„Derybose priimtas sprendimas, kad Ukraina įsipareigoja apmokėti atidarytas sąskaitas 2 mlrd. JAV dolerių; (ši suma) turi būti sumokėta iki spalio pabaigos į partnerių Rusijoje sąskaitas. Be to , dar 1,1 mlrd. dolerių JAV Ukraina privalo pervesti iki metų pabaigos“, – sakė G.Oettingeris.

Pasaulio Bankas ir Europos Sąjunga gali garantuoti 3,1 mlrd. JAV dolerių Ukrainos skolų Rusijai padengimą, savo ruožtu nurodė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas.

„Tos lėšos, kurias Ukraina gavo iš TVF, gali būti skolos padengimo šaltiniu, o Pasaulio Bankas ir ES gali veikti kaip padengimo garantai“, – pažymėjo jis.

„Gazprom“ yra pasirengęs artimiausiais mėnesiais pristatyti mažiausiai 5 mlrd. kubų dujų, jeigu bus sumokėtas avansas, sakė G.Oettingeris, po to, kai Berlyne susitiko su abiejų šalių energetikos ministrais.

Pasak Rusijos ministro A.Novako, siūloma organizuoti 5 mlrd. kubų rusiškų dujų tiekimą po 385 dolerius už tūkstantį kub. metrų.

Kitas susitikimas planuojamas kitos savaitės pabaigoje, taip pat Berlyne, siekiant patvirtinti šį preliminarų susitarimą, kuriam turi būti pritarta ir Kijeve, ir Maskvoje, sakė G.Oettingeris spaudos konferencijoje.

ES, Rusija ir Ukraina skirtingai traktuoja derybų dėl dujų tiekimo rezultatus

Iš vienos pusės – Europos Komisija ir Rusija, iš kitos – Ukraina skirtingai pateikia derybų dėl dujų problemos, kuri kilo tarp Maskvos ir Kijevo, rezultatus.

Europos Komisijos ir Rusijos energetikos ministerijos atstovai paskelbė apie pasiūlymą Kijevui padengti 3,1 mlrd. JAV dolerių skolą Rusijai iki metų pabaigos, o Ukrainos kuro ir energetikos ministras Jurijus Prodanas pareiškė, kad Rusija ir taip skolinga Kijevui 6 mlrd. JAV dolerių dėl per didelės dujų kainos. Todėl, anot J.Prodano, minėta 3,1 mlrd. dolerių suma esanti ne 2013 ir 2014 metų pradžios tiekimų apmokėjimas, o išankstinis apmokėjimas už ateinančios žiemos tiekimus.

„Mes pasirengę panaudoti šią sumą atsiskaitymui ir apmokėjimui už dujas. Mes, kaip kompromisą, siūlėme ir esame pasirengę mokėjimui iš anksto – jeigu kalbama apie 5 mlrd. kubų tiekimą, tai bus 1,9 mlrd. JAV dolerių, o mėnesio pabaigoje būtų atliktas galutinis atsiskaitymas“, – aiškina Ukrainos ministras.

Pasak J.Prodano, nepavyko susitarti ir dėl kainos už dujas formavimo mechanizmo.

„Tai turi būti komercinė kaina, nepriklausanti nuo Rusijos vyriausybės sprendimo“, – sakė jis Berlyne per spaudos konferenciją po trišalių derybų su Rusijoje energetikos ministru Aleksandru Novaku ir ES energetikos komisaru Guentheriu Oettingeriu.

EK: ES gali savo nuožiūra naudoti iš „Gazprom“ nupirktas dujas ir perduoti jas Ukrainai

Europos Komisijoje tikimasi, kad visos Europos Sąjungos (ES) narės padės vykdyti ES Vadovų Tarybos sprendimą dėl reversinio dujų tiekimo Ukrainai, rūpinantis bendru energetiniu saugumu, penktadienį trumpoje spaudos konferencijoje Briuselyje sakė Europos Komisijos atstovė Helen Kearns.

„Komisijos žinia yra labai aiški: mes tikimės, kad visos valstybės narės padės reversiniams srautams, kaip sutarta Europos Vadovų Tarybos, bendro energetinio saugumo vardan“, – sakė H.Kearns.

„Priminsime, kad niekas netrukdo Europos Sąjungos bendrovėms kaip panorėjus naudoti dujas, nupirktas iš „Gazprom“. Konkrečiau, jos gali parduoti jas klientams Europos Sąjungoje, kaip ir kitoms šalims, pavyzdžiui, Ukrainai“, – nurodė H.Kearns, atsakydama į klausimą ryšium su pranešimais apie Vengrijos reversinio rusiškų dujų tiekimo Ukrainai sustabdymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją