Vokietijos verslininkai ir politikai įvertino tai kaip pajuokavimą ir atsisakė šio siūlymo.

Tačiau, kaip rašo newsru.com, I. Sečinas patikino, kad kalba labai rimtai. „Atominės elektrinės projektas Kaliningrade yra reikšmingas taip pat ir Vokietijai“, - pabrėžė buvęs Rusijos vyriausybės vadovo pavaduotojas I. Sečinas. Anot jo, rusišką elektros energiją iš statomos atominės elektrinės galima bus tiekti į Vokietiją tiek sausuma, tiek ir Baltijos jūros dugnu nutiestu kabeliu.

2011 m. Rusijos Ekonominės plėtros ministerija pradėjo derybas su tuometiniu Vokietijos ekonomikos ministru Philippu Rosleriu dėl elektros energijos iš Kaliningrado eksporto. Tolimesnės derybas tęsė Rusija ir Vokietijos paskirstymo įmonė „50 Hertz“. Rusija netgi informavo Lenkiją dėl savo ketinimų. Vėliau „50 Hertz“ informavo, jog šios derybos nedavė jokių vaisių.

Rusijos valdžia vėliau sustabdė atominės elektrinės Kaliningrado srityje statybas. Tačiau šių metų balandžio mėn. Rusijos valstybinė įmonė „Rosatom“ ir vėl pranešė apie šio projekto realizaciją. Šiuo metu vyksta derybos bei sudaromi sandoriai su potencialiais elektros energijos pirkėjais.

Vokietijoje baiminamasi, jog energetikos reforma bei įprastinį kurą naudojančių elektros jėgainių atsisakymas gali paskatinti elektros energijos importuotojų paieškas užsienyje. Būtent tokios potencialios šalies priklausomybės nuo elektros energijos importo ir tikisi I. Sečinas. Vienam iš „Siemens“ vadovų paprašius įvertinti Vokietijos energetikos reformą, I. Sečinas pakomentavo ją taip: „Mes jums visada padėsime, būkite ramūs“.

I. Sečinas – vienas iš V. Putino artimosios aplinkos asmenų. 2014 m. balandžio mėn. pabaigoje dėl Maskvos vykdomo situacijos Ukrainoje destabilizavimo JAV pradėjo taikyti sankcijas Rusijos piliečiams, tarp kurių atsidūrė ir I. Sečinas. Į juodąjį JAV sudarytą sankcijų sąrašą patekusiems asmenims draudžiama įvažiuoti į JAV teritoriją, taip pat užblokuotos jų šioje šalyje registruotos sąskaitos.

Dabar I. Sečinas ragina Europos Sąjungą (ES) atsisakyti ekonominių sankcijų prieš Rusiją taikymo planų. I. Sečino teigimu, jei ES sankcijos palies Rusijos naftos sektorių, šių sankcijų pasekmės naftos perdirbimo sektoriui bus katastrofiškos.

Šiuo metu prieš I. Sečiną taikomos sankcijos jau turi konkrečių padarinių. Vokietijos gamintojai šių metų gegužės mėn. pagamino ir išsiuntė į Rusiją daug mažiau įrangos nei per tą patį periodą praėjusiais metais. Kol kas nėra aiškios tikslios šio sumažėjimo priežastys, tačiau tai neabejotinai kelia nerimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)