Kaip po koalicinės tarybos posėdžio pranešė Latvijos premjerė Laimduota Straujuma, neatmetama galimybė, kad rinka bus atverta ir anksčiau, bet 2015 sausio 1 diena yra galutinis terminas, atitinkantis Europos Sąjungos reikalavimus.

Iniciatyvą perkelti rinkos atvėrimo terminus iškėlė Latvijos Saeimos pirmininkė, "Vienybės" partijos vadovė Solvita Abuoltinia. Ji pareiškė, kad, atsižvelgiant į įvykius Ukrainoje, būtina padaryti viską, kad Latvijoje vidaus politikoje situacija išliktų stabili, taip pat svarbu pašalinti bet kokias provokacijų rizikas.

Pasak Saeimos pirmininkės, rinkos atidarymas turi būti atidėtas iki tol, kol bus pasiūlytas aiškus elektros brangimo kompensacijų mechanizmas mažas pajamas uždirbantiems gyventojams, taip pat būtina diskusija su kompanija "Latveenergo" ir Latvijos viešųjų paslaugų reguliavimo komisija tam, kad liberalizavimo atidėjimas nesukeltų kainų augimo.

Pagal Saeimos įtrauktas įstatymo dėl elektros energijos rinkos pataisas rinką liberalizuoti namų ūkiams buvo planuojama balandžio 1 dieną. Prognozuota, kad elektros kainos galėjo pakilti 40 procentų.

Kaip pranešė Latvijos vyriausybės vadovė, Ekonomikos ir Socialinės gerovės ministerijos parengė kompensacijų mechanizmą ir antradienį jis turi būti svarstomas ministrų kabineto posėdyje.

Pasak premjerės, sprendimas perkelti rinkos atidarymo terminą priimtas todėl, kad kompensacijų mechanizmas bus aktualus ne tik mažas pajamas uždirbantiems gyventojams, daugiavaikėms šeimoms, pensininkams, bet ir kitoms gyventojų kategorijoms, kurios neatitinka mažaturčių statuso.

Tuo tarpu Latvijos pensininkų federacija rengiasi kovo 13 dieną rengti akcijas visoje šalyje, protestuodami prieš vyriausybės sprendimus, dėl kurių nusmuks latvių gyvenimo lygis, - tarp jų, ir prieš elektros energijos rinkos atvėrimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją