Bendrovė nurodo gerbianti ilgalaikes Europos vartotojų sutartis rusiškų dujų tiekimui ir suprantanti, kas šių pakeitimams reikia laiko ir derybų. Visgi ekspertai teigia, kad susidariusios situacijos taip pat negalima laikyti ir stabilia - ji gali sukelti dar vieną dujų krizę, kokia jau įvyko 2009 metais, kai „Gazprom“ sustabdė dujų tranzitą į Europą, sakoma „Naftogaz Ukraina“ dokumente.

Savo pasisakyme įmonė ragina Europos bendroves ir Europos Sąjungos (ES) pareigūnus pradėti trišales derybas tarp Kijevo, Maskvos ir Briuselio atstovų.

Rusiškų dujų tiekimo Europai sutrikimai galimi dėl dviejų priežasčių: pirmiausia „Naftogaz“ nurodo birželio 17 d. „Gazprom eksport“ nutrauktą susitarimą su „Ukrtransgaz“ dėl dujų balanso - šis žingsnis "nebeleis „Gazprom“ naudotis dujomis iš Ukrainos požeminių saugyklų bei piko metu padengti ES poreikį".

Antroji priežastis, kurią pateikia „Naftogaz“, - tiesioginių sutarčių dėl jungčių (angl. Interconnection Agreements) trūkumas tarp „Ukrtransgaz“ bei transportinių sistemų operatorių. Šis trūkumas neleidžia atlikti standartinės balansavimo procedūros dujų tranzito srityje ir neva prieštarauja ES galiojančioms nuostatoms.

Dokumente kalbama ir apie ketinimus už į Europą gabenamas dujas atsiskaityti ne Ukrainos ir ES pasienyje, o ties Rusijos ir Ukrainos siena. „Rusiškų dujų pirkimas ties Ukrainos ir Rusijos siena leis Europos dujų bendrovėms kuru sėkmingai disponuoti jau Ukrainos teritorijoje, pavyzdžiui, naudotis didžiulėms požeminėmis saugyklomis valstybės vakaruose. Savo ruožtu Ukraina gaus tiesiogines jungtis su Europos dujotiekių operatoriais. Tokia tranzito struktūra naudinga abiem pusėms“, - sako „Naftogaz“ vadovas Andrejus Kobolevas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)