Norvegija yra antra dujų tiekėja Europos Sąjungai po Rusijos. Todėl tai yra vienas iš galimų trumpalaikių variantų, kurių Briuselis ieško tam atvejui, jeigu tiekimas iš Maskvos būtų nutrauktas.

"Dujotiekių sistemos pajėgumas yra daugiau mažiau pilnai panaudojamas žiemos metu, - atsakė šalies energetikos ministras Tordas Lienas po derybų su Europos Komisijos nariu energetikos klausimais Guentheriu Oettingeriu, paklaustas, ar Norvegija galėtų padidinti dujų tiekimą.

"Bet, žinoma, nepalankiomis aplinkybėmis galima būtų nežymiai padidinti gamybą ir eksportą iš žemyninio šelfo, - sakė jis pridurdamas, kad toks sprendimas komercinis.

ES importuoja du trečdalius savo poreikiams būtinų dujų, 39 proc. šio kiekio pernai ji importavo iš Rusijos. Pusė rusiškų dujų kiekio tranzitu transportuojama per Ukrainos teritoriją į pietinę ir pietryčių Europos šalis, sakė EK narys.

Maskva, nutraukė Kijevui skirtų dujų tiekimą birželį, kilus ginčui dėl dujų ir sustiprėjus įtampai su ES dėl Ukrainos. Toks Maskvos sprendimas priminė 2006 ir 2009 m. žiemos įvykius, kai Rusija nutraukė dujų tiekimą grupei Europos šalių, taip sukeldama joms didžiulių sunkumų.

Iškilus grėsmei, kad dujų tiekimas žiemą ir vėl gali būti sutrikdytas, ES svarsto trumpalaikius variantus, kas galėtų pakeisti rusiškas dujas, tiekiamas per Ukrainą, ir čia jos akys nukrypsta į Norvegiją ar Alžyrą.

Norvegija jau dabar tiekia 34 proc. visų ES importuojamų dujų apimčių, ir yra pagrindinė eksportuotoja į kelias Vakarų ES valstybes. Alžyras tiekia13 proc. visų ES importuojamų dujų.

Anot T. Lieno, Oslas negali versti įmonių pardavinėti Europai papildomų dujų.

"Bet, žinoma, jeigu susiklostytų itin nepalanki situacija, kainos greičiausiai išaugs ir žemyniniame šelfe dirbančios operatorės, kiek galės pagelbės savo Europos bičiulėms, kartu padidins savo pačių pelną ir tuo pat metu pristatys daugiau dujų", - sakė jis.