ES valstybės narės turės užtikrinti, kad kasmet iki lapkričio 1 dienos dujų saugyklos būtų užpildytos bent 90 proc., „nes dujų tiekimo vamzdynais pertrūkiai“ gali įvykti bet kada, sakoma pasiūlymo projekte.

Pasiūlymas, kuris turėtų būti paskelbtas trečiadienį, teikiamas esant dideliam susirūpinimui dėl ES energijos tiekimo po to, kai Rusija, reaguodama į ES sankcijas dėl invazijos į Ukrainą, pagrasino nutraukti dujų tiekimą.

ES vykdomoji institucija taip pat planuoja kontrolės priemones, kuriomis bus stebimas laikinasis dujų saugyklų lygis prieš lapkričio mėnesiui nustatytą tikslą, teigiama projekte. Vokietija planuoja panašias priemones, kurios įsigalios gegužės mėnesį.

Kiti pasiūlymai, kaip užtikrinti dujų tiekimą, apima privalomą licencijavimo sistemą, kad ES valstybės narės turėtų daugiau įtakos dujų saugyklų operatoriams.

Pavyzdžiui, Vokietijoje keletą dujų saugyklų valdo „Gazprom“. Rusijos valstybinė bendrovė kaltinama sąmoningai nepilnai užpildžiusi savo saugyklas. ES vykdomoji valdžia taip pat planuoja panaikinti tam tikrus mokesčius už dujų saugojimą, kad būtų padidintas dujų tiekimas.

Anksčiau kovo mėnesį Komisija paskelbė planus padidinti dujų saugyklų užpildymo lygį reaguodama į Rusijos karą Ukrainoje.

Projekte, kuris iki oficialaus pateikimo dar gali keistis, Europos Parlamentas ir 27 ES valstybės narės raginamos skubiai derėtis ir priimti šias priemones dėl karo Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją