamai didelės. Vienos didžiausių pasaulyje, Europoje. Pagal turimus vertinimus, mes galime nuosavų dujų gavybą padidinti 30-40 procentų. Jeigu ji siekia 20 milijardų, tai ir paskaičiuokite, išaugtų apie 10 milijardų“, - pranešė energetikos ministras Jurijus Prodanas.

Susitarimus dėl dujų telkinių eksploatavimo pasirašė Viktoras Janukovyčius, o visą tiesioginį darbą perėmė energetikos ministras Eduardas Stavickis. Buvęs prezidentas ir jo aplinka norėjo iš alternatyvių dujų gauti neteisėto pelno. Jie būtų tapę milijardieriais. Todėl niekas iš su tuo susijusių ministerijos specialistų dabar nenori komentuoti situacijos. Tylos siena atsitvėrė ir dujas išgaunanti bendrovė.

Slovjanske tuo užsiima olandų korporacija „Shell“. Į žurnalistų klausimus kompanija atsakė formaliai, tačiau neslėpė, kad artimiausiu metu korporacija į darbus dujų telkiniuose investuos iki 200 milijonų dolerių (500 milijonų litų). Iš pradžių bus gręžiama penkiolika gręžinių.

„Pirmuosius nedidelius dujų kiekius galima išgauti jau kitais metais. Bet tai bus milijonai. Pramoninė, didelio masto gavyba, milijardais, kurią iškart pajus rinka, labiausiai tikėtina, jog prasidės po ketverių ar penkerių metų“, - pasakojo ekspertas, Kijevo tarptautinio energetikos klubo prezidentas Aleksandras Todijčiukas.

Leidinio teigimu, Rusijos dujų monopolistai būtent to ir išsigando. Skalūnų dujas ketinama išgauti ne tik Ukrainos rytuose, bet ir vakaruose – Lvovo srityje. Tai padėtų Ukrainai greitai atsikratyti Kremliaus dujų apynasrio, mat čia esantys skalūnų dujų klodai yra ketvirti pagal dydį Europoje.

„Kompanija „Gazprom“ tai labai gerai supranta. „Gazprom“ labai seniai vykdo tikslingą kampaniją, kurios tikslas – apskritai numarinti skalūnų dujų temą Europoje. Į tai investuotos dešimtys milijonų dolerių. Į informacines kampanijas, į kovą dėl telkinių. Jie žino savo priešą, rengiasi jį žudyti ir žudo. Ir visa tai daro labai sėkmingai“, - pažymėjo A. Charčenka.

„Kova už šias teritorijas... pagaliau ir už rinką, kurios galima netekti, įskaitant dujų rinką“, - priduria A. Todijčiukas.

Maskvos žiniasklaida ne kartą užsiminė, kad pajamas iš dujų kompanijų tiesiogiai gauna Vladimiras Putinas ir jo aplinka. Tokiu būdu dalies Donbaso atplėšimas nuo Ukrainos yra tiesiogiai susijęs su didžiausiomis Rusijos kišenėmis, o ne su slavų vienybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (752)