Prancūzija antradienį perspėjo svarstanti imtis atsako, JK įvedus taisykles, apribojančias Prancūzijos žvejybos laivų priėjimą prie Lamanšo sąsiauryje esančių salų. Prancūzija įspėjo, kad viena iš galimų priemonių yra elektros, kuri tiekiama per po vandeniu nutiestus kabelius, nutraukimas.

Džersio sala trečiadienį tokį grasinimą pavadino „neproporcingu“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį buvo susitikęs su Džersio salos politiniais lyderiais ir po susitikimo pareiškė, kad bet kokia blokada būtų „nepateisinama“, teigiama britų valstybės išplatintame pareiškime.

Prancūzijos laivybos ministrė Annick Girardin apkaltino Džersį delsiant pagal prekybos po „Brexito“ susitarimą su Briuseliu išduoti licencijas Prancūzijos laivams.

Džersio sala paskelbė, kad laivai dar turės pateikti papildomų duomenų ir tik tada licencijos bus išduotos, ir pareikalavo kantrybės.

Patruliavimo laivai įprastai apginkluoti 20mm ir 30mm kalibro pabūklais, juose telpa 45 narių įgula bei iki penkiasdešimtiems jūrų pėstininkų, teigiama JK gynybos ministerijos išplatintame pareiškime. Abu laivai pasiųsti kaip prevencinė priemonė.

Prancūzijos valdžia akylai stebi situaciją ir palaiko ryšius su britų pareigūnais, teigia vienas anonimu išlikti panoręs Prancūzijos diplomatas.

„Ministras pirmininkas ir vyriausiasis ministras akcentuoja skubų poreikį bet kokia kaina mažinti įtampą ir užmegzti Džersio ir Prancūzijos dialogą žvejybos klausimais“, – teigiama Jungtinės Karalystės išplatintame pranešime.

Laivų dislokavimas – aiškus augančios įtampos tarp dviejų NATO sąjungininkių signalas ir įrodymas, kad, Jungtinei Karalystei pasitraukus iš Europos Sąjungos, liko neišspręstų klausimų.

Derybos dėl žvejybos buvo vienas iš jautriausių susitarimo po „Brexit“ elementų, Prancūzija, jeigu šalies žvejai ir toliau bus diskriminuojami, ne kartą grasino sumažinti prieigą britų finansinėms bendrovėms prie Europos Sąjungos rinkos.

Grasina nutraukti elektros tiekimą

Prancūzijos jūrininkystės ministrė davė suprasti, kad, tarp Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos vis gilėjant konfliktui dėl žvejybos teisių po „Brexit“, jos vyriausybė gali nutraukti elektros tiekimą Džersio salai.

A. Girardin pareiškė buvusi „pasipiktinusi“, kai sužinojo, kad Britanija išdavė 41 žvejybos licenciją, kuriose nurodytos sąlygos ir specifiniai kriterijai, dėl kurių „buvo nuspręsta vienašališkai ir be paaiškinimo“.

„Tai yra nepriimtina, – antradienį kalbėdama Nacionalinėje Asamblėjoje sakė ji. – Esame pasirengę imtis atsakomųjų priemonių (numatytų „Brexit“ susitarime). Kalbant apie Džersį, norėčiau priminti, kad elektra jam tiekiama povandeniniais kabeliais. Man būtų gaila, jeigu tektų tai padaryti, tačiau mes tai padarysime, jeigu būsime priversti.“

A. Girardin informavo apie „Brexit“ susitarimo nesilaikymą pranešusi Europos Komisijai. O savo pasisakymo parlamento nariams vaizdo įrašą ji paskelbė savo tviterio paskyroje.

Praėjusią savaitę Prancūzijos jaunesnysis Europos reikalų ministras Clement‘as Beaune‘as pagrasino blokuoti tvarką, kuri leistų JK finansų kompanijoms užsiimti verslu Europos Sąjungoje, jeigu Britanija nesilaikys įsipareigojimų dėl žuvininkystės.

Prieiga prie gausių žvejybos plotų, esančių už 11-22 kilometrų nuo Britanijos krantų, yra sudėtinga, nes Jungtinė Karalystė nėra išdavusi visų leidimų, kuriuos turėjo išduoti, „Bloomberg“ naujienų agentūrai praėjusią savaitę sakė Prancūzijos nacionalinio žuvininkystės komiteto vadovas Jeanas-Lucas Hallas. Jo teigimu, prancūzų žvejai nerizikuoja plaukti į Jungtinės Karalystės vandenis be licencijų, nes jiems grėstų baudos.

Britanijos ir ES derybininkai vis dar nesutaria dėl šių metų žvejybos kvotų. J. L. Hallas įsitikinęs, kad kai kurie derybininkai „mano, kad gali būti, jog toks delsimas išduoti licencijas yra naudojamas kaip svertas derybose dėl kvotų“.