Prieš šventes daugelį moterų kankina baimė, kaip sutalpinti į mažą juodą suknelę savo ne tokius jau mažus apvalumus. Artėja metas, kai teks atsiskaityti už saldžias visų metų nuodėmės. Dažniausiai dietologų pranašystės apie dietas, kurių metu galima nemarinti savęs badu atrodo utopinės, tačiau vieną produktą iš tiesų galite valgyti visų dienos valgymų metu ir išlaikyti grakščią figūrą. Tai – šviežia žuvis ir jos patiekalai.
Kepta žuvis
Kepta žuvis
© Shutterstock

Prof. Dr. Rimanto Stuko ir Dr. Velerij Dobrovolskij atliktas Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas atskleidė, kad lietuvių mityba nėra sveika, vartojame per mažai šviežių daržovių ir žuvies. Liesą žuvį vos vieną kartą per savaitę valgo arba nevalgo iš viso daugiau nei 30 proc. mūsų tautiečių, tuo tarpu riebi žuvis nedomina daugiau nei 60 proc. respondentų. Šalyje, kurioje puikiai išvystyta žuvininkystės ūkių veikla, o kiekvienoje parduotuvėje galima įsigyti šviežios žuvies, tokia statistika verčia sunerimti.

Daugelis vis dar neatkreipia dėmesio į vertingąsias žuvies savybes. Keletas iš jų – didelis visaverčių baltymų kiekis ir bruožas deginti riebalus. Liesa ir pusiau riebi žuvis, tokia kaip šviežios lydekos, karosai, karpiai, karšiai gausios vertingų baltymų, be to, jos nekaloringos, todėl gali paįvairinti didesnio baltymų kiekio dietų mėgėjų stalą. Prof. Dr. R. Stukas sufleruoja: „Iš tiesų, [liesų žuvų] mėsa yra puri, lengvai suvirškinama, todėl balta žuvies mėsa žmonėms puikiai tinka vakarienei.“

Tuo tarpu riebios žuvys – nepamainomas naudingų omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Šių rūgščių organizmas pats nepajėgia pasigaminti, todėl labai svarbu jų gauti su maistu. „Lietuviai dažniau renkasi neriebias žuvis, nors reikėtų vieną kartą per savaitę dažniau jas valgyti, bet riebios žuvies vartojama tikrai per mažai. Dėl to omega-3 riebalų rūgščių negaunama pakankamai, nes kiti maisto produktai jų neturi tiek, kiek žuvis. Galime teigti, kad toks menkas žuvies vartojimas yra vienas iš širdies kraujagyslių ligų plitimo veiksnių Lietuvoje. Jeigu gautume pakankamai omega-3 ir mononesočiųjų riebalų rūgščių – tiek, kiek reikia jų vartoti, sumažėtų ir aterosklerozės rizika, ir cholesterolio koncentracija kraujyje, tad ir sergamumas būtų mažesnis,“ – teigia Prof. Dr. R. Stukas.

Kai kurie susirūpinę savo figūra žmonės riebių žuvų vengia dėl didesnio kalorijų kiekio, tačiau nerimauti nereikėtų. „Net pačiose riebiausiose žuvyse, pavyzdžiui, lyginant su liesa kiauliena, yra mažiau kalorijų,“ – ramina gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė. Be to, įrodyta, kad riebi žuvis netgi padeda skaidyti žmogaus kūno riebalinį sluoksnį. Taip yra todėl, kad riebioje žuvyje esančios veikliosios medžiagos pasižymi riebalus skaidančiomis savybėmis. Žinoma, kaip ir visus produktus, riebias žuvis reikėtų vartoti saikingai, o svarbiausia – mokėti jas tinkamai paruošti.

Nuo paruošimo būdo priklauso, kiek naudingų medžiagų sugebėsime pasisavinti, valgydami žuvį. Be to, žuvies apdorojimas gali nulemti ir tai, kiek kalorijų suvartosime. Siekiant pasisavinti kuo daugiau naudingų maistinių medžiagų, esančių žuvyje, ir atskleisti tikrąjį žuvies skonį, rekomenduojama žuvį garinti gariniame puode ar kepti orkaitėje.

Lieknėjantiems taip pat siūloma žuvį valgyti su daržovėmis ir vengti riebių padažų ar žuvies kepimo gausiame riebalų kiekyje. Nusprendusiems paįvairinti savo stalą ir įgyti naujų kulinarinių įgūdžių, rekomenduojame žuvį, pavyzdžiui, Lietuvoje populiarų karpį, išsivirti piene.

Piene virtas karpis
Reikės

  • 1,5 kg karpio;
  • 2-3 morkos;
  • 1-2 svogūnai;
  • 1 l pieno;
  • ryšulėlis žalių arba džiovintų saliero lapelių;
  • kmynų;
  • druskos;
  • maltų kvapiųjų pipirų.

Gaminimas:
Išvalytas, nuplautas ir nusausintas karpis supjaustomas vienodo dydžio gabalais. Kiekvienas jų ištrinamas druska su kmynais bei kvapiaisiais pipirais ir 2-3 valandoms paliekamas šaltoje vietoje.
Vėliau karpio gabalai nuplaunami šaltu vandeniu ir dedami į negilų emaliuotą puodą, kurio dugne jau sudėti griežinėliais supjaustytos morkos ir svogūnai.

Ant viršaus užberiama salierų lapelių, supilamas pienas ir ant itin mažos kaitros, kad vos vos judėtų, verdama apie 1valandą.Išvirę žuvies gabalai atsargiai, kad nesuirtų, išgriebiami ir sudedami į pusdubenį taip, kad žuvis atrodytų lyg nepjaustyta.

Užpilama skysčiu, kuriame virė. Valgoma karšta ir šalta.

Užsakymo nr.: PT_76649919

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Lietuviai „užsikrėtė“ dizainerių kurtų taurių manija: labiausiai apsimoka įsigyti vasarą

Kaip pastebi prekybininkai, Lietuvoje žmonės kasmet vis daugiau investuoja į kokybiškesnius...

„Mantinga“ rekordas: beveik po sumuštinį kiekvienam Lietuvos gyventojui

Greitas gyvenimo tempas bei vasaros kelionės augina ir paruošto vartoti maisto paklausą....

Viskas, ko reikia vasariškam ledinės kavos ritualui namuose

Ateina metas, kai skaniausią pasaulyje gėrimą norisi ragauti šaltą. Ne, kalba eina tikrai...

Kaip įsirengti tobulą lauko virtuvę

Jei esate tikras keraminėje kepsninėje ruošto maisto mylėtojas ir pavargote nešioti maisto...

Vasaros eksperimentai kepsninėje: restorano „Lokys“ šefės kankorėžių sirupe marinuotos šernienos šašlyko receptas pagal dvariškas tradicijas

Šiltasis sezonas – puikus metas paragauti žvėrienos. Nors dėl jos tvirtumo gali atrodyti kitaip,...

Top naujienos

Karo ekspertai: fiksuojami sunkiai suprantami Rusijos pajėgų veiksmai Kryme prasideda medžioklės sezonas (1)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai feisbuke antradienio...

Kreivys apie baisiausią dieną Lietuvos elektros energetikos istorijoje: įvyko paradoksali situacija (7)

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad rekordinė elektros kaina „ Nord Pool “ biržos...

Įvardijo, kiek ilgai laikysis aukštos elektros kainos: liberalizaciją atidės iki rinkimų

Aukštos elektros energijos kainos gali laikytis iki 2024 metų, sako energetikos viceministrė Inga...

Prabilo apie kosmines elektros kainas: Lietuvą apiplėšinėja, o Landsbergis su Kreiviu toliau miega (23)

Opoziciniai socialdemokratai užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir energetikos...

Žiniasklaida: po Blinkeno klausimo Lavrovas tylomis paliko salę JAV perspėjimais patikėjo tik Baltijos šalys ir JK (9)

JAV politinė vadovybė apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino planus pulti Ukrainą sužinojo...

Karas Ukrainoje. „Žemė degs po okupantais“: okupuotame Melitopolyje – stiprus sprogimas rusų okupantai pranešė apie uždarytą Krymo tiltą – turi planą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino laikinai okupuoto Krymo gyventojus nesiartinti...

Rusijos teritorijoje sprogo sunkvežimis su kariškiais

Su Ukraina besiribojančioje Rusijos Kursko srityje sprogo sunkvežimis „Kamaz“ su...

Dmitrijus Gordonas paviešino vaizdo įrašą, kuriame Lolita įžeidinėja ukrainiečius: ją apsėdo velnias (1)

Ukrainos žurnalistas, TV laidų vedėjas Dmitrijus Gordonas parodė vaizdo įrašą su Mukačeve...

Vienas lankomiausių Lietuvos turizmo objektas užveria vartus Rusijos piliečiams: numatytos vos dvi išimtys Skaitytojų apklausa dėl kitų Lietuvos lankytinų objektų (2)

Europoje vis dažniau pasigirsta iniciatyvų nebeįsileisti Rusijos turistų į lankomiausius šalių...

Vairuotojai prieš akis pralėkė „skraiduolis“ – paspirtukas išniro tarsi iš niekur

Daugiausiai skaitau istorijas, kurios susijusios su automobilių vairuotojais. Tačiau mano matyta...