Vitaminas D – jo atsargomis turime sąmoningai rūpintis

Lietuvos gyventojams itin dažnai nustatomas vitamino D trūkumas. Jei seniau apie šį vitaminą kalbėta tik labai nedaug (geriausiai buvo žinoma jo funkcija – užtikrinti kalcio pasisavinimą, taip palaikant normalią kaulų ir dantų būklę), šiandien neabejojama įvairiapuse jo nauda bei svarba.

Kaip pastebėti, kad organizmui trūksta šio vitamino? Medikai pabrėžia, kad esant tokiam įtarimui, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją ir jam papasakoti visus simptomus. Dažniausiai vitamino D trūkumą paprastai lydi šie simptomai: besikartojantys galvos skausmai, silpnumas, nuovargis, nuotaikų svyravimai, kaulų, raumenų skausmai.

Vitamino D trūkumas pavojingas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Šis vitaminas dalyvauja kaulų metabolizme, o viena iš žinomiausių vitamino D trūkumo sukeltų ligų – osteoporozė, kuri pasireiškia kaulų tankio sumažėjimu, jų trapumu, lūžiais.

Vitaminas A: nuo akių iki odos ar dantų

Vitaminas A yra vienas svarbiausių antioksidantų, kurio reikšmė įvairių žmogaus organų geram „veikimui“ jau seniai yra įrodyta. Jis svarbus žmogaus regėjimui, akių sveikatai, normaliam vaikų augimui, taip pat – kaulų, dantų formavimuisi, jų stiprumui.

Gydytojai sutinka ir su ta nuomone, kad vitamino A trūkumas gali būti kompleksinė silpno imuniteto ar nuolat kamuojančios blogos nuotaikos priežastis. Jis siejamas ir su žmogaus reprodukcine sveikata.

Iš kur gauti vitaminų A ir D?

Galima išskirti du pagrindinius būdus, kaip galime gauti vitaminų A ir D. Su mityba (maisto produktų, turinčių šių vitaminų teisingas, kasdieninis vartojimas) arba su maisto papildais. Vitamino D teoriškai galime gauti ir trečiuoju būdu – per odą su saulės spinduliais (dėl saulės ultravioletinės B spinduliuotės poveikio vitaminas D susidaro iš odoje esančio cholesterolio).

Pik-Nik

Visgi, būtina įvertinti, kad Lietuva nėra ta šalis, kur vitamino D natūraliai tokiu būdu galėtume gauti visus metus. Tai ypač aktualu žiemą: ilgas tamsusis paros metas, rečiau būname lauke, karantininė situacija. Netgi vasarą, vengdami ultravioletinių spindulių sukeliamo pavojaus, atvirą odą tepame apsauginiais kremais, o veidą dangstome akiniais, skrybėlėmis.

Maisto produktai, turintys A ir D vitaminų

Pirmoje vietoje – riebi žuvis, pavyzdžiui: lašiša, silkė, tunas. Taip pat – jautienos kepenėlės. Vitamino D galima rasti kiaušinio trynyje, svieste, tamsiai žalios spalvos daržovėse, kai kuriuose riešutuose, moliūgų sėklose. Natūralūs vitamino A šaltiniai: saldžiosios bulvės, špinatai, kiaušiniai, morkos, pienas.

Kai kurie produktai gali būti kelių vitaminų šaltinis. Pavyzdžiui, „Pik-Nik Twiller“ šviežios plėšomos sūrio dešrelės. Vienoje sūrio dešrelėje yra 16% vitamino A ir 20% vitamino D paros normos. Tai užkandis, kuris visai neatitinka „greito maisto“ sąvokos principo, nes yra sveikas, subalansuotas (gaminamas tik iš šviežio, puskiečio mocarelos tipo sūrio). Šviežių plėšomų sūrio dešrelių „Pik-Nik Twiller“ gamyboje nenaudojami jokie konservantai, dažikliai ar skonio stiprikliai. Tai sveiki užkandžiai, natūraliai sudėtyje turintys mineralų, baltymų ir vitaminų A bei D. Plėšomos sūrio dešrelės „Pik-Nik Twiller“ praturtintos ne tik minėtais vitaminais, bet tai natūralaus kalcio (660 mg/ 100g**) ir baltymų (26,7g/100g**) šaltinis.

Subalansuota ir sveika mityba – tai viena svarbiausių sąlygų, kad jūsų imunitetas būtų stiprus, jaustumėtės ir atrodytumėte gerai. Visgi, greitas gyvenimo būdas, skubėjimas dažnai sutrukdo tinkamai kasdien pasirūpinti savo mityba, todėl toks užkandis kaip „Pik-Nik Twiller“ gali būti puikus pagalbininkas, kad ir jaustumėtės sotūs, ir būtumėte ramūs, jog su maistu gaunate papildomą naudą – vitaminų A ir D.

**Referencinė maistinė vertė

Užsakymo nr.: PT_86598301