Jis paaiškino, kad Ukrainos magistralių sistema buvo kuriama sovietiniais laikais kaip Bendros dujų tiekimo sistemos dalis. Todėl Ukraina, surinkdama dujas savo vartotojams iš savo požeminių saugyklų vakarinėje šalies dalyje, surenka ir tranzito dujas, skirtas Europos vartotojams.

Be to, V. Markelovas pabrėžė, kad Ukrainos kolegos į požemines saugyklas šįmet įpumpavo tik 17,6 mlrd. kubinių metrų, kas pasak jo, yra labai mažai.

„Esama didelių rizikų rudens-žiemos laikotarpiu. Siekiant, kad dujų tranzitas būtų netrikdomas, reikėjo įpumpuoti 21,5 mlrd. kubinių metrų dujų. Tačiau Ukrainos kolegos jau pradėjo rinkti dujas iš požeminių saugyklų žiemos sezonui dar neprasidėjus. Renkant dujas toliau tokiais pat tempais, prasidėjus šalčiams Ukrainos saugyklose gali likti apie 14 mlrd. kubinių metrų dujų. Tai katastrofa“.

„Sulaukiame nemažai skambučių, Europos vartotojai nerimauja dėl susiklosčiusios situacijos visi supranta rizikas. Situacija rimta. Mes pasirengę ieškoti kompromisų ir tikimės rasti sprendimą“, - pareiškė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas.

Pasak V. Markelovo, naujausiais duomenimis, „Neftegaz Ukrainy“ įsiskolinimas dujų bendrovei „Gazprom“ siekia 1,3 mlrd. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)