Nurodoma, kad „naujos sankcijos nesutrukdys gręžimui ir gavybai įprastuose antžeminiuose telkiniuose bei esančiuose sekliuose vandenyse, prie vidaus jūrų krantų, kai kuriose jų nafta išgaunama jau kelis dešimtmečius“.

„Bloomberg“ duomenimis, sankcijos nukreiptos į „atsargas, kurių neplanuojama išgauti norint tiekti naftą į pasaulines rinkas artimiausius penkerius-dešimt metų“.

Publikacijoje taip pat teigiama, kad „kai tik Europos Sąjunga priims naujus draudimus keistis energetinėmis technologijomis ir suteikti paslaugas šioje sferoje, JAV taip pat įgyvendins analogiškas priemones, tarp jų ir draudimą eksportuoti įrangą specialiam žvalgymui, kurio Rusija savarankiškai atlikti nesugeba“.

„JAV ir Europos Sąjunga ruošiasi tam, kad padedant sankcijoms, kurios bus dar griežtesnės nei anksčiau buvo pranešta, būtų nutrauktos milijardų dolerių įplaukos stambiausioms pasaulinėms energetikos kompanijoms, vykdančioms naftos žvalgybą Rusijoje“, – teigiama publikacijoje.

Agentūra nurodo, kad „kaip pareiškė trys oficialūs atstovai su anonimiškumo sąlyga, naujos sankcijos, susijusios su situacija Ukrainoje, uždraus JAV ir Europai bendradarbiauti ieškant naftos Rusijos Arktyje, jūrų dugne ar skalūnų telkinių rajone“.

„Jeigu šios sankcijos bus įvestos, tai turės įtakos bendrovėms nuo Dalaso iki Londono, įskaitant ir „Exxon Mobil“ ir „BP“, – rašoma straipsnyje.

Pažymima, kad Europos Sąjunga gali priimti sprendimą įvesti naujas sankcijas jau artimiausiomis paromis arba atidėti šio klausymo svarstymą priklausomai nuo situacijos Ukrainoje eigos.

Liepos mėnesį Europos Sąjunga ir JAV įvedė Rusijos atžvilgiu sektorines sankcijas, apribojančias naftos pramonei skirtos produkcijos eksportą į Rusiją, konkrečiai įrangos naftos gavybai giliuose vandenyse ir darbams Arktyje, primena RIA „Novosti“. Ekspertai potencialiomis Europos sankcijų aukomis įvardijo šelfo ir sunkiai išgaunamų atsargų įsisavinimo projektus. Sankcijos taikomos sutartims ir sandoriams, sudarytiems nuo 2014 metų rugpjūčio 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (392)