„Nelegaliai ar nedeklaruotą darbą dirbantys darbuotojai dažnai nuo to nukenčia patys: neretai jiems nesumokamas darbo užmokestis arba sumokama gerokai mažiau. Negana to, nelegaliai dirbantys darbuotojai gali būti atleidžiami be jokių įspėjimų ir niekas negali jų dėl to apsaugoti. Be to, jie nekaupia darbo stažo, nemoka jokių mokesčių, todėl mažėja ir būsima pensija“, – aiškina Birutė Macijauskienė, Valstybinės darbo inspekcijos Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja.

Pasak jos, pasitaiko ir daugiau įvairiausių rizikų. Pavyzdžiui, ne pagal darbo sutartį dirbantys asmenys negauna išmokų ligos atveju arba darbe įvykus nelaimingam atsitikimui. Jiems nepriklauso atostogų dienos, pašalpos.

Be to, tokie darbuotojai negali gauti paskolos banke ar pasinaudoti lizingu. Kaip teigia B. Macijauskienė, nustačius neteisėtą darbą, gali būti neskiriamos socialinės ir nedarbo socialinio draudimo išmokos bei kompensacijos.

Garantijas galite prarasti greitai

Dirbant be oficialios darbo sutarties, darbdavys gali be jokio perspėjimo sumažinti atlyginimą arba visai jo neišmokėti, dar blogiau – atleisti iš darbo.

„Tokiais atvejais asmenys praranda garantijas. Mat dirbdami nelegaliai jie pažeidžia Lietuvos Respublikos įstatymus. Išaiškinus, kad darbuotojas dirbo nelegaliai, jis gali netekti bedarbio statuso, jeigu tuo laikotarpiu jis yra registruotas Užimtumo tarnyboje. Tokiu atveju nustos galioti visos socialinės privilegijos, o įmokas, kurias už darbo ieškantįjį sumoka valstybė, pavyzdžiui, sveikatos draudimą, teks mokėti patiems“, – sako B. Macijauskienė.

Tuo tarpu dirbant legaliai, kai darbuotojo ir darbdavio santykius apibrėžia darbo sutartis, darbdaviui atleidus darbuotoją iš darbo, darbdavys privalo sumokėti išeitinę kompensaciją, kuri prisideda prie finansinio stabilumo netekus darbo. Be to, darbdavys įsipareigoja laiku mokėti atlyginimą, skirti poilsio, atostogų dienas. Dirbant legaliai darbuotojams garantuojamas privalomas sveikatos draudimas, kaupiamas darbo stažas senatvės pensijai gauti.

Darbdaviai gali lengvai manipuliuoti

Darbuotoju, kuris neturi galiojančios darbo sutarties, labai paprasta manipuliuoti. Pavyzdžiui, bet kada gali būti bloginamos jo darbo sąlygos – ilginamos darbo valandos, taip pat darbdavys gali nesuteikti reikiamo skaičiaus poilsio dienų. Neretai tokie darbuotojai patiria ir psichologinį smurtą.

Dirbantiems nelegaliai ir norintiems pasiimti paskolą, Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja taip pat turi blogų žinių.

„Jeigu norėsite įsigyti nekilnojamojo turto, pasinaudoti paskola verslui arba gauti vartojimo paskolą, dirbant nelegaliai tą padaryti yra praktiškai neįmanoma. Maža to, reguliariai įnešant grynųjų pinigų į sąskaitą, gali kilti didesnių įtarimų dėl neleistinos veiklos“, – tikina B. Macijauskienė.

Pasak specialistės, dirbant nelegaliai rizikuojama ne tik socialinėmis garantijomis, neturintys legalaus darbo stažo dažnai rizikuoja ir savo reputacija.

„Darbdaviams svarbi legalaus darbo patirtis ir įgyti profesiniai įgūdžiai. Darbuotojas su oficialiai užfiksuota darbo patirtimi, atsiliepimais iš buvusių darboviečių darbdaviams paprastai yra kur kas patrauklesnis nei tas, kurio profesinė patirtis miglota – kartais tai gali kelti ir įvairiausių baimių, pavyzdžiui, kad asmuo be legalios darbo patirties gali būti mažiau patikimas“, – sako B. Macijauskienė.

VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus darbe, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, neišmokamą darbo užmokestį, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.