Vilkaviškio rajone gyvenanti Jolanta jau ne vieną dešimtmetį daržoves užsiaugina pati – vasarą džiaugiasi šviežiomis, o šaltajam sezonui jas konservuoja. Geriausiais receptais ir konservavimo gudrybėmis moteris dalijasi darbe, kaimynystėje.

„Būna, moterys bijo bandytis naujus receptus, tai klausia tarp kolegų, tarp draugų, ar šitas geras. O kuris jau tikrai geras, tai tada visos daro. Iki šiol ėmė viršų agurkų marinatas su garstyčiomis, bet jau kaip ir nusibodo. Šiemet jei draugių paklausi, kaip darai agurkus, sako – tai aišku, kad su ciberžole. Reta kuri jau bus nedariusi, nes dabar manija tų ciberžolių“, – sako Jolanta.

Moteris tikina: kas ragavo, tas dar nenusivylė. „Saldžiai rugštela. Ten ir medus dedasi, tai toks kitoniškas skonis“, – marinato skonį nupasakoja ji.

Didžiausia klaida marinuojant – pataupyti

Prieš pasidalindama marinato receptu, konservavimo eksperte save juokais vadinanti Jolanta prašo nepadaryti didelės klaidos, kurią kadaise yra padariusi pati, ir girdėjusi taip klystant kitus.

„Tos, kurios nenori žaisti su nupylimais, kai reikia užplikyti, būna, kad tik karštu vandeniu nuplikina, ir tada pila marinatą. Čia yra didelė klaida – nesigauna tokie skanūs agurkėliai. Tada agurkas sugeria karštą vandenį ir gaunasi prėskas, neturi to marinato skonio. Tad geriau marinato nepagailėti, ir padaryti viską taip, kaip reikia. Vis tiek tai yra naminis daiktas, jis turi būti geresnis už parduotuvinį. Stengiesi, augini, pats laistai ir myli be trąšų, bet paskui pataupai ant kažkokio tai vieno veiksmo ir gaunasi šnipštas“, – perspėja Jolanta.

O ateičiai, kad auginančių agurkus konservavimo darbymetis nebūtų toks sudėtingas, šeimininkė dalinasi dar vienu patarimu, kuris, tikisi ji, padės kiekvienam.

„Dar, kas liečia agurkų sėjimą, tai aš stengiuosi sėti per kelis kartus, kad derlius ne vienu metu būtų. Ir per galvą nereik verstis apdorojant didelius kiekius, ir smagu vis šviežią agurkėlį nusiskinti“, – sako ji.

Agurkų marinatui reikės:

Vanduo – 1 litras

Druska – 2 kupini šaukštai

Cukrus – 100 gramų

Ciberžolė – 1 kupinas šaukštas

Medus – 2 šaukštai

Obuolių actas – 200 mililitrų

Česnakas – 5 skiltelės

Agurkai – savo nuožiūra

Šiek tiek prieskonių (krapų žiedynų, pipirų)

Marinuotų agurkėlių paruošimas:

Į puodą supylus vandenį, beriame druską, cukrų ir ciberžolę. Įkrėtus du šaukštus medaus, palaukiame, kol užvirs. Tuomet supilame actą ir vėl laukiame, kol užvirs.

Į tą laiką pasiruošiame švarius stiklainius. Pasmulkiname česnaką ir paskirstome jį po stiklainius. Pagal skonį pridedame krapų ir pipirų. Stiklainiuose paskirstome ir nuplautus agurkus – juos pjaustome šiaudeliais. Tada juos užpilame verdančiu marinatu.

Agurkus marinate palaikome mažiausiai pusvalandį. Marinatą perpilame atgal į puodą, dar kartą jį užkaitiname – užvirusį supilstome vėl į stiklainius. Juos pridengiame dangteliais ir statome kaitinti į puodą su vandeniu, kad šis semtų stiklainius iki pusės.

Praėjus 5 minutėms, stiklainius ištraukiame, tvirtai užsukame, apverčiame ir paliekame per naktį pabūti šiltai apdengtus rankšluosčiu. Stiklainiams atvėsus, nešame juos į rūsį ar sandėliuką. Agurkėliai bus pilnai pasiruošę ragavimui po maždaug savaitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)