Kokia darbo sutartis yra legali?

Svarbiausias legalaus darbo įrodymas – darbo sutartis.

„Darbo sutartis yra oficialus susitarimas tarp darbuotojo ir darbdavio, pagal kurį darbuotojas įsipareigoja atlikti darbdavio numatytą darbą, o darbdavys – jam laiku mokėti darbo užmokestį, apibrėžti darbo valandas, suteikti visas socialines garantijas, poilsio dienas bei atostogas“, – sako Šarūnas Orlavičius, Valstybinės darbo inspekcijos kancleris.

Anot Š. Orlavičiaus, darbo sutartis įsigalioja darbuotojui pradėjus dirbti ir turi būti sudaryta raštu bei pateikiama dviem egzemplioriais, kurių vienas yra skirtas darbuotojui, kitas – darbdaviui. Tokia sutartis sudaroma lietuvių kalba arba lietuvių ir kita darbdavio bei darbuotojo pageidaujama kalba. Svarbu, kad darbo sutartis būtų suprantama abiem sutarties šalims ir jų pasirašyta.

„Nelegaliu darbu laikomi tokie darbiniai santykiai, kai darbdavys ir darbuotojas susitaria dėl tam tikrų darbų atlikimo už atitinkamą darbo užmokestį, tačiau darbo sutartis nepasirašoma, apie įdarbinimą nepranešama reikalingoms valstybės institucijoms. Taip pat, kai už darbuotoją nėra mokamos nei socialinio draudimo įmokos, nei kiti privalomi mokesčiai“, – sako Š. Orlavičius.

Ką reikia žinoti prieš pasirašant darbo sutartį?

Kaip teigia VDI atstovas, prieš pradedant dirbti turi būti sudaryta darbo sutartis, kurioje aptariamos būtinosios sąlygos – darbo funkcija, darbo užmokestis, darbovietė ir darbo laiko norma. Sutartyje turėtų būti aptartos ir kitos šalims svarbios sąlygos, tokios kaip darbo funkcijos atlikimo vieta, darbo sutarties rūšis, datą, nuo kada bus pradedama dirbti, sutarties pasibaigimo data, jeigu pasirašoma terminuota darbo sutartis.

Darbuotojas ir darbdavys sutartyje taip pat turi nurodyti užmokesčio už darbą mokėjimo terminus ir tvarką, kasmetinių atostogų trukmę, nustatytą darbuotojo darbo dienos arba darbo savaitės trukmę ir visas kitas reikšmingas sąlygas, dėl kurių susitaria.

„Darbdavys gali leisti darbuotojui pradėti dirbti tik tada, kaipasirašytinai supažindina darbuotoją su darbo sąlygomis ir darbovietės tvarkomis, darbo teisės normomis, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais. Beje, bandomasis laikotarpis, per kurį galima išbandyti, ar darbas tinka tiek darbuotojui, tiek darbdaviui, negali viršyti 3 mėnesių. Ilgesnio išbandymo termino nustatymas yra neteisėtas“, – teigia VDI specialistas.

Darbo užmokestis ir atostogos

Pasak Š. Orlavičiaus, darbuotojui taip pati svarbu žinoti, kaip bus apmokama už atliktą darbą – mat darbo užmokestis gali būti nustatomas kaip valandinis atlygis arba kaip mėnesinė alga.

„Nepamirškite, kad jeigu bus dirbama viršvalandžius, švenčių ar poilsio dienomis, taip pat ir naktimis – sutartyje turi būti nurodyta, ar už minėtas dienas bus mokama dvigubai“, – sako Š. Orlavičius.

Su darbdaviu atskirai reikėtų aptarti ir atostogas bei poilsio dienas. Kaip teigia specialistas, darbuotojas turi teisę į pertrauką ir poilsį, kurie yra nustatyti įstatymais. Paprastai darbuotojams per metus priklauso 20 apmokamų atostogų dienų. Į jas neįskaičiuojami savaitgaliai bei šventės.

„Dėmesį taip pat patarčiau atkreipti į kitas su darbo santykiais susijusias išmokas, pavyzdžiui, komandiruotės išlaidų kompensacijas. Jos privalo būti mokamos pavedimu į darbuotojo nurodytą asmeninę mokėjimo sąskaitą“, – pabrėžia Š. Orlavičius.

VDI ragina pranešti apie galimus pažeidimus darbe, pavyzdžiui, netinkamas darbo sąlygas, neišmokamą darbo užmokestį, piktnaudžiavimą darbo ar poilsio laiku ir pan. Apie nesudaromas darbo sutartis anonimiškai galima pranešti telefonu + 370 5 213 9772 arba VDI svetainėje užpildžius pranešimo dėl nelegalaus darbo formą čia. Daugiau informacijos www.vdi.lt.