Apie tai informuoja „EUbusiness“.

A. Jaceniukas per vyriausybės posėdį pranešė apie ketinimus kalbėti su JAV viceprezidentu Joe Bidenu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel ketvirtadienio vakarą. Derybos tarp Rusijos ir Ukrainos energetikos pareigūnų, tarpininkaujant Europos Sąjungai, tęsiamos Briuselyje.

A. Jaceniukas sakė tarsiąsis dėl „papildomų finansinių priemonių Ukrainai, kurios padėtų stabilizuoti biudžetą ir sumokėti sąskaitas už energijos išteklius“.

Keletas audringų derybų dėl dujų tiekimo, per kurias stengiamasi išspręsti ginčą tarp Kijevo ir Maskvos, sužlugo. Kijevas nesutiko mokėti už dujas aukštesnėmis kainomis, kurias Maskva įvedė vasarį, kai iš savo posto buvo nušalintas Kremliaus remiamas Ukrainos prezidentas.

Rusija birželio viduryje nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, reikalaudama iš naujos provakarietiškos Ukrainos vyriausybės mokėti už dujas daug didesnėmis kainomis, – tai jau trečias toks nutraukimas per mažiau nei dešimt metų. Toks tiekimo nutraukimas sustiprino susirūpinimą, kad Europa, gaunanti apie trečdalį dujų iš Rusijos, iš kurių pusė transportuojama tranzitu per Ukrainą, dėl šio ginčo gali smarkiai nukentėti artėjančią žiemą.

Abi šalys pasiekė preliminarų susitarimą dėl kainos, pagal kurį Rusija sutiktų sumažinti kainą apie 20 proc. iki 385 dolerių už tūkstantį kubinių metrų per artimiausius šešis mėnesius. Tačiau galutinis susitarimas stringa, nes Maskva reikalauja, kad Briuselis ir Kijevas susitartų dėl to, kaip Ukraina padengs 3,1 mlrd. dolerių skolą iki metų pabaigos.

Ukraina jau paprašė papildomos dviejų milijardų eurų paramos. Briuselis dar turi oficialiai pritarti tokiam prašymui.

Maskva ir Kijevas nesutaria dėl bendros Ukrainos skolos Rusijai dydžio ir dėl įsiskolinimo grąžinimo schemos.

Maskva skaičiuoja įsiskolinimą pagal dujų kainą, kokios ji reikalavo iš naujosios Kijevo provakarietiškos vadovybės po vasarį įvykusio senojo režimo perversmo. A. Jaceniukas ketvirtadienį pareiškė, kad Ukraina tik siekia, kad jai būtų leista apmokėti skolas, skaičiuojamas pagal sumažintą tarifą – 268 dolerius už tūkstantį kubinių metrų dujų.