Berlyne vykusioje konferencijoje dalyvavęs A. Milleris taip pat pareiškė, kad Rusija 2019 m. nutrauks gamtinių dujų tiekimą Europai per Ukrainą ir nukreips šį srautą per „Turkish Stream“ dujotiekį, rašo euobserver.com.

„Jei Europos Komisija primygtinai reikalaus vienodų kainų, tada, žinoma, kaip jūs suprantate, bazinė kaina nebus žemiausia kaina. Tai bus didžiausia kaina“, - pareiškė jis.

Kovo 19 d. ES lyderiai patvirtino Europos Komisijos (EK) pristatytą energetikos sąjungos planą.

Šis planas apima infrastruktūros projektus, skirtus sujungti Europos energetikos tinklus, perėjimą prie atsinaujinančios energetikos ir skaidresnes tiekimo sutartis.

Šios priemonės skirtos mažinti Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų ir silpninti „Gazprom“ monopoliją kai kuriose ES šalyse narėse, tačiau jos nenustato bendros kainos ES dujų rinkoje.

30 proc. ES importuojamų dujų atgabenama iš Rusijos, o 40 proc. šio kiekio importuojama tranzitu per Ukrainos teritoriją.

A. Millerio teigimu. „Gazprom“ nutrauks dujų tiekimą per Ukrainą dabartinės sutarties dėl dujų tranzito pabaigoje 2019 m. Tada ketinama tiekti dujas Europai per Turkiją ir Graikiją. Planuojama metinė tiekiamų dujų apimtis – 63 mlrd. kubinių metrų.

Taip pat A. Milleris įspėjo ES, kad ši netrukdytų tiesti „Turkish Stream“ dujotiekį.

Apie šio dujotiekio tiesimą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė 2014 m. gruodžio mėn. po to, kai ES ėmė priešintis „South Stream“ Ukrainos teritoriją apeiti turėjusio dujotiekio tiesimo darbams.

„Jei kas nors pamėgins priešintis „Turkish Stream“, tai bus labai rimta klaida“, - įspėjo A. Milleris.

Praėjusią savaitę „Turkish Steam“ dujotiekio tiesimo planus aptarė Maskvoje susitikę V. Putinas ir Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras.

„Graikiją labai domina investicijų iniciatyvos dėl graikų dujotiekio tiesimo“, - A. Tsipras sakė po Maskvoje įvykusio susitikimo.

Anksčiau šią savaitę Graikija pasirašė susitarimus su Turkija, Vengrija, Serbija, Makedonija dėl „Turkish Stream“ dujotiekio tiesimo projekto.

Vis dėlto ES, atliekanti tyrimą, skirtą išsiaiškinti, ar „Gazprom“ piktnaudžiauja dominuojančia pozicija, nenorėtų, kad Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ tiestų naują dujų tiekimo jungtį.

A. Millerio pareiškimai Berlyne rodo, kad JAV ir ES sankcijų, o taip pat ir pingančios naftos bei dujų prispausta Rusija mėgina atgauti turėtą įtaką energetikos rinkoje.

A. Milleris patikino, kad jo vadovaujama įmonė pasirengusi parduoti dujas kitose rinkose, pavyzdžiui, Kinijoje, jei Europa nesutiks su „Gazprom“ keliamomis sąlygomis.

„Pirma, visos šios apimtys gali keliauti į kitas rinkas. Antra, noriu atkreipti jūsų dėmesį į tai, kad mūsų konkurenciniai pranašumai leidžia padaryti pauzę“, - patikino jis, pridurdamas, kad „Gazprom“ pajėgumai leidžia padvigubinti tiekimą.

Jo teigimu, nepaisant dedamų pastangų diversifikuoti tiekėjus, Europai vis tiek teks turėti reikalų su „Gazprom“.
„Gazprom“ ganėtinai užtikrinta, kad niekas negali sutrukdyti „Gazprom“ ir Europos Sąjungai išlikti svarbiomis ir reikalingomis partnerėmis dujų rinkoje“, - neabejojo A. Milleris.

Pasitikėjimas pašlijęs, bet tikimės, kad jis bus atkurtas“, - vylėsi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1858)