„Noriu dar kartą paraginti abi šalis pasistengti surasti kompromisą“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso Santandero ekonomikos forume šiaurinėje Ispanijoje po to, kai žlugus deryboms Rusija pirmadienį nutraukė dujų tiekimą į kaimyninę šalį ir pareiškė reikalausianti iš Kijevo avansinio mokesčio.

Nors Rusija toliau pumpuoja dujas Europai per Ukrainą, tačiau šis konfliktas kelia grėsmę, kad jų tiekimas gali sutrikti jau trečią kartą per pastarąjį dešimtmetį.

Maždaug pusę jai reikalingų dujų Ukraina gauna iš Rusijos ir per ją praeina maždaug 15 proc. Europoje suvartojamų dujų.

Tokio susitarimo reikia „patikimumui“ užtikrinti, sakė J.M.Barroso.

Europos Komisijos vadovas paragino Rusiją priimti ES paruoštą pasiūlymą, kuriuo siekiama rasti kompromisą dėl abiejų šalių reikalavimų, susijusių su dujų kaina ir skolos apmokėjimu.

Kijevas sako esąs pasirengęs sumokėti 1,95 mlrd. JAV dolerių, kurių reikalauja Maskva, jeigu Rusija sutiks sumažinti dabartinę dujų kainą nuo 485,5 JAV dolerių iki 326 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų dujų.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad paskutinė jo siūloma kaina bus ne mažesnė nei 385 JAV doleriai už 1 tūkst. kubinių metrų gamtinių dujų.

Europos Komisija siūlė, kad Kijevas pirmadienį sumokėtų 1 mlrd. JAV dolerių, o likusią skolą – dalimis iki metų pabaigos.

ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris patarė Ukrainai sutikti su 385 dolerių kaina, kurios V. Putinas reikalavo žiemą ir su mažesne, iki 300 dolerių „ar šiek tiek daugiau“, kainą vasaros mėnesiais.

„Mes tikrai norėtume, kad Rusija galėtų priimti šį siūlomą susitarimą, – sakė J. M. Barroso. – Pateiktas svarstymui pasiūlymas yra geras pasiūlymas“.

Tačiau Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas atmetė bet kurias oficialias derybas su Ukraina ir ES kol Kijevas nesumokės savo skolos.

„Jeigu 4,5 mlrd. dolerių skola bus padengta, mes būsime pasirengę tęsti derybas“, – sakė A. Novakas per spaudos konferenciją Maskvoje.

Kijevas į tai atsakė savo 6 mlrd. JAV dolerių ieškiniu Stokholmo tarptautiniame arbitraže prieš Rusijos firmą „Gazprom“ dėl neteisingos kainos už anksčiau pateiktas dujas.

„Naftogaz“ ieškinyje teigiama, jog dėl „Gazprom“ kainų politikos Ukraina nuo 2010 metų Rusijos dujų monopolininkui permokėjo 6 mlrd. dolerių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)