Turkų pajėgos antradienį numušė rusų naikintuvą, kuris, jų teigimu, įskrido į Turkijos oro erdvę. Rusijos kariuomenė tai neigia.

„Tokia situacija kelia didelį apgailestavimą. Tačiau problema kyla ne tiek dėl Rusijos ir Turkijos santykių, - tai daugiau strateginė problema tarp Rusijos ir Vakarų. Žinoma, šis incidentas turės neigiamos įtakos mūsų santykiams, ypač daug žalos bus padaryta ekonominiams santykiams. Šiuo metu nemažas pavojus iškilo investiciniams projektams - Turkijos projektams Rusijoje ir Rusijos projektams Turkijoje. Tokie projektai kaip „Turkijos srautas" ir svarbiausia - atominės jėgainės „Akkuju" projektas, manau, bus neįmanomi. Mano nuomone, AE „Akkuju" projektui neigiamas šios situacijos poveikis bus didžiausias. Greičiausiai jis bus atšauktas", - sakė V. Ozdemiras naujienų agentūrai „RIA Novosti".

Tuo pat metu dėl gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos į Turkiją ekspertas nemato didelių problemų.

Turkija be rusiškų dujų neišsivers, ir Rusija negali nutraukti dujų tiekimo ir leisti sau prarasti tokį klientą kaip Turkija. Galbūt bus įvesti tam tikri laikini apribojimai žiemos laikotarpiu, ne daugiau", - pridūrė agentūros pašnekovas.

Bendrovė „Akkuyu Nukleer" atsisakė komentuoti šio projekto įgyvendinimo perspektyvas.

Sutartis tarp Rusijos ir Turkijos dėl atominės jėgainės „Akkuju" statybos ir eksploatavimo Mersino mieste, pietinėje Turkijos dalyje, buvo pasirašyta 2010 metais. Projektas vertinamas maždaug 20 mlrd. dolerių. Atominės jėgainės statybas pradėti buvo planuojama 2016 m. pabaigoje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas išvakarėse teigė, kad kol kas anksti spręsti apie bendrų Rusijos ir Turkijos projektų įgyvendinimo perspektyvas, įskaitant ir atominės elektrinės „Akkuju" statybos projektą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusijos lėktuvą raketa „oras-oras" numušė Turkijos naikintuvas F-16. Pasak Rusijos prezidento, orlaivis nukrito Sirijos teritorijoje, už keturių kilometrų nuo sienos su Turkija.

Rusijos prezidentas taip pat teigė, kad į Turkiją iš teroristų užimtų Sirijos rajonų tiekiama nafta, už kurią „Islamo valstybė" gauna daug pinigų.

Kaip jau buvo pranešta, antradienio rytą Turkijos karinės oro pajėgos netoli sienos su Sirija numušė Rusijos naikintuvą. Turkijos kariuomenės pareigūnai nurodė, kad į šalies oro erdvę įskridusį naikintuvą karinės pajėgos įspėjo, tačiau, orlaivio „Su-24" pilotams nereagavus, jį numušė Turkijos naikintuvai.

Šalies kariuomenės atstovas tikino, kad Turkija per penkias minutes įspėjo Rusijos lakūnus 10 kartų. Savo ruožtu Maskva neigia, kad jos naikintuvas pažeidė Turkijos oro erdvę. Pasak Rusijos, visą skrydžio laiką lėktuvas buvo Sirijos teritorijoje.