Lapkričio 6 dieną Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas patvirtino, kad nuo šių metų lapkričio 1 dienos šalis perka dujas iš Vokietijos. Jos perkamos iš vokiečių kompanijos RWE ir keliauja per Lenkijos teritoriją. Įdomu tai, kad vokiečiai dujas perka iš Rusijos tiekėjų.

L. Zaika įsitikinęs, kad iš „Gazprom“ nupirktų dujų tiekimas iš Vokietijos į Ukrainą gali būti naudingas ir Ukrainos vartotojams, ir Vokietijos tiekėjams, ir tranzitinei šaliai. „Ukrainos susitarimai su Rusija pakankamai drastiški, - pažymėjo Baltarusijos ekonomistas. - O štai Europos Sąjungoje yra stambių prekiautojų, tokių kaip „Ruhrgas“, galinčių sau leisti įsigyti didelį kiekį dujų, tam tikrus kiekius atiduodant momentine kaina. Alternatyvus tiekimas ir momentinės kainos rinka leidžia numušti monopolisto tiekimo kainą“.

„2005 metais tūkstančio kubinių metrų dujų gavybos kaina Alžyre siekė 15 JAV dolerių. Visa kita yra transportavimo išlaidos, pardavėjų interesai ir taip toliau. Rusiškų dujų gavybos kaina, manau, yra panaši. Jungtinėse Valstijose tūkstantis kubinių metrų dujų parduodama už 99 dolerius. JAV jau lenkia Rusiją pagal dujų pardavimus, atsirado alternatyvūs suskystintų dujų tiekėjai, plėtojama dujų tiekimo infrastruktūra. Milžiniški vamzdžiai, kuriais taip didžiavosi Sovietų Sąjunga, greit bus jau praeitis. Šiandien viskas pasikeitė: naujos dujų rinkos, nauji tiekėjai, naujos kainos, nauji tarifai ir taip toliau. „Gazprom“ nuduoda, kad niekas nesikeičia“, - pareiškė L. Zaika.

Baltarusijos ekonomistas mano, kad didėjantis suskystintų dujų tiekimas į Europos rinką iš koncernui „Gazprom“ alternatyvių tiekėjų tikrai atsilieps „žydrojo kuro“ kainai. Ekspertas konstatavo: „Keičiasi pirkimų struktūra, dujų rinka. Šiandien biržose dujos parduodamos už 150-170 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Jeigu rusiškos dujos, tiekiamos dujotiekiu „Nord Stream“, bus parduodamos už 70-80 dolerių, tai bus normali kaina, tiekėjai neturės nuostolių“.

„Vyksta tektoniniai procesai. „Gazprom“ arba nesupranta, kas vyksta, arba nuduoda, kad niekas nevyksta, - sakė ekspertas. - Europos rinka gali greitai persiformuoti“.

„Suskystintos dujos – absoliuti ateitis ir Ukrainai, ir Baltarusijai“, - pažymėjo ekonomistas ir atkreipė dėmesį į aktyvią dujų tiekimo infrastruktūros plėtrą, leidžiančią priimti suskystintas dujas ir paskirstyti jas vartotojams. Taip žlugdomas monopolio diktatas.

Baltarusija tūkstantį kubinių metrų dujų iš „Gazprom“ perka beveik tris kartus pigiau nei Ukraina. Baltarusijos pirmasis vicepremjeras Vladimiras Semaška vasario 2 dieną pareiškė, kad 2011 metais Baltarusija pirko rusiškas dujas po 340 dolerių už tūkstantį kubinių metrų, o 2012 metais rusiškų dujų kaina Baltarusijai yra 165,6 dolerio už tūkstantį kubinių metrų. 2013 metais „Gazprom“ ketina padidinti tranzito per Baltarusiją apimtis bei sumažinti tiekimą Europos vartotojams per Ukrainos teritoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)