Elektros perteklių sugeneravę gaminantys vartotojai periodo pabaigoje už kilovatvalandes gauna piniginę kompensaciją iš tiekėjo. Tačiau saulės elektrines turinčių įmonių atveju tai gali reikšti ir papildomą apmokestinimą, nes ekonominei veiklai viršijus tam tikrą ribą atsiranda prievolė mokėti mokesčius.

Gyventojų atveju, jei kompensacija viršija 45 tūkst. eurų ribą, tampama PVM mokėtojais. Tai galioja ir įmonėms.

Gamintis elektrą iš saulės valstybė skatina lengvatomis

Saulės modulių gamykla dirba kiaurą parą. Pagrindiniai užsakovai – įmonės, kurios rengiasi saulės jėgaines tiek ant stogų fasadų, tiek ant žemės.

„Įmonės montuojasi saulės jėgaines tam, kad būtų kuo labiau mažiau priklausomos nuo tinklų, kad galėtų panaudoti žalumo elementą savo produkcijoje ir tam, kad taupytų kaštus į ateitį ir stabilizuotų elektros kainas“, – aiškino „Solitek“ direktorius Julius Sakalauskas.

Gamintis elektrą iš saulės valstybė skatina ir lengvatomis. Viena jų žinoma mažiau – kompensacijos už nepanaudotą elektros energiją.

„Gaminantis vartotojas, saulės elektrinės savininkas gauna pinigų už tai“, – teigė Atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius.

Martynas Nagevičius

Pasigaminti elektros daugiau nei jos reikia vartojimui, pasirodo, ne toks jau ir retas reiškinys. Gyventojai ir įmonės elektros pertekliaus sukaupia milijonais.

„Įmonių, kurios pasigamino daugiau negu suvartojo – visumoje turime apie 1 milijoną kilovatvalandžių sukaupto kiekio, privačių klientų turime apie 12 milijonų kilovatvalandžių. Visumoje, tiek verslui, tiek privatiems, sumokėsime apie 1 milijoną 100 tūkstančių eurų“, – pasakojo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Daugiau nei reikia elektros susikaupia ne tik dėl saulėtų dienų, bet ir dėl to, kad apsiskaičiuoja.

„Galbūt metai buvo ne tokie sėkmingi, galbūt jų gamyba nedirbo taip, kaip planuota, ir tos elektros nesugebėjo išnaudoti“, – svarstė J. Sakalauskas.

O kai kas siekia iš to uždirbti su tikslu.

„Tas modelis nėra tvarus. Iš esmės, gaminančio vartotojo sąvoka – savyje ji pasako, kad vartotojas turėtų suvartoti pagamintą kiekį“, – teigė V. Koryzna.

Vytenis Koryzna

Į kompensacijas nusitaikė mokesčių inspekcija

Kas buvo duota dovanų – netrukus bus apmokestinta. Mokesčių inspekcija jau nusitaikė į kompensacijas iš elektros pertekliaus. Jas reikės ne tik deklaruoti, bet ir sumokėti mokesčius.

„Iš esmės, atsiranda tik PVM, kadangi patiekimas pasaugoti ir nesusigrąžinimas, ir už tai gauta kompensacija yra laikoma atlygiu, o atlygis yra priskaičiuojamas prie vykdomos ekonominės veiklos ir, jeigu jis viršija 45 tūkstančius per 12 mėnesių – atsiranda pareiga mokėti PVM“, – kalbėjo VMI teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Rasa Virvilienė

Gyventojai ir verslas nepanaudotas kilovatvalandes kaupia dvejus metus – visada iki kovo 31-osios. Saulės metams pasibaigus, nauji mokesčiai grius tik ant įmonių.

„Gyventojams papildomų gyventojų pajamų mokesčio prievolių neatsiranda, kadangi tai yra laikoma kompensacija, kuri yra reglamentuota teisės akte, ir dėl to mokėti GPM nereikia“, – teigė R. Virvilienė.

Mokesčių inspektorėms darbo bus, o ar padaugės pačių mokesčių – klausimas.

„Ar mokesčių išieškojimas ir apskaičiavimas nekainuos brangiau negu tie patys mokesčiai surinkti?“, – svarstė J. Sakalauskas.

Ūpo investuoti į saulės elektrines lieka vis mažiau

Milijoninių kompensacijų gali ir visai nebelikti, nes patys tiekėjai kratosi mokėti už elektros perteklių.

„Tiekėjai bando rasti tokių elegantiškų būdų, kaip atsikratyti gaminančių vartotojų, kad jų niekas neapkaltintų kažkokiu diskriminaciniu elgesiu, bet kartu, kad gaminantys vartotojai eitų pas kitą tiekėją, nes jiems neapsimoka juos aptarnauti“, – pastebėjo M. Nagevičius.

Saulės elektrinės

Už nepanaudotos elektros kilovatvalandę siūlę beveik 9 centus, dabar tiekėjai moka jau tik centą, tad ūpo investuoti į saulės elektrines lieka vis mažiau.

„Signalas nėra teigiamas ir mes viena ranka valstybėje skatiname, ir norime, kad žmonės, gyventojai, verslas investuotų, kad sumažintume Lietuvos energijos importą, kita ranka – ieškome kažkokių dirbtinai uždirbamų pelnų“, – kritikos negailėjo J. Sakalauskas.

Savarankiškai elektra iš saulės ar vėjo jau apsirūpina apvalus skaičius vartotojų – 100 tūkstančių.

Visą reportažą rasite LNK portale: